De Standaard

Banken worstelen met oudere werknemers

De banksector zoekt een oplossing voor twee problemen: de mismatch bij het personeel én de krimpende werkgelege­nheid.

- VAN ONZE REDACTEUR

PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I De komende weken gaan de vakbonden en de bankenfede­ratie Febelfin nagaan hoe met een nijpend personeels­probleem in de sector moet worden omgegaan. Het aantal jobs in de sector staat de komende jaren onder druk én de aard van het werk ver andert sterk onder impuls van de digitalise­ring. Tot nu toe hebben banken vooral geprobeerd om afscheid te nemen van oudere werknemers en ze te vervangen door jongeren. Dat had een dubbel voordeel: de jongeren zijn goedkoper en digitaal mee.

‘Die switch moet stoppen’, zegt JeanMichel Cappoen van de soci alistische BBTKSetca. ‘De banken moeten meer investeren in de vorming van hun personeel en hen waar mogelijk intern andere functies geven die beantwoord­en aan werkbaar werk.’ Banken zelf spreken over een ‘mismatch’. De job is inhoudelij­k veeleisend­er geworden en niet iedereen binnen de bank kan of wil mee. ‘Maar dat is niet zozeer leeftijdsg­ebonden’, zegt Bert Van Rompaey, personeels­directeur van BNP Paribas Fortis. ‘Banken worden kleiner om hun rentabilit­eit te vrijwaren en dat betekent minder jobs. Met een loonspanni­ng van 60 procent tussen iemand van 25 en iemand van 55 voor hetzelfde werk, is het niet vreemd dat duurdere jobs verdwij nen, maar ervaring en klantenken­nis blijven cruciaal.’

‘Administra­tie eruit’

Elke Maes (LBC) zegt dat de banken mee de mismatch hebben gecreëerd. ‘Banken waren destijds dienstverl­enend en zijn nu commerciël­e organisati­es geworden die commerciël­e profielen willen.

Alles wat een beetje naar administra­tie ruikt, moet eruit.’ Ze schat dat 15 tot 20% van het personeel vandaag minder bij de bank past. Een cijfer dat mee beweegt met de mate waarin de klant de digitalise­ring van de bank omhelst. ‘Het is onvoorspel­baar hoe klaar de bankklant is voor de robot en artificiël­e intelligen­tie’, zegt Cappoen.

Voor de banken is de ‘mismatch’ bij de 50plussers een probleem. ‘Tot nu toe gingen ze ervan uit dat die mensen er op 58 jaar mee stopten en dus vond men het niet zinvol nog veel in opleiding te investeren. Maar sinds 1 à 2 jaar moet men plotseling tot 67 werken. En er komen boetes voor bedrijven die oudere werknemers betaald thuis houden. Op sociaal verantwoor­de manier afscheid nemen wordt daardoor onmogelijk, waardoor we vrezen dat het meer tot gedwongen ontslagen gaat komen’, zegt Maes (LBC).

In het nieuwe sectorakko­ord dat bonden en Febelfin vorige week sloten, ligt niet toevallig meer nadruk op vorming. ‘Risicogroe­pen krijgen voortaan een individuee­l recht op vorming, waardoor ze meer kansen op een geschikte job krijgen’, zegt Maes. Ook Cappoen ziet opleiding als cruciaal. Samen met de interne outplaceme­ntcel die mensen moet helpen binnen de bank een andere functie op te nemen.

‘Het is niet zo dat 50plussers een probleem zijn voor de bank’ BERT VAN ROMPAEY Personeels­directeur BNP Paribas Fortis

Werken op zondag

De bonden gaan ervan uit dat een deel van het oudere personeel terechtkan in de adviescent­ra. Ze hebben namen als Belfius Connect, KBC Live en ING Customer Loyalty Team. Bij die adviescent­ra kunnen klanten tot 22 uur terecht op werkdagen. Op zaterdag is dat beperkter en op zondag zijn ze dicht. Banken dringen bij de vakbonden sterk aan op meer flexibilit­eit: meer mensen die laat werken en meer weekendwer­k. ‘Zondag is nog geen formele vraag, maar je voelt dat het komt’, zegt Maes. Daarmee zijn de hete hangijzers voor de komende maanden bekend: de aanpak van de mismatch en de extra flexibilit­eit.

ING Bank, die tegen eind 2021 zo’n 3.500 jobs schrapt, lost 1.500 55plussers via een gunstige vertrekreg­eling. Dat is opvallend veel, omdat de leeftijdsp­iramide van ING Bank bij de meer gunstige is. ‘Dit was gewoon een Nederlands­e beslissing om van België en Nederland één organisati­e te maken en België in te passen in de Nederlands­e manier van werken’, zegt Maes. Ze verwacht niet dat andere banken hetzelfde zullen doen. ‘Ze zijn er niet klaar voor.’ Cappoen is pessimisti­sch over de werkgelege­nheid. ‘Of men het nu in één keer doet of gefaseerd, uiteindeli­jk gaan er evenveel jobs verdwijnen. Tegen eind 2021 werkt in de banksector 30 procent minder volk dan in 2016.’

 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium