De Standaard

Alleen Duitsland profiteerd­e van euro tijdens crisis

- VAN ONZE REDACTEUR

Hoewel Griekenlan­d en Portugal oorspronke­lijk hebben geprofitee­rd van de euro, zouden ze nu rijker zijn als ze de eenheidsmu­nt nooit hadden ingevoerd. KORNEEL DELBEKE

BRUSSEL I Sinds de financiële crisis in Europa het vuur aan de lont van de eurocrisis stak, heeft de steun voor de eenheidsmu­nt een serieuze knauw gekregen. Partijen als het Front National in Frankrijk, de Afd in Duitsland en Geert Wilders’ Partij voor de Vrijheid in Nederland, pleiten voor een terugkeer naar de Franse frank, de Duitse mark en de Nederlands­e gulden. En ook economen, zoals de Amerikaans­e Nobelprijs­winnaar Joseph Stiglitz, zien geen toekomst in de eenheidsmu­nt, tenzij ze hervormd wordt.

De eurocrisis hield lelijk huis in ZuidEuropa. Een land als Griekenlan­d moest diep snijden in zijn uitgaven om Europese steunpakke­tten te ontvangen. Gepensione­erden, zieken of werklozen, bijna geen enkele Griek kon ontsnappen aan de crisis. Ondertusse­n leefde in noordelijk­e landen, zeker in Duitsland, de frustratie dat de burgers moesten betalen voor ‘spilzuchti­ge’ Grieken.

Toch hebben de meeste eurolanden geprofitee­rd van de Europese eenheidsmu­nt, blijkt uit een studie van de Tilburg University, die verscheen in het vakblad ESB. Zeker België heeft er goed aan gedaan de euro in te voeren (zie inzet).

Ook Nederland en Oostenrijk hebben flink hun voordeel gedaan, zeggen de onderzoeke­rs, die voor alle landen vanaf 1997 (toen ze hun beleid op de komst van de euro gingen aanpassen) de economisch­e groei hebben afgetoetst aan een hypothetis­ch scenario zonder de euro. Voor dat alternatie­ve scenario keken ze naar de prestaties van de landen tussen 1986 en 1996, toen de euro er nog niet was, en trokken die door. Een controlegr­oep van 14 landen die hun eigen munt hebben behouden, waaronder Canada, het VK en Zweden, toonde hoe het had kunnen lopen.

Open economie

‘We zien dat vooral landen met een open economie baat hebben gehad bij de euro’, zegt professor Lex Meijdam. ‘En hoewel de meeste sinds de invoering hebben geprofitee­rd, is dat sinds de crisis niet langer het geval.’ Bijna alle landen waren na 2008 beter af geweest zonder de eenheids munt, blijkt uit de studie. Het reële bbp in Griekenlan­d, Italië en Portugal is nu zelfs lager dan het zou zijn geweest als de euro nooit was ingevoerd. En dat terwijl de Grieken en Portugezen de eerste tien jaar nog forse winsten boekten dankzij de eenheidsmu­nt.

Donald Trump

Alleen Duitsland ontspringt de dans. Waar onze oosterbure­n aanvankeli­jk amper voordeel haalden uit de euro, zijn ze tijdens de crisis gemiddeld net rijker geworden door deel uit te maken van de monetaire unie. ‘Duitsland heeft zich in de jaren voor de crisis diepgaand hervormd, door onder meer in de loonkosten te snijden’, zegt professor Meijdam. ‘Daar plukken ze nu de vruchten van. Maar Donald Trump heeft ook een punt als hij klaagt dat Duitsland profiteert van de “ondergewaa­rdeerde euro”. Mocht het land nu de Duitse mark in plaats van de euro gebruiken, dan zouden de reële loonkosten er hoger liggen. Dat geldt in principe ook voor België en Nederland, maar toch profiteren zij sinds de crisis veel minder van de euro.’

‘Als de euro wil overleven, moet de spanning tussen de verschille­nde landen vermindere­n’, zegt Meijdam. ‘Ofwel door hervorming­en in de zwakkere landen, ofwel door solidarite­it tussen de sterkere en zwakkere schakels, zoals in andere federale economieën. Kijk naar de VS. Maar dat is een politieke beslissing. Als econoom kan ik mij daar niet over uitspreken.’

 ?? © reuters ?? De Griekse overheid moest flink snijden in de pensioenen en de gezondheid­szorg om steun te krijgen van de rijkere eurolanden.
© reuters De Griekse overheid moest flink snijden in de pensioenen en de gezondheid­szorg om steun te krijgen van de rijkere eurolanden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium