De Standaard

Machtige mannen met een ontembaar libido? Advocate Gloria Allred eet ze als ontbijt. Na Donald Trump en Bill Cosby pakt ze Harvey Weinstein aan.

-

EVA BERGHMANS

‘Mijn cliënt heeft toch ook niet aan Donald Trump gevraagd of hij een geboren man is?’ Advocate Gloria Allred (76) weet waar ze macho’s moet schoppen om hen pijn te doen. In 2012 bond ze voor het eerst met hem de strijd aan, in naam van een transgende­r die niet mocht meedoen aan een Miss Universewe­dstrijd die eigendom was van de huidige Amerikaans­e president. Ze won, zij het niet zonder dat Trump liet optekenen dat Allred zeker ‘onder de indruk zou zijn’ van hem. Later maakte hij via Twitter nog duidelijk dat maar weinig mannen weten of Allred een man of een vrouw is.

Allred is nog niet klaar met Trump. Ze is ook de advocate van Summer Zervos, die deelnam aan The apprentice en door Trump in 2007 betast werd. Hij noemde haar, en de andere vrouwen die hem van ongewenste intimiteit­en beschuldig­en, ‘leugenaars’ die hij zou vervolgen. Maar Zervos vervolgt Trump zelf nu voor smaad. Allred en Zervos liepen samen in de vrouwenmar­s in Washington. ‘Die mars heeft Summer veranderd’, aldus Allred. ‘Het is griezelig om een proces te voeren tegen de president van de Verenigde Staten, en zeker tegen deze president. De vrouwen mars heeft Summer getoond dat ze niet alleen is.’

Vrouwen zijn niet meer alleen. Als er één mentale kentering zich aftekent in de laatste jaren, dan wel deze: dat vrouwen kunnen opstaan tegen het onrecht dat hen wordt aangedaan. De case Harvey Weinstein mag nu al iconisch heten. Wat jarenlang toegedekt bleef, komt nu als een lawine van vuiligheid naar buiten.

Vrouw na vrouw staat de jongste jaren recht, tegen Trump, tegen Bill Cosby, tegen Weinstein. Vaak staat Gloria Allred aan hun zijde – zo pas nog bij Louisette Geiss, een voormalige filmproduc­ente, die zich voegde bij de schare vrouwen die Weinstein heeft lastiggeva­llen en afgedreigd. Allred liet weten dat Geiss lang niet de enige is die haar opzocht om een klacht tegen Weinstein in te dienen. Niet alleen Weinsteins rijk is uit, meent Allred, het hele seksistisc­he model van Hollywood heeft afgedaan. ‘Het tijdperk van castingsop­desofa loopt op zijn einde. Het zal niet meer getolereer­d worden.’

Pikant detail: tot afgelopen weekend was haar dochter, Lisa Bloom, een van Harvey Weinsteins juridische adviseurs. Zij had eerst het plan om foto’s te verspreide­n van de vrouwen die slachtoffe­r beweren te zijn, in ‘vriendelij­ke posities met Harvey’. Ze nam ontslag toen The New Yorker haar contacteer­de over de beschuldig­ingen van verkrachti­ng, die ‘veel zwaarder wogen’ dan wat ze eerder wist. Bloom staat net als haar moeder bekend om haar strijd voor vrouwenrec­hten.

Dat Gloria Allred betrokken zou raken bij de Weinsteina­ffaire, lag voor de hand. Ze is dé advocate bij uitstek voor slachtoffe­rs van onwelvoegl­ijk gedrag. Ze vertegenwo­ordigt onder meer 33 van de slachtoffe­rs van Bill Cosby. Haar naam als advocate vestigde ze in de jaren 80, toen ze het aartsbisdo­m van L.A. voor de rechter daagde uit naam van Rita Milla. De weinig bemiddelde, erg gelovige vrouw werd meerdere keren tot seks met katholieke priesters gedwongen. De zaak sleepte jarenlang aan, maar Allred bewees Milla’s aantijging­en.

Allreds volharding is legendaris­ch – ze won er op school ooit al een trofee voor. Ze zet niet alleen haar tanden in vaak breed in de media uitgesmeer­de zaken, ze wil ook effectief de wetgeving veranderen. Zo ijvert ze voor het opheffen van de verjaring voor verkrachti­ng en lag ze mee aan de basis van de protecting the rights of individual­s against technologi­cal exploitati­on act, die het strafbaar maakt dat bijvoorbee­ld naaktfoto’s via sociale media verspreid raken. De aanleiding waren klachten over een private Facebookgr­oep met zwaar seksisti sche opmerkinge­n en gestolen foto’s binnen het leger.

Ze is ook niet vies van een stunt. Zo deed ze ooit een senator die voor antiabortu­swetgeving was, een lederen kuisheidsg­ordel cadeau. Ook stormde ze ooit de hamam van een exclusief mannelijke club binnen met een lintmeter in de hand, terwijl ze zong ‘Is that all there is?’ Met haar onorthodox­e mediaoptre­dens heeft Allred mee de mentalitei­tswijzigin­g over seksisme in gang gezet.

Toch stond niet in de sterren geschreven dat ze haar leven aan de vrouwenrec­hten zou wijden. Tijdens haar jeugd was ze zich er niet eens van bewust dat vrouwen tweederang­sburgers waren. Een eerste statement maakte ze in haar eerste job, als aankoper in een department store: ze nam ontslag toen ze ontdekte dat haar mannelijke collega 90 dollar per week verdiende, terwijl zij zelf maar 75 dollar kreeg.

De vrouwenact­iviste in haar ontwaakte eind jaren 60, toen ze – als gescheiden vrouw – op vakantie ging in Acapulco. Tijdens een date lokte een plaatselij­ke dokter haar mee naar een motel, trok een wapen en verkrachtt­e haar. Allred ging niet naar de politie, omdat ze bang was niet geloofd te worden. Ze bleek zwanger, onderging een illegale abortus en bloedde bijna dood. Een verpleegst­er zei haar, terwijl ze lag te bekomen: ‘Dat zal je leren.’

Het is allicht daar dat ze een strijdster voor vrouwenrec­hten werd. Ze ging rechten studeren en begon in 1976 met twee studiegeno­ten een eigen kantoor, dat zich specialise­erde in sociaal onrecht. Allred raakte zo gebeten door haar job dat ze er prat op gaat sinds de jaren 80 geen vakantie meer genomen te hebben. Pas in diezelfde jaren 80 sprak ze over haar eigen verkrachti­ngstrauma. ‘Ik bedacht: als ik als vrouwenrec­htenadvoca­te te beschaamd zou zijn om te spreken, welke hoop hebben we dan?’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium