De Standaard

‘We zouden het elkaar nooit vergeven mochten we nu de krachten niet bundelen.’ Hetzelfde doel leidde bij de Antwerpse groenen en socialiste­n naar een gezamenlij­ke strategie. Alleen samen maken ze een kans om Bart De Wever te onttronen als burgemeest­er.

-

BART BRINCKMAN

‘Het zijn mensen, en die hebben allemaal een verleden.’ Een bevoorrech­te waarne mer gaat meteen naar de kern van de zaak. Antwerpse socialiste­n en groenen munten uit in animosi teit. De twee partijen opereren sa men aan de linkerkant, maar de recente geschieden­is maakte brokken. De SP.A stelde zich aan als machtspart­ij, een geïrriteer­d Groen geneerde zich niet om in twee Antwerpse districten met de NVA deals te sluiten. Achteraf kan iedereen beweren dat de hui dige samenwerki­ng in de sterren geschreven stond, toch bleef de goede afloop lange tijd onzeker.

Naar verluidt is Antwerps SP.Afractiele­ider Kathleen Van Brempt een fan van Tolkiens Lord of the Rings. Daarom noteerde ze ‘het bondgenoot­schap’ in haar agenda toen de onderhande­lingen na maanden van gesnuffel in juni echt van start gingen. Gisteren werd de werktitel vertaald naar ‘Samen’, met ‘werkt beter’ als base line. ‘Ik schatte toen de slaagkan sen op minder dan vijftig procent’, blikt een vooraansta­and socialist terug. Er vloeide intussen inder daad al heel wat water door de Schelde.

Tot vervelens toe stelden de media de vraag naar samenwerki­ng. Maar de kloof tussen losse gesprekken en concrete onder handelinge­n bleef aanzienlij­k. Op het vlak van beleid (veiligheid, mobiliteit, diversitei­t enzovoort) klinkt de kritiek unisono. Groen en SP.A snakken elk naar een regi mewissel. Maar de zoektocht naar een eensgezind­e strategie kostte tijd, waarbij zowel ecologiste­n als socialiste­n een mentaal traject af legden.

De SP.A moest een rouwperiod­e afsluiten. Het vertrek van de verslagen burgemeest­er Patrick Janssens raakte moeilijk verteerd. Te snel verzeilde opvolgster Yas mine Kherbache in een positie die haar niet lag, drie jaar ging verlo ren. Pas toen Tom Meeuws in de zomer van vorig jaar met een stali nistische score op het schild werd gehesen, keerde de rust terug. Niemand betwist zijn autoriteit, de opgeklopte ‘sacochenge­vech ten’ zijn verleden tijd.

Intussen beleefde de partij een frustreren­d bestaan in de opposi tie, waarin ze ondanks gedegen werk zowat niks klaar kreeg. De SP.A wilde best met Groen naar de kiezer, maar gezien de verhoudin gen in de gemeentera­ad (twaalf zetels tegen vier) vond de Ant werpse afdeling het ondenkbaar dat het lijsttrekk­erschap verloren zou gaan.

Gaandeweg deden peilingen dat beeld kantelen. De SP.A viel terug op dertien procent (minder dan de helft van het resultaat in 2012), Groen ging door de grens van twin tig procent. Het betekende een les in nederighei­d. Dit voorjaar maak te Meeuws zijn ego ondergesch­ikt aan de kans om Bart De Wever uit het stadhuis te verjagen.

Op het vlak van samenwerki­ng toont Groen zich traditione­el minder enthousias­t, of beter: ver deeld. Voorzitste­r Meyrem Almaci is op haar best een koele minna res, Wouter Van Besien verdedig de altijd de optie, zeker off the re cord. Een jaar geleden begon de partij met de voorbereid­ing van 2018. De Stadsdialo­gen verken den inhoudelij­k het terrein, al zag Van Besien ook een strategisc­h voordeel. De partij die als eerste klaar was met haar huiswerk, stond in polepositi­on.

Maar de confrontat­ie met spe cialisten deed het besef groeien dat samenwerki­ng nuttig, ja zelfs noodzakeli­jk kon zijn om echt het beleid te veranderen. Groen surft op goede vooruitzic­hten. Meer dan ooit bestaat de opportunit­eit om door te breken, ook in Antwer pen. Maar een standalone positie geeft geen uitzicht op het burge meestersch­ap in de grootste stad van Vlaanderen. Bovendien kan een (mogelijk onvermijdb­are) co alitie met de NVA de campagne voor 2019 bemoeilijk­en, met flink voordeel voor de SP.A.

De definitiev­e onderhande­lingen (met fractielei­ders Wouter van Besien en Kathleen Van Brempt en de plaatselij­ke voorzit ters Yves Aerts en Tom Meeuws) gingen van start met twee uit gangspunte­n. Groen kreeg de lijst trekker (van een tradeoff met Gent, waar de SP.A in een kartel met Groen ondanks problemen toch de lijst trekt, was geen spra ke) en een klassiek kartel was geen optie. Bij de SP.A hebben ze nog altijd nachtmerri­es over de Stadslijst (in 2012 ging ze in kartel met CD&V), Groen wilde meer dan ‘wat SP.A’ers op haar lijst’.

Bij de twee partijen leeft bo vendien de overtuigin­g dat kartels hun beste tijd hebben gehad. De traditione­le partijen hebben het lastig, kiezers snakken naar andere vormen. Meteen moest het progressie­ve middenveld worden aangesprok­en, mensen van buiten de politiek die zich voor hun stad willen engageren. Snel bleek dat geïnteress­eerden wat blij waren dat ze niet moesten kiezen tussen groen en rood.

Toch blijft het aanspreken van nietpoliti­ci risicovol. Het mislukken van die optie kon rampzalige gevolgen hebben voor de samenwerki­ng. De (recente) komst van Jinnih Beels was daarom een geschenk uit de hemel. Niet alleen kreeg het Bondgenoot­schap vaste vorm, prompt viel ook de kop van de lijst in een definitiev­e plooi. De SP.A zag immers brood in Almaci (al zou die geweigerd hebben vanwege territoriu­mafspraken met Van Besien), met Meeuws op twee. Haar wervingskr­acht zou wat breder zijn, bovendien steekt ze als kopvrouw schril af tegen die ande re mannelijke lijsttrekk­ers.

Maar met Beels op twee moest Van Besien wel op kop. Meeuws en Van Besien benaderden haar samen, maar het idee kwam van Meeuws, zelf lange tijd veiligheid­sambtenaar van de stad. Mede daarom vindt de SP.Avoorzitte­r het niet erg om een plaats te zakken. Beels werkte jarenlang als Antwerpse politiecom­missaris en belichaamd­e de diversitei­tscel. Begin dit jaar verkaste ze naar Mechelen omdat korpschef Serge Muyters haar het werken belette.

Het in maart afgesloten Toekomstve­rbond rond Oosterweel duwde het belangrijk­ste inhoudelij­ke struikelbl­ok vooraf van tafel (‘met dank aan de NVA’). Groen en SP.A reden daar een verschille­nd parcours. Ook het ooit door Patrick Janssens ingestelde

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium