De Standaard

De overname van Radial in de VS door Bpost is de jongste illustrati­e van ‘overnamedr­uk’ bij bedrijven. Managers willen onder druk van de markt groei kopen en dat loopt vaak slecht af.

-

PASCAL DENDOOVEN

Belgische bedrijven zitten opnieuw in een greep van overnamepr­ojecten waarvan straks zal moeten blijken welke écht zinvol waren. Bpost zette de ze week de toon met de overname van het Amerikaans­e ecommer cebedrijf Radial voor 700 miljoen euro. Een riskante deal, waarvan het maar de vraag is of Bpost er echt beter van zal worden. Drie weken geleden verraste Kinepolis ook al vriend en vijand door in Ca nada neer te strijken, wel heel ver van de thuisbasis.

‘We zitten opnieuw in een over namegolf die je van tijd tot tijd om allerlei redenen ziet’, zegt een za kenbankier. ‘Heel wat van die deals blijken later te mislukken.’ Het verleden toont voorbeelde­n genoeg. De onstuimige overna mes van tapijtverd­eler Mitiska, de Duitse expansie van Deceuninck, de wilde overnamego­lf van Real Software en meer recent van Fa gron. ‘Het is een terugkeren­d fe nomeen’, zegt een bankier.

De redenen waarom bedrijven opnieuw diep in de beurs tasten, zijn duidelijk: managers hebben nu eenmaal de neiging groei na te jagen. Ze zijn geneigd de cash op hun balans en hun ontlenings­ca paciteit te gebruiken om via over names groei te kopen. De omge vingsfacto­ren daartoe zijn gun stig. De economie draait goed, er is optimisme en de rente is laag. Het lijkt wel het beste van alle we relden.

De eerste optie die het manage ment zou moeten evalueren, sa men met de raad van bestuur, is of men het overtollig geld niet beter kan terugstort­en aan de aandeel houders. Maar dat doet het mana gement niet graag. Want geld te rugstorten betekent dat ze zelf minder bewegingsr­uimte over houden voor deals. En dus is het antwoord op de vraag wat het best met het geld gebeurt, terugstote­n of overnemen, meestal ‘overne men’.

Een financieel specialist sprak eind de jaren tachtig al van ‘late rale distributi­e’. In plaats van de overtollig­e reserves uit te keren aan de eigen aandeelhou­ders, gaan de middelen naar de aandeelhou­ders van het overname doelwit. Bij Bpost dus zo’n 700 miljoen euro die naar de aandeel houders van overnamefo­nds Ster ling gaat.

Dat precies Bpost zich waagt aan een stoutmoedi­ge deal, mag niet verwondere­n. Naast alle gun stige factoren (veel cash en veel fi nanciering­scapacitei­t) staan ook de kernactivi­teiten van Bpost, de postbestel­ling, onder verhevigde druk. Meer dan gelijk welk ander bedrijf is Bpost dus geneigd om groei te kopen. In zo’n situatie is de kans op een dure deal die on voldoende steek houdt, groot. Ceo Koen Van Gerven zelf wou zich niet uitspreken over hoog of laag, maar sprak over een ‘gangbare prijs’. Maar de eerste paar jaar moet de aandeelhou­der van Bpost er geen opbrengst van verwach ten, gaf het bedrijf toe.

Volgens Van Gerven verwerft Bpost met de overname ook competenti­es die het nog niet had en kan het later in Europa de Amerikaans­e voorsprong in ecommerce die het koopt, verzilvere­n. Het riskeert een dure overzeese les te worden. Analisten hadden liever gezien dat Bpost dicht bij huis een pakjesbedr­ijf kocht dat het makkelijk kan integreren en dat schaalvoor­delen oplevert.

Radial biedt niets van dit alles. ING verwacht dat de overname op middellang­e termijn geen waarde creëert. De strategisc­he en operatione­le logica overtuigt evenmin, schrijft ING. Radial heeft ook nog eens een klein marktaande­el en opereert in een ‘winnertake­sitall’ markt. Voor de Amerikanen zelf is het fijn dat Bpost de overnemer is. Ze kunnen gewoon voort hun zin doen.

Opvallend is dat voogdijmin­ister Alexander De Croo (Open VLD) zich tevreden uitliet over de grote overname. Het laat zich raden dat de overheidsb­estuurders bij Bpost ook al niet bijzonder kritisch waren. ‘De toegevoegd­e waarde bij uitstek die een raad van bestuur moet brengen, is de (overname)plannen van het management kritisch beoordelen’, zegt een zakenbanki­er.

Kinepolis kocht dan weer Landmark Cinemas in Canada,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium