De Standaard

President Trump weigert te bevestigen dat Iran de nucleaire deal naleeft. Hij vraagt het Congres en de bondgenote­n om Teheran strengere voorwaarde­n op te leggen, zo niet is het akkoord dood.

-

De Amerikaans­e president Donald Trump wil niet onderschri­jven dat Iran het nucleair akkoord trouw uitvoert. De deal is niet langer in het belang van de VS, zei hij vrijdag. Daarmee blaast hij het pact niet op, zoals hij tijdens de verkiezing­scampagne beloofd heeft, maar hij brengt het wel in gevaar. Want door zijn weigering to recertify is het Congres nu aan zet. En het is hoegenaamd niet zeker hoe de Congresled­en gaan reageren. Er zitten in de Republikei­nse fractie nogal wat haviken. De Congresled­en hebben nu zestig dagen om een beslissing te nemen. Als zij de in 2015 opgeschort­e sancties opnieuw active ren, betekent dat het einde van het ak koord.

Trump vraagt het Congres niet om de sancties weer in te voeren. Hij eist wel een grondige herziening van het akkoord. Het Congres moet een wet goedkeuren die nieu we sancties mogelijk maakt als Iran lange afstandsra­ketten test, terreurgro­epen in Li banon, Jemen of elders steunt, of weigert de beperkinge­n op de productie van nucleaire brandstof die vanaf 2025 aflopen, te verlengen.

De president waarschuwd­e: ‘Als we geen oplossing vinden in samenwerki­ng met het Congres en onze bondgenote­n, is het ak koord dood’. Hij wees erop dat hij, als president, op elk moment een einde kan maken aan de deal.

Het Atoomagent­schap van de Verenigde Naties, dat controle uitoefent op Irans naleving van het akkoord, heeft Teheran al meermaals een goed rapport gegeven, maar Trump betoogde vrijdag dat ‘Iran het akkoord veelvuldig heeft overtreden’. Iran respecteer­t volgens hem ‘de geest’ van het akkoord niet.

Trump gaf het ministerie van Financiën tevens de opdracht nieuwe straffen op te leggen aan de Iraanse Revolution­aire Garde, maar brandmerkt­e de groep niet als een terreurorg­anisatie.

Trumps speech is het resultaat van een compromis tussen de president en diens naaste adviseurs, die huiverden bij de gedachte dat ze, behalve met de spanningen met NoordKorea, ook nog zouden worden geconfront­eerd met een Iraanse crisis. Ze zijn erin geslaagd hun baas ervan te overtuigen het akkoord niet meteen te kelderen (DS 7 oktober). Dat zou immers betekenen dat Iran opnieuw kan beginnen bouwen aan een atoomwapen.

Toch blijven er duidelijk meningsver­schillen binnen het Witte Huis. Minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson sprak donderdag nog over een nieuw akkoord met daarin de door Trump voorge

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium