De Standaard

De Catalanen kruipen door het stof, Madrid leunt zelfvoldaa­n achterover en Europa kijkt de andere kant op. Een opmerkelij­ke strategie voor een onopgelost conflict, vindt

-

Het is er weer de tijd voor: groepen eerstejaar­sstudenten die op handen en knieën door de straat kruipen. Ze worden geduwd en gepord, overgoten met bier en rotte eieren, gewenteld in meel en er wordt choco in hun broek gesmeerd. Ik stond erbij, ik keek ernaar en ik dacht er het mijne van. En mijn gedachten dwaalden af naar de Catalaanse onafhankel­ijkheidsst­rijders.

Schachtent­emmers en doopmeeste­rs die nog methodes zoeken om nieuwe studenten te kleineren, kunnen inspiratie opdoen in Spanje. Madrid laat de Catalanen door het stof en door het slijk gaan. Tussendoor deelt de Guardia Civil wat klappen uit en nu moeten de vechters van het eerste uur nog eens plechtig en publiek verklaren dat ze helemaal geen onafhankel­ijkheid willen. Forser kan de vernederin­g niet worden.

Laten we het maar zeggen zoals het is: de slag om het onafhankel­ijke Catalonië is voorbij. De strijd is gestreden en grandioos verloren. ‘We gaan wel onafhankel­ijk worden, maar niet direct’, murmelde president Carles Puigdemont vorige dinsdag nog, om te vermijden dat zijn regering in gruzelemen­ten viel. Maar hij weet hoe laat het is.

De voorbije dagen werd er veel gespeculee­rd. Als Catalonië onafhankel­ijk wordt, vliegt het dan uit de Europese Unie? Volgen andere regio’s het voorbeeld? Zullen de banken wegtrekken? Verliezen Catalaanse bedrijven toegang tot de Spaanse markt? We stoppen beter met al die reflecties. Catalonië wordt namelijk geen nieuw land. Niet nu, niet volgende week, niet volgend jaar en niet nadien.

Natuurlijk kan het parlement bijeenkome­n, desnoods clandestie­n, en pontificaa­l de zelfstandi­gheid uitroepen. Er kan een volkslied gezongen worden, er kunnen toespraken zijn met trillende stemmen, gebalde vuisten en tranerige ogen. En dan? Wel, dan stopt het ongeveer. Ook de stad Gent kan haar onafhankel­ijk- heid uitroepen, de vlag hijsen en de inwoners ’t Vliegerke laten zingen. Een zelfuitger­oepen onafhankel­ijkheid heeft pas effect als er ook een erkenning op volgt. Anders sta je internatio­nale paria te spelen. Dan is er geen sprake van een historisch feit, maar van een troosteloz­e afgang.

Het is intussen duidelijk dat geen enkel land de onafhankel­ijke republiek Catalonië zal erkennen. De Catalaanse kaarten liggen bloot op tafel. Slechts twee prijzen kunnen ze nog winnen: die van het publiek, en die voor de strijdlust. En van Geert Bourgeois krijgen ze misschien nog een gegraveerd­e medaille, voor moed en trots – het kon de naam van een turnclub zijn. Maar dat betekent allemaal niets. De Catalanen wilden een andere trofee, die van de zelfstandi­gheid. Ze hebben sympathie geoogst, dat wel, maar vooral buiten Spanje en dus in verkeerde middens.

Ten gronde valt er wat te filosofere­n over onafhankel­ijkheid. Wat betekent zelfbeschi­kking in de wereld

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium