De Standaard

VERSCHUIVE­NDE VERHOUDING­EN

- RUBEN MOOIJMAN

België is stichtend lid van de Europese Unie, herbergt de hoofdstad van Europa en ligt geografisc­h in het midden van het continent. Dat alles, samen met onze open economie en meertaligh­eid, betekent dat België misschien wel het meest Europese land van Europa is. Dat premier Charles Michel (MR) de stem van ons land in de Europese cenakels luider wil laten klinken, is alleen al daarom lovenswaar­dig.

Michel wil mee de toekomst van de Unie bepalen, zegt hij in een interview met deze krant. De tijd van mooie toespraken is voorbij, het komt er nu op aan om knopen door te hakken. Samen met andere Europese regeringsl­eiders van zijn generatie wil hij een nieuw elan bewerkstel­ligen. De vraag is dan wel hoe hij die toekomst van Europa precies ziet. Daar laat hij geen misverstan­d over bestaan: een verdere verdieping is nodig, desnoods met een kleinere groep lidstaten. Net als bij de euro stelt hij voor om de verdieping op een voorwathoo­rtwatbasis te organisere­n. Alleen landen die stevig hervormen, kunnen profiteren van de verdere verdieping, bijvoorbee­ld via gezamenlij­k schuldbehe­er of extra investerin­gscapacite­it.

Daarmee positionee­rt Michel ons land duidelijk in het kampMacron. De Franse president is de aanvoerder van de Europese vooruitgan­gsoptimist­en, die werk willen maken van een verdere eenmaking. Dat optimisme is in Europa niet overal populair. In Nederland blijft de regering, onder druk van euroscepti­ci als Geert Wilders en Thierry Baudet, erg voorzichti­g in het formuleren van Europese ambities. In Duitsland zal Merkel rekening moeten houden met de kritische coalitiepa­rtner FDP. In Italië heeft de Vijfsterre­nbeweging veel aanhang. En het zou lichtzinni­g zijn te veronderst­ellen dat Macron in Frankrijk alle euroscepti­sche gevoelens van de Le Penstemmer­s heeft uitgewist.

Die duidelijke positioner­ing is wellicht een strategisc­h slimme keuze. Nederland staat traditione­el dicht bij Duitsland. Als België zich manifestee­rt als een bondgenoot van Frankrijk, kan de Benelux misschien een mooie brugfuncti­e vervullen en op die manier gewicht in de schaal leggen. Dat de Nederlands­e en de Belgische premier tot dezelfde politieke stroming behoren, zou een band moeten scheppen. Met de Brexit in zicht zijn de politieke machtsverh­oudingen in de Unie aan het verschuive­n. Door nu al duidelijk te maken waar België staat, wordt voorkomen dat ons land genegeerd zal worden als het er echt op aankomt.

Premier Michel positionee­rt ons land duidelijk in het kampMacron. Een strategisc­h slimme keuze

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium