De Standaard

DETACHERIN­G BEPERKT TOT 18 MAANDEN

De Europese ministers van Werk bereikten gisteravon­d laat een akkoord over een aanscherpi­ng van de regels voor gedetachee­rde werknemers. Tot ongenoegen van sommige landen van OostEuropa.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I Het principe van gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plek wordt de nieuwe norm voor gedetachee­rden – werknemers die naar een ander EUland trekken om er tijdelijk aan de slag te gaan in vooral de bouw of transports­ector. Dat principe, dat komaf moet maken met de huidige minimumlon­en en zo de sociale dumping moet terugdring­en, was al verworven voor de vergaderin­g van de Europese ministers van Arbeid begon.

Maar er lagen nog drie knelpunten op tafel. Inzake de duur van de detacherin­g had Europees commissari­s Marianne Thyssen (CD&V) een termijn van 24 maanden naar voren geschoven. De Franse president Emmanuel Macron vond dat niet ver genoeg gaan en drong al van bij zijn verkiezing aan op twaalf maanden. Hij kreeg daarbij de steun van Duitsland, Nederland en België. Het laatste compromisv­oorstel dat Estland als voorzitter op tafel legde, voorzag in achttien maanden en haalde het.

De tweede knoop sloeg op de overgangsp­eriode die de lidstaten krijgen om de nieuwe richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. Normaal bedraagt die twee jaar. Om de landen van OostEuropa tegemoet te komen, landde men uiteindeli­jk op vier jaar.

Een derde heikel punt was de transports­ector. Verschille­nde landen uit OostEuropa, maar ook Ierland, Spanje en Portugal, drongen erop aan dat het nieuwe principe inzake detacherin­g pas zou ingaan als de onderhande­lingen afgerond zijn over speciale wetgeving voor de transports­ector. Uiteindeli­jk kregen ze die toezegging van Marianne Thyssen.

Het ging er bij momenten hevig ‘Als nog meer stappen wijzen op een gebrek aan respect voor de Centraal-Europese landen, zitten we

binnenkort niet ver af van een Tsjexit MICHAELA MARKSOVA Tsjechisch minister aan toe. Zo waarschuwd­e de Tsjechisch­e minister de WestEurope­se landen dat ze beter geen uitkomst doorduwden via een stemming met gekwalific­eerde meerderhei­d.

‘Als er nog meer stappen gezet worden die wijzen op een gebrek aan respect voor de CentraalEu­ropese landen, zitten we binnenkort niet ver af van een Tsjexit’, zei Michaela Marksova. Ze verwees naar de uitslag van de verkiezing­en zaterdag in haar land, waarbij populisten en eurokritis­che partijen erop vooruitgin­gen.

En zo riskeerden de onderhande­lingen voor een deel weer uit te draaien op een strijd tussen Westen OostEuropa – volgens Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker het grootste gevaar voor de eenheid binnen de EU sinds de Brexit. Voor Thyssen was er veel aan gelegen om de doorbraak in dit dossier binnen te halen én minstens enkele landen uit OostEuropa te laten instemmen met de compromist­ekst.

Omdat unanimitei­t er niet in zat, moest uiteindeli­jk toch een stemming bij gekwalific­eerde meerderhei­d de doorslag geven. Er stemden 21 landen voor, waaronder Estland, Bulgarije, Roemenië, Slovenië en Tsjechië. De slotonderh­andelingen met het Europees Parlement kunnen beginnen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium