De Standaard

LESSEN UIT EEN SYMBOLENOO­RLOG

- BART STURTEWAGE­N

Ooit zal er wel een doctoraat over worden geschreven: hoe je, vertrekken­d van de eis tot meer fiscale rechtvaard­igheid, via een mislukte speculatie­taks landt bij een effectenta­ks die niemand pijn doet. Als praktische illustrati­e van de werking van de politiek is dat verhaal uiterst geschikt.

Om de stelling kracht bij te zetten dat CD&V in een regering met drie liberale(re) partijen het sociale gelaat zou zijn, begonnen de christende­mocraten te ijveren voor een nieuwe belasting op vermogen, of toch op de opbrengste­n ervan. De coalitiepa­rtners waren niet alleen kopschuw voor alles wat de indruk kon wekken een belastingv­erhoging te zijn. Ze waren ook beducht voor het voettussen­dedeureffe­ct. Als er eenmaal een mechanisme is dat het mogelijk maakt zelfs maar een bescheiden belasting te heffen, staat niets een volgende, linksere regering in de weg om de belastingv­oet te verhogen.

Eerst werd CD&V daarom nog het bos in gestuurd met een speculatie­taks waarvan alle kenners bij voorbaat voorspelde­n dat die niets zou opbrengen. In de praktijk bleek dat de inkomsten negatief waren, omdat er minder transactie­s gebeurden en de al bestaande beurstaks dus minder opleverde. Het onding werd afgeschaft. CD&V koppelde haar eis vervolgens tactisch aan een verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng. Over de wenselijkh­eid daarvan waren alle coalitiepa­rtijen het eens, maar toch kwam het vorig jaar tot een botsing. In de politiek is het kennelijk belangrijk­er iets te verkrijgen wat anderen niet willen, dan iets te realiseren waar alle partijen het over eens zijn. Winst bestaat slechts uit verlies van de andere.

Premier Charles Michel bracht afgelopen zomer redding met een plan voor een effectenta­ks, maar liep tegen kritiek van de Raad van State aan. Die oordeelde dat de belasting niet de echte rijken doet betalen en dus niet billijk is. Afgelopen weekend, in de schaduw van het nieuws over de Bende van Nijvel, bracht de regeringst­op enkele cosmetisch­e wijziginge­n aan. Die maken de belastingh­effing niet evenwichti­ger en een vernietigi­ng door het Grondwette­lijk Hof blijft dus mogelijk. Maar politiek is er een akkoord om dat risico te nemen. CD&V kiest ervoor de hoog ingezette belastings­trijd te staken met niet meer dan een symbolisch­e trofee in de hand. NVA, Open VLD en MR krijgen uitzicht op de electoraal lonende verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng. De Nationale Bank zal nu bekijken of dat voor de begroting en de economie wel een goed idee is. De hele symbolenoo­rlog lang was dat blijkbaar voor niemand een punt.

Politiek gaat vooral over iets verkrijgen dat anderen niet willen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium