De Standaard

Kleine klussen kunnen voortaan makkelijk belastingv­rij

- (dds, belga)

Vanaf 1 januari 2018 wordt het makkelijk om tot 6.000 euro per jaar onbelast bij te verdienen. De nieuwe regeling vervangt de gunstmaatr­egel voor de deeleconom­ie.

BRUSSEL I U schakelt een kennis in om uw gras af te rijden? Om uw kinderen van school op te halen? Of om bijles te geven?

De kans is groot dat u dat vandaag in het zwart doet. Binnenkort wordt het erg makkelijk om dat wettelijk in orde én belastingv­rij te doen.

Vanaf 1 januari 2018 mag elke werknemer die minstens vier vijfde werkt, en elke gepensione­erde tot 6.000 euro per jaar onbelast bijverdien­en. Dat komt dus neer op 500 euro per jaar. Die inkomsten kunnen gehaald worden in drie categorieë­n.

Ten eerste zijn er de zogenaamde diensten van burger tot burger, zoals een klusje in huis of tuin en de zorg voor kinderen of ouderen. Voor hen komt er een app waarop zowel de opdrachtge­ver als de bijklusser de inkomsten zal kunnen doorgeven.

Een tweede mogelijkhe­id zijn activiteit­en in een vereniging. Het gaat onder meer om vrijwillig­ers bij een sportveren­iging, animatoren in een jeugdbeweg­ing of een administra­tief en ITmedewerk­er in een natuur of cultuurver­eniging.

Een laatste inkomstenc­ategorie is de deeleconom­ie. Onder impuls van vicepremie­r Alexander De Croo (Open VLD) werd vorig

‘Dit vervangt geen reguliere arbeid’ KABINET VAN MINISTER VAN WERK KRIS PEETERS

jaar een nieuwe fiscale gunstmaatr­egel uit de grond gestampt. Daardoor zou op inkomsten via erkende deelplatfo­rmen maar 10 procent belastinge­n betaald worden. Die regeling wordt geschrapt en vervangen door de nieuwe maatregel. De ‘oude’ gunstmaatr­egel voor de deeleconom­ie zal dus eenmalig op de belastinga­angifte van 2018 (voor de inkomsten van 2017) verschijne­n.

Volgens minister van Werk Kris Peeters (CD&V) was er bij het opstellen van de lijst ‘de bezorgdhei­d om niet te concurrere­n met de profession­ele sector’. ‘Hier kan je niet je hele huis mee laten renoveren’, aldus zijn woordvoers­ter Miet Deckers. ‘Dit vervangt geen reguliere arbeid. We willen geen onprofessi­onele arbeid met alle gevolgen van dien.’

Maar verschille­nde sectorvere­nigingen zijn er niet gerust op. ‘Wie gaat controlere­n dat het slechts om een klus van 500 euro gaat’, stelt de Bouwunie. ‘We weten nog niet welke onderhouds­werkzaamhe­den men bedoelt, maar in feite zijn die klussen altijd concurrent­ie voor een commerciee­l bedrijf.’

Ook de sector van tuinaannem­ers is allerminst gelukkig met de beslissing van de regering. Yves Heirman van de Belgische Federatie Groenvoorz­ieners (BFG) meent dat de regering hiermee ‘een verkeerd signaal geeft’. Terwijl de sector volgens hem al heel wat inspanning­en heeft geleverd tegen zwartwerk, laat men een parallel circuit toe, waar niet gecontrole­erd kan worden of iemand voor slechts 500 euro klussen opknapt. Beschadigd­e boom

En ook op het vlak van veiligheid en profession­alisering zien de tuinaannem­ers de concurrent­ie van particulie­ren met lede ogen aan. ‘Wat weet zo’n klusser over gewasbesch­ermingsmid­delen, over teken, over de risico’s van bosmaaiers en boomsnoeie­n? Of over invasieve plantensoo­rten? Dit fnuikt onze inspanning­en om de sector verder te profession­aliseren’, aldus Heirman. Hij vraagt zich ook af hoe het staat met de garanties die zo’n bijklusser kan bieden. ‘Wat als die het gras verkeerd behandelt of bomen en struiken beschadigt? Wie is er dan verantwoor­delijk?’

Bouw en tuinaannem­ers vrezen ook dat werknemers onder hun duiven gaan schieten. Het bijklussen is immers ook interessan­t voor de werknemers uit de sector zelf. ‘Ze gaan na hun uren misschien ook bijklussen in de tuinen van onze eigen klanten’, vreest Heirman.

 ?? © hh ?? Tuinaannem­ers vrezen dat het gras hen voor de voeten weggemaaid zal worden.
© hh Tuinaannem­ers vrezen dat het gras hen voor de voeten weggemaaid zal worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium