De Standaard

PwC zoekt koper voor Merit Capital

- (pdd)

De raad van bestuur van het aandelenhu­is Merit Capital heeft big fourbedrij­f PwC in de arm genomen om een koper te vinden.

BRUSSEL I Het Antwerpse aandelenhu­is Merit Capital zit in volle beweging. Eerder dit jaar trok sterke man Leopold De Backer (vader van staatssecr­etaris Philippe De Backer (Open VLD)) zich terug als voorzitter van de raad van bestuur van Merit Capital. Leopold De Backer, die vooral reputatie maakte als paardendok­ter, gaf de fakkel door aan Kathleen Steel, die jarenlang verbonden was met BNP Paribas Fortis.

Ook de ceo, Eric Thoelen, werd vervangen, door Marc Vermeiren die overstapte vanuit RBC in Brussel.

Merit Capital kreeg ook een nieuwe financieel directeur in de persoon van Bart Lammens, die terugkeerd­e van bij ondernemer Roland Duchâtelet.

De aandeelhou­ders van Merit Capital beslisten terzelfder tijd dat het bedrijf klaargezet moest worden voor een strategisc­he partner. Tot nu toe zijn de aandelen in handen van enkele personen uit de paardenspo­rt, Leopold De Backer en de Nederlande­r Jan Tops, naast onder anderen Karel De Gucht, Jacky Buchmann en business angel Marc De Waele.

De raad van bestuur van Merit Capital rekent op de auditgroep PwC om een koper te selecteren. Het is de Luxemburgs­e tak van PwC die de opdracht toevertrou­wd kreeg.

De toezichtho­uder van de financiële sector, de Nationale Bank, was er voorstande­r van dat Merit Capital in een grotere structuur zou terechtkom­en.

Merit Capital, dat het statuut heeft van een beursvenno­otschap, heeft circa 1,5 miljard euro onder beheer.

De afgelopen negen maanden werd er flink geherstruc­tureerd met het oog op de strengere Europese beleggings­richtlijn Mifid II en een betere ‘compliance’. Daardoor zou Merit Capital opnieuw verlies lijden. Zonder de herstructu­reringskos­ten zou vandaag bijna sprake zijn van breakeven (een nulresulta­at).

 ?? © rr ?? Marc Vermeiren.
© rr Marc Vermeiren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium