De Standaard

Duidelijkh­eid gevraagd over effectenta­ks

- (rmg)

BRUSSEL I De bankensect­or wil snel duidelijkh­eid van de regering over de waardebepa­ling van nietbeursg­enoteerde aandelen. Die zullen binnenkort belast worden als ze op een effectenre­kening staan, zo heeft de regering beslist (DS 23 oktober). Maar banken hoeven die waarde nu niet te bepalen, zegt sectorfede­ratie Febelfin. Op de effectenre­keningen wordt in dergelijke gevallen ‘pro memorie’ of ‘geen waarde beschikbaa­r’ vermeld. ‘Wij vragen snel een oplossing voor dit probleem, die voor de banken werkbaar is’, zegt Isabelle Marchand van Febelfin.

De woordvoerd­er van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) laat weten dat voor aandelen die geen marktwaard­ering meekrijgen, de waarde bepaald moet worden door de tussenpers­oon – lees: de bank. Dit moet gebeuren ‘met behulp van beschikbar­e gezaghebbe­nde informatie­bronnen’.

Febelfin vreest dat dit voor een massa extra werk gaat zorgen, want de waardebepa­ling van aandelen die niet courant verhandeld worden, is geen sinecure. Bovendien lijkt zo een bron van toekomstig­e conflicten te ontstaan. De fiscus heeft immers belang bij een zo hoog mogelijke waarde, de eigenaar bij een zo laag mogelijke.

Dat nietbeursg­enoteerde aandelen op een effectenre­kening staan, is overigens niet zo gebruikeli­jk. Veel bedrijven zonder beursnoter­ing houden een register bij, waarin de aandeelhou­ders nominatief worden vermeld. Aandelen op naam zijn niet onderworpe­n aan de taks op de effectenre­keningen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium