De Standaard

Ook de laatste Hollander vliegt

Everton ontslaat trainer Ronald Koeman

-

Ronald Koeman kwam het verlies van Romelu Lukaku nooit te boven. Everton staat op een degradatie­plaats, de coach moest weg.

BRUSSEL I Zestien maanden was Ronald Koeman, bijgestaan door zijn broer Erwin, trainer van Everton. Het duo volgde Roberto Martinez op, die in zijn laatste jaar het verwijt had gekregen veel te soft te zijn voor zijn club. In zijn eerste jaar parkeerde Koeman Everton op de zevende plaats, maar dit seizoen liep het voor geen meter. Een ongunstige kalender, een ongelukkig­e transferzo­mer en een reeks blessures versnelden de neergang van de broers. De 25nederlaa­g tegen Arsenal was er te veel aan. Everton staat nu op een degradatie­plaats.

Op een paar maanden na in 2014 is er voor het eerst sinds 2011 geen Nederlands­e coach actief in de Premier League. In het seizoen 20152016 waren ze nog met vier: Koeman (toen bij Southampto­n), Louis van Gaal (Manchester United), Guss Hiddink (interimopd­racht Chelsea) en Dick Advocaat (Sunderland). Begin dit seizoen moest ook al Frank de Boer opstappen. Die zong het maar vier speeldagen uit bij Crystal Palace.

Miskopen

Had Koeman weinig vat op kalender of blessures (Barkley, Bolasie, Funes Mori, Coleman), dan wordt hij wel verantwoor­delijk gehouden voor een mislukte transferzo­mer. Met Romelu Lukaku vertrok de topschutte­r, maar de Iraanse investeerd­er Farhad Moshiri maakte 125 miljoen euro vrij om te investeren in nieuwe spelers. Dat geld werd niet goed aangewend.

Swanseamid­denvelder Gylfi Sigurdsson kostte 50 miljoen euro, Burnleyver­dediger Michael Keane en Sunderland­doelman Jordan Pickford elk 28,5 miljoen.

Koeman is nu kandidaat om Advocaat op te volgen als Nederlands bondscoach

De grootste miskoop werd Ajaxmidden­velder Davy Klaassen, die 27 miljoen euro kostte maar nooit kon overtuigen. Wayne Rooney werd Koeman opgedronge­n, maar bleek vooral een vergiftigd geschenk. Ondanks de vele miljoenen kwam er geen echte vervanger voor Lukaku, die dit seizoen bij Manchester United al even vaak scoorde als de hele ploeg van Everton samen: zeven keer.

Sean Dyche (Burnley), excoach David Moyes en Carlo Ancelotti worden genoemd als kandidaato­pvolgers van Koeman. Zelf is de NoordHolla­nder nu kandidaat om Dick Advocaat op te volgen bij Oranje.

 ?? © Lee Smith/action images-reuters ?? Ronald Koeman werd verantwoor­delijk gehouden voor de mislukte transferzo­mer.
© Lee Smith/action images-reuters Ronald Koeman werd verantwoor­delijk gehouden voor de mislukte transferzo­mer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium