De Standaard

Merkt dat de Catalaanse ‘independen­tistas’ de strijd om de internatio­nale publieke opinie winnen. De clichés over Spanjaarde­n helpen hen daarbij.

-

Spanje is niet meer of minder democratis­ch dan andere Europese landen.

Ongetwijfe­ld dacht premier Charles Michel (MR) aan de vele staatsherv­ormingen die de Belgische samenlevin­g hebben gered toen hij vroeg om dialoog tussen Barcelona en Madrid. Maar in België heeft niemand ooit de wet naast zich neergelegd. Trouwens, wat zou Michel gezegd hebben als Madrid in 2011 zou hebben voorgestel­d een bemiddelaa­r aan te stellen tussen Vlamingen en Franstalig­en, om een van de langst durende regeringsv­orming ooit uit het slop te helpen?

Enkele weken geleden was de voorzitter van het Catalaanse parlement, Carme Forcadell, in Brussel om een award in ontvangst te nemen uit handen van haar Vlaamse tegenhange­r. Ze had de prijs gekregen voor haar nietaflate­nde strijd voor zelfbeschi­kking. Jan Peumans (NVA) roemde in zijn gesprek met de Spaanse pers de manifestat­ies voor onafhankel­ijkheid in Barcelona. Toen hij de prijs gaf, riep hij in het Catalaans: ‘Vandaag Catalonië. Morgen Vlaanderen.’

De theorie zegt dat de NVA zich zal neerleggen bij een confederal­e Belgische staat, een soort de facto onafhankel­ijkheid zonder de risico’s. Maar alle vormen van nationalis­me bevatten romantisme. Als de Catalaanse onafhankel­ijkheidsst­rijd mislukt, is het voor de partij van Bart De Wever alsof hun reis naar Ithaca wordt afgesnoept. Michel wilde vast de Vlaamse nationalis­ten die zijn regering in het zadel houden, tevredenst­ellen, toen hij verklaarde: ‘Wie kan zulk geweld goedkeuren? Niemand toch.’ Ook al is hier niets tegen in te brengen, iemand bij de NVA zal aan Michel gevraagd hebben om te helpen de rivier over te steken, en de eerste minister weet zelf nog niet wie de kikker is of de schorpioen.

Het kan zijn dat Michel niet de enige is die op het einde van de rit de kikker blijkt te zijn, die in de fabel verdrinkt. Want dit verhaal gaat ook over Europa. Wat in Spanje gebeurt, kan vroeg of laat ook elders gebeuren. Niet alleen wegens het dominoeffe­ct.

Op het spel staan het concept van democratie, van burgerscha­p, het respect voor de andere, gebaseerd op normen die democratis­ch werden goedgekeur­d. Wat we hier meemaken, is een postmodern­e staatsgree­p. Een die gebruikmaa­kt van alle populistis­che middelen die Brexit en Donald Trump tot uitkomst hadden.

De Spaanse democratie vecht tegen de eigen legende en clichés. En voor de Europese Unie staat er evenveel op het spel als voor Spanje.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium