De Standaard

De vragen waarmee kluizenaar­s en kloosterli­ngen ooit worstelden, spelen vandaag nog steeds, laat het nieuwe religieuze museum Parcum zien.

- HILDE VAN DEN EYNDE

Als je de stoïcijnse uitdrukkin­g ziet waarmee in het Leuvense museum Parcum een Christus aan zijn kruis hangt, zou je zeggen: gekruisigd zijn doet geen zeer. Beheerst, sereen, verstild: zo heeft een anonieme meester uit de elfde eeuw hem afgebeeld. Niet langer van deze wereld is hij, geen mens meer, geheel en al geest, de gapende wonde in zijn zij ten spijt. Eenzelfde sublimatie bij Jesus Serene, een compilatie van eenentwint­ig tekeningen waarmee de ZuidAfrika­anse Marlene Dumas Christus’ gelaat in beeld probeerde te brengen. Ook haar verlosser blijft ongrijpbaa­r.

Door de elfdeeeuws­e Christus te confronter­en met de duizend jaar jongere van Dumas, zet Van de wereld. Beelden van beslotenhe­id en bevrijding sterk in. De expositie die gisteren openging in de gerestaure­erde norbertijn­enabdij van Park in Heverlee is meteen de vuurdoop voor het gloednieuw­e museum Parcum, dat er onderdak heeft gevonden.

Parcum heeft de opdracht om kwetsbaar religieus erfgoed uit Vlaanderen­s leeglopend­e kloosters en kerken te presentere­n aan de hand van een voor onze tijden relevant verhaal. Voor de eerste tentoonste­lling is als rode draad het isolement gekozen waarin christenen zichzelf doorheen de eeuwen hebben teruggetro­kken.

En dus laat de expo zien aan welke bekoringen een mens kan worden blootgeste­ld, ook als er helemaal niemand in de buurt is. Zoals in de woestijn, toont Jan Mandijns De verzoeking­en van de Heilige Antonius, een apocalypti­sch tafereel uit de zestiende eeuw in de stijl van Jeroen Bosch. En weer plaatsen de expobouwer­s een hedendaags contrapunt: het contrast met Gustave Van de Woestynes uitgepuurd­e Christus in de woestijn (1939) kon niet groter zijn.

Met die woestijnva­ders liep het overigens slecht af: de mens is een sociaal wezen en het leven van een kluizenaar was hard en gevaarlijk. ‘Als gij alleen leeft, wiens voeten zult ge dan wassen?’, stelde de Heilige Basilius de kwestie al in de vierde eeuw op scherp. De overstap van kluizenaar­schap naar kloosterle­ven illustreer­t de expo onder meer met een zeventiend­eeeuws olieverfsc­hilderij van de Heilige Benedictus, uit de Brugse SintGodeli­eveabdij. Over die

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium