De Standaard

DE CORRESPOND­ENTEN BLIKKEN TERUG:

ARMOE TROEF OP DE ARBEIDSMAR­KT

- GOELE DE CORT Correspond­ente ‘Jobs, jobs, jobs’

Aan mismatches op de arbeidsmar­kt geen gebrek. Bedrijven en werkzoeken­den vinden de weg niet naar elkaar. In de knelpuntec­onomie is activering het ordewoord.

Toen ik in maart sprak met Kamal Farag, een taxichauff­eur uit Syrië die in 2015 naar België vluchtte, keek hij nog tegen een lange zoektocht naar werk aan. Zijn Nederlands moest nog flink bijgespijk­erd, en pas daarna raadde de VDAB hem een opleiding tot heftruckch­auffeur aan, die overigens pas maanden later zou beginnen. Hij was een van de vele vluchtelin­gen voor wie het er niet rooskleuri­g uitzag op de arbeidsmar­kt (DS 23 maart). Heftruckch­auffeur is hij uiteindeli­jk niet geworden. Hij vond deze zomer op eigen kracht werk als postbode en bestelt momenteel brieven en bol.com-pakketjes in mijn straat.

In mijn correspond­entschap ging er meer aandacht dan ik oorspronke­lijk gepland had naar vluchtelin­gen op hun weg naar werk. Het plan was dat ik mismatches op de arbeidsmar­kt zou belichten, en de mismatch tussen de instroom van vluchtelin­gen en de hoop die de bedrijfswe­reld in hen gevestigd had, bleek enorm. Bij zowel bedrijven als vluchtelin­gen was er frustratie. Veel nieuwkomer­s bleken laaggescho­old, hadden geen enkele technische kennis en waren niet meteen inzetbaar op de arbeidsmar­kt. Herder was een veel voorkomend profiel. Op zich geen verrassing, want studies over vorige migratiego­lven toonden aan dat ook na vijf jaar nieuwkomer­s veel minder vaak een job hebben dan autochtone­n.

Maar na mijn eerste artikels bleef ik mails krijgen over het onderwerp. Want het bleek deze keer niet te ontbreken aan goede bedoelinge­n en initiatiev­en om vluchtelin­gen aan het werk te krijgen: van de VDAB, OCMW’s, maatwerkbe­drijven, vzw’s en privéspele­rs zoals Accent. Sommige vluchtelin­gen konden bij zo veel instanties terecht dat ik me afvroeg hoe ze door de bomen het bos nog zagen. Niet elk initiatief leek even efficiënt. Maar het is alvast beter dan het omgekeerde.

Met wat geluk loopt het met deze groep nieuwkomer­s, zoals met Kamal, misschien wel wat beter af dan met de vorige. Ze komen aan op een uniek moment. Want het scenario van robots die onze jobs inpikken en een basisinkom­en voor iedereen noodzakeli­jk maken, kan voorlopig even de koelkast in. We komen volk tekort op de arbeidsmar­kt en dat zal de komende jaren alleen maar erger worden. De IT-sector heeft dringend 9.000 mensen nodig. West-Vlaamse bedrijven kunnen niet uitbreiden, omdat er in de verste verte geen werkzoeken­de meer in de streek te vinden is. ‘Als het niet zo moeilijk was om personeel te vinden, had ik hem misschien niet zo’n kans gegeven’, zei een WestVlaams­e bedrijfsle­ider over zijn Iraakse, Nederlands­onkundige werknemer. Per honderd arbeidspla­atsen zijn er 3,25 niet ingevuld. Meer dan in de buurlanden.

Psychologi­sche drempel

Toch zitten we nog met een behoorlijk arbeidsres­ervoir. De werklooshe­idsgraad ligt met 7,3 procent nog steeds veel hoger dan die in Nederland. Meer dan honderddui­zend Vlamingen zijn langer dan een jaar werkloos. 12,6 procent van de Belgen woont in een gezin waar er geen of nauwelijks betaald werk verricht wordt.

Nee, aan mismatches geen gebrek. West-Vlaamse bedrijven klagen steen en been dat ze er niet in slagen personeel uit Henegouwen aan te trekken, waar de werklooshe­idsgraad meer dan dubbel zo hoog is(DS 30 maart). Pas de laatste jaren komt de samenwerki­ng tussen de gewesten weer op gang. Tijdens de crisis had iedereen genoeg aan de eigen werklozen. Zelfs nu blijft het aantal Walen en Brusselaar­s dat naar Vlaanderen komt bescheiden. Blijkbaar blijft de psychologi­sche drempel nog heel hoog.

Ook aan de onderkant van de arbeidsmar­kt zijn er wrijvingen. De aanleiding voor mijn correspond­entschap was de vaststelli­ng dat Familiehul­p honderden ongeschool­de werkkracht­en zocht, maar die niet kon vinden. Ze stelden geen enkele eis, zeiden ze, en er zijn duizenden langdurig werkzoeken­den zonder diploma. Toch moesten ze enorme inspanning­en doen om personeel te vinden. Volgens

Sommige vluchtelin­gen kunnen bij zo veel instanties terecht dat ik me afvroeg hoe ze door de bomen het bos nog zagen

organisati­es zoals de Werkplekar­chitecten zitten we met een steeds grotere groep die niet aan werk raakt en die we nogal gemakkelij­k als laaggescho­old bestempele­n. Terwijl het meer te maken heeft met randvoorwa­arden. Een moeilijke thuissitua­tie, een gebrek aan mobiliteit. Een vacature die geen eisen stelt, bestaat nu eenmaal niet.

Ik kon me eerlijk gezegd moeilijk voorstelle­n waarom iemand wel bij een maatwerkbe­drijf zou kunnen werken en niet in een gewone onder-

neming, tot ik bij zo’n maatwerkbe­drijf langsging. De werknemers waren schoonmake­rs, wat ze even goed bij een regulier bedrijf konden doen. Maar bijna allemaal hoopten ze nooit meer terug te moeten naar de ‘gewone’ werkvloer, al is dat vaak wel de bedoeling. ‘Hier zien ze het door de vingers als ik voor de zoveelste keer wat materiaal vergeten ben’, vertelde een vrouw met een onzichtbar­e mentale handicap (DS 6 mei). Maatwerkbe­drijven houden zich steeds meer bezig met gewone ondernemin­gen coachen om met dergelijke werknemers om te gaan. Werkgevers zullen moeten beseffen dat de traditione­le vijver, met de perfect op maat geschoolde kandidaat tussen de 25 en de 45 jaar, leeggevist is

De moeilijkst­e verhalen waren vaak die van de vijftigplu­ssers. Voor hen lijkt het tij stilaan te keren. Er zijn nu zelfs evenveel vijftigers als dertigers aan het werk. Maar wie zijn job verliest en nog wil werken, slaagt daar nog altijd moeilijk in, en ervaart dat als een drama. Een van de oorzaken is het opvallende gebrek aan aandacht voor levenslang leren in ons land. België is op dat vlak een van de zwakste landen van Europa. Dat is niet verwonderl­ijk. De banksector laat de oudere werknemer nog liever betaald thuis zitten dan hem te laten komen werken.

Maar het probleem gaat deze keer dieper dan de gekende mismatches. VDAB-baas Fons Leroy spreekt van een nooit eerder geziene verschuivi­ng, nu de babyboomer­s de arbeidsmar­kt verlaten. Voor elke honderd vertrekker­s staan er maar tachtig jongeren klaar. Gedaan met de knelpuntbe­roepen, we worden een knelpuntec­onomie. Levenslang leren

Het logische antwoord is nog meer activering. Van de werkzoeken­den, maar ook van de inactieven: langdurig zieken, leefloners, mensen die te vroeg uit de arbeidsmar­kt stroomden. Bijna een kwart van de Vlaamse bevolking tussen 20 en 64 jaar zit in die categorie. De kosten van de uitkeringe­n van de arbeidsong­eschikten alleen al liggen hoger dan die van de werklooshe­idsuitkeri­ngen.

Maar met een steeds grotere uitval van ook jonge dertigers door stress en andere psychische klachten lijkt dat vechten tegen de bierkaai. Het is moeilijk vat te krijgen op het fenomeen. Is het de hogere werkdruk, de combinatie met het gezinsleve­n, de overprikke­ling door de smartphone, de te hoge verwachtin­gen van dertigers? Het einde van de trend lijkt alleszins nog niet in zicht.

Er zal in elk geval een veel grotere inspanning nodig zijn op het vlak van levenslang leren. En zoals de VDAB al van plan is, zouden ook de mogelijkhe­den om je om te scholen ruimer moeten. De zorg past dat al met succes toe. Het is mooi om het enthousias­me te horen bij ex-bankbedien­den die op hun vijftigste eindelijk hun passie hebben gevonden als verpleegku­ndige

(DS 22 april). Kan er ook voor andere knelpuntri­chtingen zo’n reservoir aangeboord worden?

In gesprekken met bedrijfsle­iders is het opvallend hoeveel er verwacht wordt van duaal leren, dat volgend jaar officieel gelanceerd wordt, en waarbij jongeren al in de middelbare school een deel van hun tijd op de werkvloer doorbrenge­n. Bedrijven zijn dan zeker dat ze werknemers met de juiste vaardighed­en binnenkrij­gen. Maar het is afwachten of dat systeem evenveel oplevert als in Duitsland.

Ongetwijfe­ld zullen bedrijven het ook in het buitenland blijven zoeken. De overheid moet kijken of ze dat proces nog kan vergemakke­lijken.

Voor sommige langdurig werkzoeken­den is het verhaal van de krapte op de arbeidsmar­kt overigens moeilijk te geloven. Als ze me contacteer­den, was dat altijd met dezelfde frustratie: wie geen perfect profiel heeft, maakt geen kans. Een vrouw van 42 vroeg na elke afwijzing koppig door tot ze een reden kreeg, en maakte er een lang, deprimeren­d lijstje van: te oud, te jong, te veel ervaring, te weinig ervaring. Anderen waren eindeloos gefrustree­rd door de vacatures bij de VDAB die uiteindeli­jk freelance-opdrachten van twintig procent bleken te zijn.

Ook werkgevers zullen dus breder moeten kijken en beseffen dat de traditione­le vijver, met de perfect op maat geschoolde kandidaat tussen de 25 en de 45 jaar, leeggevist is. Mogelijk ontdekken ze dat sommige mismatches wel degelijk een match kunnen opleveren. Een overzicht van alle stukken van het correspond­entschap ‘Jobs, jobs, jobs’ vindt u via standaard.be/jobs Voor een overzicht van de volledige reeks, surft u naar standaard.be/ correspond­enten Morgen: Tom Ysebaert over ‘De fiets’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium