De Standaard

Meer vrachtwage­ns in dorpen door kilometerh­effing

Op een op de zes gewestwege­n neemt het aantal vrachtwage­ns toe, sinds transportf­irma’s moeten betalen om over Vlaamse snelwegen te rijden.

- VAN ONZE REDACTEUR JEF POPPELMOND­E

BRUSSEL I Twee dodelijke ongevallen met vrachtwage­ns, kort na elkaar in het hart van Antwerpen, deden de roep om vrachtverk­eer zo veel mogelijk uit woonomgevi­ngen te weren, opnieuw oplaaien. Net nu blijkt dat de kilometerh­effing voor vrachtwage­ns, die intussen al anderhalf jaar bestaat, sluipverke­er stimuleert: vrachtwage­ns trekken weg van de snelwegen, richting gewestwege­n en dus ook woongebied­en.

Dat blijkt uit een grootschal­ige evaluatie van de gevolgen van het tolsysteem, die het Vlaams Departemen­t Mobiliteit en Openbare Werken heeft uitgevoerd. Daarvoor heeft het de voorbije maan den op 451 trajecten in Vlaanderen tellingen gedaan. Die werden vergeleken met nulmetinge­n die voor de invoering van de kilometerh­effing waren uitgevoerd. Bij de verwerking daarvan werd het effect van de kilometerh­effing maximaal geïsoleerd van andere factoren als wegwerkzaa­mheden of de inplanting van nieuwe bedrijven.

Hoewel er geen sprake is van een ‘algemene verschuivi­ng’, werd op 73 locaties – een zesde van de bestudeerd­e tracés – wel een ‘significan­te stijging’ van het vrachtverk­eer vastgestel­d. ‘Die kan niet door normale factoren verklaard worden en moet dan ook worden gelinkt aan de kilometerh­effing’, schrijft het Vlaams Departemen­t Mobiliteit en Openbare Werken.

In zes gevallen, samen goed voor meer dan 150 kilometer, is meteen besloten om de tolheffing uit te breiden. Dat is onder meer het geval voor twee trajecten op de N35, die dwars door het centrum van Diksmuide en enkele kleinere dorpskerne­n snijdt. Ook daar zal vrachtverk­eer van meer

Tolheffing wordt alvast uitgebreid op zes trajecten, onder meer op de N35 door Diksmuide

dan 3,5 ton vanaf 1 januari volgend jaar tol moeten betalen.

Op de 67 andere tracés zijn alternatie­ve ingrepen mogelijk – zoals een omleiding of aanpassing van de infrastruc­tuur – of zou tolheffing geen goed idee zijn: daardoor zou het vrachtverk­eer naar nog lagere wegen kunnen verschuive­n en recht door woonwijken of schoolbuur­ten lopen.

Bij de invoering van de kilometerh­effing op 1 april 2016 heeft de Vlaamse regering ervoor gekozen om het betolde wegennet sterk te beperken. De vier havengebie­den en het overgrote deel van de gewestwege­n zijn vrijgestel­d, om ‘de concurrent­iepositie van Vlaamse bedrijven maximaal te vrijwaren en vooral het doorgaande (buiten landse) verkeer te viseren’.

Maar al snel begonnen burgemeest­ers de alarmbel te luiden. Onder meer in Bertem, Puurs, Essen en Nijlen rapporteer­den zij een toename van het aantal zware vrachtwage­ns op hun wegen en kruispunte­n. En toen bleek dat het aantal dodelijke ongevallen met vrachtwage­ns vorig jaar is toegenomen, werd de link met de kilometerh­effing gelegd.

Vlaams minister Ben Weyts (NVA) bespreekt de evaluatie vandaag met de commissie Mobiliteit in het Vlaams Parlement. Tegen de zomer van 2018 moet er een oplossing zijn voor alle 73 trajecten waar de kilometerh­effing tot een significan­te toename van vrachtverk­eer heeft geleid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium