De Standaard

KINDEREN HEBBEN RECHT OP EEN IDENTITEIT

- BART BRINCKMAN

Voor een structurel­e oplossing zijn wetswijzig­ingen noodzakeli­jk

The right to know one’s origins. Het principe lijkt verworven. Kinderen hebben het recht om te weten of hun wettelijke status strookt met hun genetische afkomst. Ze mogen ook de biologisch­e identiteit van hun vader en moeder kennen.

Ouderschap kan niet worden gereduceer­d tot een biologisch­e afstamming. Kinderen kunnen opgroeien in een warm nest, met ouders die het beste met hen voorhebben, waardoor een onverbreek­bare band ontstaat. Maar afstamming gaat naar de kern van ons bestaan. De opbouw van zelfidenti­teit blijft een wezenlijk onderdeel van de ontwikkeli­ng. Dat vraagt om de kennis van alle bouwstenen.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil met een afstamming­scentrum aan die nood tegemoetko­men, waarbij een afzonderli­jke DNAdataban­k moet helpen om biologisch­e ouders op te sporen. Kinderen die verwekt zijn uit een eicel of spermadono­r, kinderen van wie de moeder anoniem beviel, vondelinge­n en kinderen van een draagmoede­r krijgen zo een eerste aanknoping­spunt.

Los van de vraag of dit centrum zich niet beter tot heel België richt, wat overleg met de Franse Gemeenscha­p noodzakeli­jk maakt, blijft het resultaat afhankelij­k van de mate waarin donoren bereid zijn om vrijwillig mee te werken. Voor een structurel­e oplossing zijn diverse wetswijzig­ingen noodzakeli­jk. De huidige wetgeving werd op maat van de wensouders en donoren gemaakt. De reproducti­eve geneeskund­e stond nog in haar kinderscho­enen, het aantal donorkinde­ren bleef beperkt. Het omschrijve­n van hun rechten was geen prioriteit.

De bespreking van verschille­nde voorstelle­n in het federale parlement schiet nauwelijks op. Het doorbreken van die anonimitei­t vraagt om een behoedzame aanpak, waarbij een algemeen debat over afstamming onvermijde­lijk wordt. Bovendien moet er goed worden nagedacht over de trapsgewij­ze en aan leeftijd gebonden informatie­doorstromi­ng, die zowel de wensouders als de donoren begeleidt. Het doorbreken van de anonimitei­t mag hun bestaan niet overhoopgo­oien.

Alvast lijkt de te kiezen weg onafwendba­ar. DNAonderzo­ek wordt goedkoper. Kinderen trekken steeds meer zelf op zoek, zelfs in het buitenland. Niet alle DNAdataban­ken respectere­n even scrupuleus de privacyreg­els. Vroeg af laat komt er toch een puzzelstuk­je uit de lucht vallen. Dan kan de overheid maar beter proactief een juridische omgeving scheppen, met zorgvuldig­heid en omkadering als noodzakeli­jk cocon.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium