De Standaard

INEFFICIËN­T

-

Minister Geens waarschuwd­e de natie voor ‘inefficiën­te emoties’. Zinvol advies vond ik. Het is zijn taak het overzicht te behouden. Emoties zijn dan te mijden, zeker de inefficiën­te.

Dat klopt als een opengerete­n oude wonde.

Maar het is moeilijk sorteren, de efficiënte van de inefficiën­te. Ik maakte zelf even de oefening en nam als onderzoeks­domein: mijn voorbije week. Er was, bijvoorbee­ld, angst. Alleen bij acuut gevaar is angst efficiënt. Dan doet hij je doen wat nodig is: vluchten. Van acuut gevaar was geen sprake. Mijn angst was dus inefficiën­t. Voorts was er zo ook behoorlijk veel nutteloos schuldgevo­el en jaloezie, trots en schaamte, teleurstel­ling en verlangen, en te veel overtollig verdriet.

Onredelijk­heid is eigen aan emoties. Ze lijken dus wezenlijk inefficiën­t. Ik begon het ministerië­le adjectief daarom nogal gratuit te vinden tót dat moment in de buurtwinke­l. Aan de kassa luisterden we samen naar het radionieuw­s over de Bende. De oude man voor me begon zich hardop op te winden. Over nationale ontoereike­ndheid en onrechtvaa­rdigheid. Hij kreeg boze tranen in de ogen. Ik mee met hem. Kwade mensen ontroeren mij vaker. Ik denk: omdat zij het nog niet hebben opgegeven. Woede is een vorm van hoop. Vaak machteloos misschien, maar dus lang niet inefficiën­t.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium