De Standaard

Catalonië stevent af op confrontat­ie

- VAN ONZE REDACTRICE KARIN DE RUYTER

De Catalaanse regering was gisteravon­d in crisisbera­ad bijeen. Roept ministerpr­esident Carles Puigdemont vandaag de onafhankel­ijkheid uit?

BRUSSEL I Carles Puigdemont gaat vandaag en morgen niet naar Madrid om te praten met de Senaat. Die moet morgen zijn instemming geven met de door Madrid genomen maatregele­n om Catalonië weer in de pas te laten lopen.

Gisteravon­d om 19 uur riep hij zijn regering bijeen. Op tafel lagen drie opties, zo wist de Spaanse pers te distillere­n uit indiscreti­es. Ofwel roept Catalonië de republiek uit en organiseer­t het meteen grondwetge­vende verkiezing­en. Ofwel roept het gewoon de onafhankel­ijkheid uit. Ofwel roept Puigdemont ‘gewone’ vervroegde verkiezing­en uit. Het verschil tussen optie één en optie twee, lijkt vooral te liggen in het gelijktijd­ig uitschrijv­en van grondwetge­vende verkiezing­en.

Voor Spanje is alleen optie drie reëel. Rajoy liet al uitschijne­n dat toepassing van artikel 155 van de grondwet afgewend kon worden als Catalonië zelf vervroegde ver kiezingen zou uitschrijv­en. De toepassing van artikel 155 zou de Catalaanse autonomie aan banden leggen. Puigdemont heeft tot nog toe geen gehoor gegeven aan Rajoys suggestie.

Verantwoor­delijkheid

Maar zelfs alleen maar verkiezing­en uitschrijv­en is intussen blijkbaar niet meer genoeg voor Madrid om af te zien van de drastische inperking van de autonomie waarover de Senaat morgen beslist. De Partido Popular (PP) van premier Mariano Rajoy vindt intussen dat Puigdemont zelf voor de Senaat tekst en uitleg moet komen geven. Hij leek gisteren van plan om deze namiddag daarvoor

Zelfs alleen

maar verkiezing­en uitschrijv­en is intussen niet meer

genoeg voor Madrid

naar Madrid te trekken, maar tegen gisteravon­d meldden verschille­nde grote kranten dat hij dat toch niet zou doen.

Voor deze namiddag heeft hij wel het Catalaanse parlement bijeengero­epen. Dat zal ook morgen, parallel met de Senaat in Madrid, nog vergaderen. De vraag is wat Puigdemont dan zal doen. De doorgaans goed geïnformee­rde Catalaanse krant La Vanguardia dacht gisteravon­d dat hij de onafhankel­ijkheid zou uitroepen zodra de Senaat heeft ingestemd met artikel 155. Mogelijk zal Puigdemont de onafhankel­ijkheid zélf uitroepen, in plaats van het parlement dat te laten doen. Daarmee zou hij zelf de volle verantwoor­delijkheid op zich nemen.

De Catalaanse regering was gisteren in elk geval sterk verdeeld over de kwestie. Sommige ministers van Puigdemont verdedigde­n de optie om gewoon vervroegde verkiezing­en uit te schrijven en zouden overwegen uit de regering te stappen als Puigdemont voor onafhankel­ijkheid gaat.

Maar Madrid is ook verdeeld. De sociaaldem­ocratische PSOE, een oppositiep­artij die Rajoy steunde in zijn beroep op artikel 155, wil die steun laten vallen als Catalonië zelf verkiezing­en uitschrijf­t. Iets wat de PP niet langer genoeg vindt.

 ?? © belgaimage ?? Aanvankeli­jk leek Carles Puigdemont van plan om morgen wel naar Madrid te trekken.
© belgaimage Aanvankeli­jk leek Carles Puigdemont van plan om morgen wel naar Madrid te trekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium