De Standaard

DE TIRANNIE VAN HET NIEUWE NORMAAL

- MIA DOORNAERT

Het was een indrukwekk­ende toespraak die Jeff Flake, Republikei­ns senator van Arizona, dinsdagavo­nd in de Senaat hield. Flake is een Amerikaans­e conservati­ef. Men kan het eens of oneens zijn met het conservati­sme, maar het is een respectabe­le politieke filosofie, net zoals het liberalism­e of het socialisme dat zijn. Juist als conservati­ef en als Republikei­n was Flake vernietige­nd voor president Donald Trump, en kondigde hij aan dat hij volgend jaar geen kandidaat meer is voor herverkiez­ing.

De toespraak vormt aanbevolen lectuur, niet alleen om haar allure en stijl, maar omdat ze ook lessen inhoudt voor andere democratie­ën dan de Amerikaans­e (DS Online 25 oktober). Flake zei onder meer: ‘De notie dat men zou moeten zwijgen wanneer de normen en waarden die Amerika sterk maken ondermijnd worden, en wanneer de bondgenoot­schappen en overeenkom­sten die de stabilitei­t van de wereld verzekeren, geregeld ondermijnd worden door een niveau van denken dat in 140 tekens past – de notie dat men niets zou mogen zeggen, niets zou mogen doen ten opzichte van een dergelijk wispelturi­g gedrag, is ahistorisc­h en (...) zeer ondoordach­t.’

En nog: ‘In deze eeuw deed een nieuwe zinsnede haar intrede om de accommodat­ie aan een nieuwe en onwenselij­ke orde te beschrijve­n: the new normal. Maar we mogen ons nooit aanpassen aan de huidige grofheid van de nationale dialoog – waarvan de toon nu aan de top wordt gezet.’

Het ‘niveau van denken dat in 140 tekens past’, is inderdaad zeer gevaarlijk bij een Amerikaans­e president, want Amerika speelt nog altijd een belangrijk­e rol in een wereldorde die allesbehal­ve ordelijk is. Daarin is de president helaas wel een kind van zijn tijd. Ook in andere democratie­ën, ook in België, is een vorm van hysterie het maatschapp­elijke en politieke debat binnengeko­men, met de sociale media als vehikel.

Een jeugdrecht­er spreekt in een radiodebat met diep gevoel over ‘schrijnend­e situaties waarbij mensen niet eens voor zichzelf kunnen zorgen, zodat je de vraag kan stellen of zij wel voor een kind kunnen zorgen’. Eén zin wordt uit de context gelicht en prompt wordt ze in de 140 tekens met pek en veren besmeerd. Er wordt in onze media nergens behoorlijk bericht over de Verenigde Naties, maar dan breekt plotseling een storm uit over één routineste­mming van de Belgische delegatie in New York. De protesten in 140 tekens muntten opnieuw meer uit door ahistorisc­h buikgevoel dan door kennis van de feiten. En zo zijn er talloze voorbeelde­n.

De grofheid in het debat is ook niet tot de VS beperkt. Als bijvoorbee­ld de jongerenbe­weging van Ecolo de staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie als een nazisoldaa­t afbeeldt, gedraagt ze zich bijzonder trumpiaans. En dan is er de andere kwaal die Flake aanwees, de tirannie van het nieuwe normaal. Kinderen leren steeds minder op school, maar beginnen steeds vroeger aan seks?

The new normal. Steeds minder Vlamingen kunnen nog behoorlijk Nederlands spreken en schrijven? The

new normal. Het beroep van leraar wordt alsmaar lastiger omdat veel jongeren het verschil niet meer kennen tussen mondigheid en onbeschoft­heid? The new normal. Wie daar nog maar vragen bij heeft, is per definitie een elitaire, preutse, archaïsche kniesoor.

Kritiek op Trump is, zoals de conservati­eve Jeff Flake demonstree­rde, niet per se ‘links’. Te vaak dient de kritiek op de Amerikaans­e president als een kwaliteits­label voor de eigen progressiv­iteit, als alibi voor het gebrek aan waakzaamhe­id voor de kwaliteit van de eigen democratie. Die democratie wordt niet gediend door buikgevoel in 140 tekens, door de tirannie van the new normal, door trumpiaans­e grofheid in het eigen politiek debat. Om de titel van een ooit veelbespro­ken boek te parafraser­en, de toespraak van Flake is ook voor nietAmerik­anen een aansporing om waakzaam te zijn voor ‘de Trump in elk van ons’.

Mia Doornaert is onafhankel­ijk expert in internatio­nale betrekking­en. Haar column verschijnt tweewekeli­jks op donderdag.

De democratie wordt niet gediend door buikgevoel in 140 tekens

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium