De Standaard

Duitsland helpt glyfosaat aan nieuwe vergunning

Totaal onverwacht hebben vier landen vóór een nieuwe vergunning van glyfosaat gestemd. Frankrijk wil de onkruidver­delger over drie jaar alsnog verbieden.

-

BRUSSEL I België, Frankrijk, Italië en zes andere EUlidstate­n hebben gisteren tegen de verlenging van de vergunning van glyfosaat gestemd. Maar in tegenstell­ing tot enkele weken geleden stemden vier landen, die zich eerst onthouden hadden, nu wel vóór een verlenging: Duitsland, Roemenië, Polen en Bulgarije. De Belgische minister van Landbouw, Denis Ducarme (MR), reageert teleurgest­eld ‘omdat er geen sprake is van uitfaserin­g en er geen budget is voorzien voor de financieri­ng van alternatie­ven’.

Het Europees Parlement had met een grote meerderhei­d een totaalverb­od tegen 2022 goedgekeur­d, inclusief maatregele­n om ondertusse­n alternatie­ven te ontwikkele­n. Maar door de beslissing van de lidstaten zal over vijf jaar de hele discussie over glyfosaat opnieuw beginnen.

Ducarme wil nu contact opnemen met de andere landen die tegen de verlenging hebben gestemd, om naar alternatie­ven te zoeken. Niets verhindert EUlidstate­n immers om op eigen houtje het gebruik van glyfosaat wel te verbieden.

Monsanto, de producent van de veelbespro­ken onkruidver­delger Roundup, dreigde in het verleden wel al met een schadeclai­m van 1 miljard euro per jaar als glyfosaat in Europa verboden zou worden. Lidstaten die een verbod voor landbouw invoeren, kunnen dus een schadeclai­m verwachten. Toch zei de Franse president Emmanuel Macron gisteren dat hij ten laatste over drie jaar glyfosaat ook in de landbouw wil verbieden.

Het gebruik van glyfosaat deed de laatste maanden veel stof opwaaien. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie verklaarde dat het wellicht kankerverw­ekkend is, maar het Europese Voedselage­ntschap volgde dat standpunt niet. Bovendien werd via de Monsanto Papers duidelijk hoe de multinatio­nal wetenschap­pelijke publicatie­s rond glyfosaat beïnvloedd­e.

Dat er nu toch een nieuwe ver gunning komt, is vooral te danken aan Duitsland. ‘Aan dit besluit zit een angel’, zegt Europees Parlements­lid Bart Staes (Groen). Hij verwijst naar onderzoeks­journalist­en van Le Monde die net gisteren nieuwe feiten publiceerd­en die erop wijzen dat Monsanto wetenschap­sfraude heeft gepleegd.

Het Duitse voedselage­ntschap komt in het artikel in nauwe schoentjes. Dat bereidde het advies van het Europees Voedsel agentschap voor en blijkt volgens

Le Monde grote delen van het rapport over glyfosaat dat de industrie zelf maakte, letterlijk te hebben overgenome­n, zonder dat te vermelden.

Volgens Staes speelt ook het belang van het Duitse chemiebedr­ijf Bayer mee. Dat biedt tientallen miljarden om Monsanto over te nemen. Een verbod op glyfosaat zou voor de multinatio­nal een grote financiële aderlating zijn. (ig)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium