De Standaard

PRAGMATISM­E BOVEN DOGMATISME

- COMMENTAAR BART BRINCKMAN

De voorstande­rs van de ‘taalbadmet­hode’ dulden geen softe aanpak. Hoe meer kinderen Nederlands moeten spreken in de klas, des te sneller krijgen ze de taal onder de knie. De verdediger­s van het ‘meertaleno­nderwijs’ passen voor een autoritair­e benadering. Het occasionel­e gebruik van de thuistaal slaat volgens hen net een brug naar het Nederlands.

De discussie woedt al enkele jaren. De visietekst van het Gemeenscha­psonderwij­s onderstree­pt de gevoelighe­id. Voor het gebruik van het Nederlands op school hebben politici tientallen jaren gevochten. Sommige hoogbejaar­den hebben een onzalige herinnerin­g aan de straffen op school, omdat ze in een Franse context Nederlands spraken. De argumenten lijken steek te houden. Juist het gebruik van de thuistaal op school versterkt de mogelijkhe­id om Nederlands te leren. Het vergroot ook het welbevinde­n. De leerling wint aan zelfvertro­uwen, de bereidheid en capaciteit om te leren, groeien. De visietekst geeft concrete voorbeelde­n voor de praktijk. Die werden gisteren gretig gekarikatu­riseerd. Zo deelt het Gemeenscha­psonderwij­s het lot van het katholieke net, toen dat het concept van de dialoogsch­olen lanceerde. Ook toen ging de discussie niet meer over het basisprinc­ipe. Dat leidt tot dovemansge­sprekken en verschraal­t het debat.

‘We moeten de realiteit benaderen als een kans, niet als een beperking’, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) terecht. De diversitei­t in de scholen rukt op. De leerkracht­en moeten zoeken naar de best mogelijke didactiek om nieuwkomer­s zo snel mogelijk vertrouwd te maken met het Nederlands. Om allerlei – niet het minst pragmatisc­he – redenen lijkt het aangewezen om het gebruik van de thuistaal toe te laten.

Toch blijft voorzichti­gheid geboden. Sommige kinderen zijn sterker en moeten wellicht meer worden uitgedaagd. En heeft het zin om in het secundair onderwijs even toegeeflij­k te zijn? Het toelaten van de thuistaal mag de motivatie om goed Nederlands te spreken niet beknotten. Een voordeel op korte termijn mag niet resulteren in een nadeel op lange termijn.

De verantwoor­delijkheid beperkt zich trouwens niet alleen tot de school. Thuis blijft de beste biotoop om de kennis van de thuistaal te verbreden. Dat kan meer houvast bieden bij het leren van Nederlands. Maar de inspanning van de ouders moet ook focussen op het Nederlands. Dat impliceert dat ook zij die taal beheersen. Als zij hun leven hier willen opbouwen, hebben ze geen andere keuze.

Thuistaal toelaten mag motivatie om Nederlands te spreken niet beknotten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium