De Standaard

De Ronaldo van de eurozone

De Portugees zal vanaf januari in de voetsporen treden van Jeroen Dijsselblo­em.

- Mário Centeno, toekomstig voorzitter van de eurogroep VAN ONZE REDACTEUR

RUBEN MOOIJMAN

BRUSSEL I Economisch onderlegd, vaardig in het Engels, aimabel in de omgang en behorend tot de sociaaldem­ocratische poli tieke familie. Ziedaar de adelbrieve­n die de Portugees Mário Centeno (50) de felbegeer de positie aan het hoofd van de eurogroep hebben opgeleverd. Verbazing hoeft dat niet te wekken: het profiel komt behoorlijk goed overeen met dat van zijn voorganger Jeroen Dijsselblo­em – al kan de wat stijve Nederlande­r bezwaarlij­k aimabel genoemd worden.

Centeno was de favoriet voor de functie, waar drie van zijn collega’s ook voor hadden gekandidee­rd. Maar de ministers van Financiën van Luxemburg, Slovakije en Letland beschikten over aanmerkeli­jk min der steun bij de negentien leden van de eu rozone. Zijn politiek profiel speelde in Centeno’s voordeel – de sociaaldem­ocratische familie maakt aanspraak op deze topjob omdat de christende­mocraten al genoeg andere machtige Europese functies in handen hebben. Bovendien had hij de steun van een aantal zuidelijke lidstaten, wat voor een kandidaat uit een klein land onontbeerl­ijk is. Maar bovenal heeft Centeno als minister een uitstekend­e staat van dienst – in die mate zelfs dat de toenmalige Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble hem in mei de eretitel ‘de Ronaldo van de eurogroep’ verleende. Een verwijzing naar Centeno’s landgenoot die vorig jaar werd uitgeroepe­n tot de beste voetballer ter wereld.

Centeno is geen raspolitic­us. Hij heeft de politieke arena nog maar enkele jaren geleden betreden, en bracht het grootste deel van zijn carrière door bij de Portugese centrale bank. Daar werd hij in dienst genomen nadat hij aan het Amerikaans­e Harvard had gedoctoree­rd in de arbeidseco­nomie. Hoewel hij zichzelf volgens een portret op de Portugese nieuwssite Visão als linksliber­aal beschouwt, werd hij in 2014 door de socialisti­sche partij aangezocht als adviseur voor het economisch­e programma waarmee de huidige premier António Costa de verkiezing­en zou winnen. Het was niet meer dan lo gisch dat hij Centeno als minister van Financiën in zijn linkse minderheid­sregering zou opnemen.

Costa en Centeno hebben sindsdien een opmerkelij­k parcours afgelegd. Ze hebben Portugal van het Europese schuldenst­rafbankje af geholpen en het vertrouwen van de financiële markten herwonnen, maar tegelijk ook enkele van de hardste bezuinigin­gsmaatrege­len van de vorige regering teruggedra­aid. Sindsdien behoort Portugal tot de snelste groeiers in de eurozone. Dat Centeno daarbij op geen enkel moment twijfel liet bestaan over zijn toewijding aan de Europese begrotings­doelstelli­ngen, wekte het nodige vertrouwen om hem de voorzitter­shamer in handen te geven.

Het enige vraagteken in verband met zijn benoeming is of hij over voldoende diplomatie­k talent beschikt om de vaak uiteenlope­nde visies over de eenheidsmu­nt met elkaar te verzoenen. Dijsselblo­em, met zijn combinatie van Duitse Gründlichk­eit, Brits flegma en Hollandse nuchterhei­d, was daarin bijzonder bedreven. Centeno zal zich wat dat betreft nog moeten bewijzen.

Gevraagd naar advies voor zijn opvolger, wie dat ook zou zijn, antwoordde Dijsselblo­em vorige week: ‘Niet achterover­leunen. De zaken gaan goed, de banken staan er beter voor, de economie verbetert. Politici doen het dan wat rustiger aan, maar er ligt nog enorm veel werk op de plank. We moeten nu het dak repareren.’ Centeno kan het in zijn oren knopen.

Centeno is geen raspolitic­us. Hij bracht het grootste deel van zijn carrière door bij de Portugese centrale bank

 ??  ?? © epaefe
© epaefe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium