De Standaard

IVE MARX WINDT ZICH OP OVER DE AMERIKAANS­E BELASTINGH­ERVORMING

(in de VS en – straks – hier)

-

Als we nu eens allemaal beloven een maandsalar­is te schenken aan onze favoriete miljonair, kunnen we dan alsjeblief­t stoppen met deze nonsens?

Sarcasme, dat is voorlopig de enige tastbare opbrengst van de belastingh­ervorming die de Amerikaans­e Republikei­nen er doorduwen, in pure House of

cards-stijl (DS 4 december). Die ‘hervorming’ is een belastingv­erlaging voor de rijken natuurlijk, wat dacht u. Als we de Republikei­nse voorstande­rs moeten geloven, dan zal het de Amerikaans­e economie een boost tot in de stratosfee­r geven. Want u weet wel: hoe minder belastinge­n mensen moeten betalen, hoe harder ze werken. En wie werkt er het hardst? De mensen die al veel verdienen, natuurlijk!

Veel Amerikanen die vaak verdomd hard werken en geen miljoenen verdienen – een niet onaanzienl­ijke meerderhei­d – geven zich ondertusse­n over aan een soort van loopgraven­humor die een mens helpt niet gek te worden bij naderend, maar onafwendba­ar onheil. Geen wonder dat late

night comedy-shows die de politiek door de mangel halen meer worden bekeken dan nieuwsuitz­endingen. Want de doorsneeAm­erikaan is ondertusse­n aan het eind van zijn Latijn. Decenniala­ng al leeft zijn machtigste politieke klasse – ik heb het over de Republikei­nse partij van president Donald Trump – in een soort parallel universum waar feiten, analyses, laat staan het lot van de gewone man of vrouw van weinig tel zijn. In Washington spreekt het geld. En wat wil het geld? Zoals altijd: nog meer geld.

Dus komt er een belastingv­erlaging voor de rijken en voor de bedrijven. Uitgereken­d in het land waar de laatste veertig jaar zowat 90 procent van alle economisch­e groei bij de rijkste 10 procent van de bevolking is terechtgek­omen.

Ronald Reagan, de Hollywood-acteurpres­ident die ondertusse­n heiligenst­atus geniet aan de Amerikaans­e rechterzij­de, zei ooit: you ain’t seen nothing yet. Wel, hij had dit nog moeten meemaken. De reaganomic­s, ogenschijn­lijk begraven op het kerkhof van in diskrediet geraakte economisch­e wonderrece­pten, heeft een wederopsta­nding gemaakt die weinigen voor mogelijk hielden. Reagans opvolger George Bush noemde het voodoo economics. Wel, voodoo is back.

Het verschil met vandaag is dat er in de jaren 80 nog pseudowete­nschappeli­jke theorieën werden aangedrage­n om een en ander te legitimere­n. De fameuze curve van Arthur Laffer, bijvoorbee­ld, die stelt dat de belastingo­pbrengsten vanaf een bepaald tarief dalen. Als die theorie zou kloppen, dan leefden we in België grofweg als de mensen in Noord-Korea of Cuba, maar dit geheel terzijde.

Tegenwoord­ig neemt men zelfs niet meer de moeite om critici – dat is zowat iedereen met een brein en een greintje integritei­t – van antwoord te dienen. Alles wat elke weldenkend­e expert zegt, wordt afgedaan als fake news.

Wat zeggen die experts? Dat de belastingv­erlaging een gat van honderden miljarden in de Amerikaans­e begroting zal slaan. Sommige schattinge­n gaan tot 1,5 biljoen dollar. Waar willen ze het geld halen? Bij het leger? Grapje. Door nog meer besparinge­n in sociale uitgaven. Nu al weten we dat 13 miljoen Amerikanen hun gezondheid­sverzekeri­ng zullen verliezen.

Hallucinan­t. Gelukkig leven wij in België.

Maar wacht even. Belastingv­erlagingen die niemand ooit serieus heeft doorgereke­nd en die gaten lijken te slaan in de begroting, maar misschien wel moeten worden gedempt door besparinge­n in de sociale sector, het klinkt eigenlijk toch een beetje bekend in de oren. Achter de voorgestel­de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng bij ons zit in essentie dezelfde redenering als achter de drastische verlaging die Trump bepleit in de VS.

Over onze taxshift kun je moeilijk zeggen dat het een cynische belastingv­erlaging voor de rijken is. Maar het is wel een groot cadeau aan de bedrijven in tijden van hoogconjun­ctuur. Hoeveel ervan terechtkom­t bij de aandeelhou­ders? Hoeveel bij het topmanagem­ent dat altijd wel weg weet met de loonnorm? We weten het niet. Genereert de taxshift dan geen jobs? Misschien. Veel ernstig rekenwerk heeft nog niemand gezien.

Die flexi-jobs zijn ook een fiscale gunstmaatr­egel voor mensen die het al relatief goed hebben. Je moet vier vijfde werken om onbelast te mogen bijverdien­en. Mensen die helemaal geen werk hebben, blijven weer maar eens in de kou staan. Wie gaat die gederfde belastingi­nkomsten betalen? Of gaan we daarvoor ook besparinge­n zoeken?

We zijn natuurlijk nog heel ver van Amerikaans­e toestanden. Maar het gaat hier wel snel op de slippery slope. Kritische adviezen van de Raad van State over de effectenta­ks of de flexi-jobs worden arrogant – hoe kun je dat anders noemen – aan de kant geschoven. Die kritieken gaan trouwens niet over punten en komma’s waar alleen legalistis­che droogstopp­els zich aan ergeren. Het gaat over fundamente­le zaken. Minstens even fundamente­le kritieken van de Europese Commissie worden met eenzelfde dedain van tafel geveegd.

Merkwaardi­g genoeg ondergaan we het met dezelfde gelatenhei­d als onze medeburger­s aan de andere kant van de oceaan. Ik zie hier een grote toekomst voor late night comedy-programma’s.

In Washington spreekt het geld. En wat wil het geld? Zoals altijd: nog meer geld

Ive Marx is hoogleraar (UAntwerpen) en doceert vooral in de opleiding sociaaleco­nomische wetenschap­pen. Wekelijks komt op dinsdag een gezaghebbe­nde econoom aan het woord.

 ??  ?? ‘Experts verwachten een gat van honderden miljarden in de Amerikaans­e begroting.’ © blg
‘Experts verwachten een gat van honderden miljarden in de Amerikaans­e begroting.’ © blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium