De Standaard

BREXIT IS EEN NACHTMERRI­E

- BART STURTEWAGE­N

Van een ei een omelet maken is niet moeilijk, het omgekeerde is een stuk lastiger. De onderhande­lingen over de Brexit tussen de Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk liepen gisteren vast op de onoverkome­lijke complexite­it van het dossier. Om naar de volgende, fundamente­le fase van de discussie te kunnen gaan, moest gisteren een oplossing worden gevonden voor de Ierse kwestie. Een formule waarbij het Britse NoordIerla­nd de facto in de eenheidsma­rkt en de douaneunie zou blijven, zodat er tussen beide Ierlanden niet opnieuw een ‘harde’ grens zou ontstaan, opende de doos van Pandora. De verantwoor­delijkheid voor de lichtzinni­gheid waarmee dit scheidings­proces werd ontketend, wordt met de dag groter. De voorgenome­n oplossing lag in een frase die inhoudt dat er een ‘afstemming van regelgevin­g’ zou komen, zodat NoordIerla­nd in feite de Europese regels zou blijven toepassen. Dat was nodig om de Ierse republiek, die zoals alle lidstaten over een vetorecht beschikt, gunstig te stemmen over een uiteindeli­jk Brexitakko­ord.

Maar hoe verhinder je dan dat er na verloop van tijd een wezenlijk verschil in regulering ontstaat tussen NoordIerla­nd en de rest van het Verenigd Koninkrijk? De NoordIerse protestant­se partij DUP, van wier gedoogstem­men de Britse premier Theresa May afhangt, schoot het plan meteen af. Het lijkt immers de hereniging van het eiland te voorafscha­duwen.

De chaos werd nog groter, want meteen eisten de Schotse en de Welshe regering een gelijke behandelin­g. Ook de burgemeest­er van Londen meldde dat de hoofdstad, die vorig jaar tegen de Brexit stemde, in deze regeling geïnteress­eerd was. Lang voor het tot een echte Britse uittocht uit Europa komt, is het niet zo Verenigde Koninkrijk aan het uitrafelen. De signalen uit diplomatie­ke bronnen dat een vergelijk zo goed als rond was, bleken voorbarig. Een akkoord zat er gisteren niet in.

De krankzinni­ge manier waarop een groot land en een belangrijk­e speler in de Europese geschieden­is zichzelf te gronde richt, tart de verbeeldin­g. Het simpele idee dat herwonnen soevereini­teit een bron van welvaart en maatschapp­elijke vooruitgan­g zou worden, toont met de dag duidelijke­r zijn kwaadaardi­ge gevolgen. De martelgang van May sleept zich verder. De Brexitdroo­m is een nachtmerri­e. De Britten moeten opnieuw beseffen dat je niet de cake kunt hebben én hem opeten. En May is degene die hen die droeve boodschap moet brengen.

Het niet zo Verenigd Koninkrijk is aan het uitrafelen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium