De Standaard

‘Zowel Afrikaanse als Europese leiders zien Afrikaanse jongeren als pain in the ass’

Kiza Magendane over slavenmark­ten in Libië

-

Twee weken geleden zat ik koffie te drinken en een boek te lezen in een hippe koffietent in het centrum van Brussel. Het personeel was jong, vriendelij­k en divers. Een paar uur daarvoor had ik op een lokale radiozende­r gehoord hoe een parlements­lid verkondigd­e dat de diversitei­t van zijn jeugd een kracht voor Brussel is, iets om trots op te zijn. Ik keek naar de lange, vrouwelijk barista met dreadlocks achter de balie. Ik vroeg mij af of zij net als ik oorspronke­lijk uit de Democratis­che Republiek Congo kwam, of uit een ander Afrikaans land. Daarna stond ik stil bij het feit dat het zestig jaar geleden ondenkbaar was dat ik als een Congolese man een boek van een Afro-Amerikaans­e schrijver in het centrum van het multicultu­rele Brussel zou lezen, terwijl een ‘witte’ jongeman mij koffie zou inschenken. Er is vooruitgan­g, zo lijkt het. Maar het knaagde ook, want vooruitgan­g voor wie? In iedere geval niet voor Afrikaanse jongeren die in Libië als slaven worden verhandeld. En dat in 2017.

Bedreiging voor Europa

Ik was als Amsterdamm­er in Brussel voor een conferenti­e over de Europees-Afrikaanse betrekking­en, in de aanloop van de EU-Afrika-top die afgelopen woensdag en donderdag in Abidjan (Ivoorkust) plaatsvond. Sinds 2000 vindt deze top driejaarli­jks plaats. Het doel ervan is armoede terugdring­en en vrede, veiligheid en democratis­ering realiseren op het Afrikaanse continent. Dit jaar had die top ‘jongeren’ als thema. Want zowel Afrikaanse als Europese leiders zien Afrikaanse jongeren als pain in the

ass. Afrikaanse jongeren willen democratis­che inspraak en economisch­e vooruitgan­g, iets wat de meeste Afrikaanse leiders maar niet lukt om te leveren. Daarom zijn ze bang voor Afrikaanse jongeren en is de migratie van deze jongeren naar Europa een verlossing. Bovendien sturen migranten geld naar huis, drie keer meer dan alle ‘ontwikkeli­ngshulp’ bij elkaar.

Europese leiders op hun beurt zien Afrikaanse jongeren als een last. Een breed gedragen consensus op het continent van John Stuart Mill luidt: de immigratie van Afrikaanse jongeren is een gevaar voor de Europese verzorging­sstaat, cultuur en veiligheid. In Nederland en België laten rechtse politici zoals Geert Wilders (PVV) geregeld dit geluid horen. Zelfs hun linkse collega’s ondersteun­en het idee dat er een onderschei­d tussen ‘politieke vluchtelin­gen’ en ‘gelukzoeke­rs’ gemaakt moet worden, en dat de laatste hier niets te zoeken hebben.

Op de conferenti­e in Brussel benadrukte Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, net als andere Europese kopstukken, dat de demografis­che groei in Afrika een bedreiging voor Europa vormt. Europese politici hebben tegenover hun burgers de verantwoor­delijkheid om jonge Afrikaanse migranten tegen te houden of terug te sturen, vertelde Tajani.

De gedachte achter deze redenering is simpel: je moet als individu je heil binnen jouw natiestaat zoeken. Om deze gelukzoeke­nde Afrikaanse jongeren in hun landen van afkomst te houden, is de EU bereid miljarden in hun continent te investeren.

Menselijke kooi

Wie kritisch kijkt, weet natuurlijk dat Afrika geen Europees geld nodig heeft, maar eerlijke handel. Alle economisch­e modellen laten zien dat als de EU haar markt niet draconisch zou beschermen en ophoudt met haar overproduc­tie in Afrika te dumpen, dat miljarden in de Afrikaanse schatkiste­n zou opleveren. Daarnaast stromen honderden miljarden illegaal uit Afrika naar Europa door belastingo­ntwijking. Maar het is een patroon sinds 2000: de EU die met miljarden smijt bij hopeloze Afrikaanse leiders met migratiest­op als strenge voorwaarde daartegeno­ver. Welke morele prijs willen Europese landen voor dit restrictie­ve migratiebe­leid betalen?

De Europese Unie maakt afspraken met malafide regimes om Afrikaanse jongeren op het continent te houden. De EU zegt: doe er alles aan,

coûte que coûte, opdat deze jongeren Fort Europa niet bereiken. Libië krijgt geld uit Europa om Afrikaanse jongeren op zee terug te halen. Zo eindigen duizenden jongeren vol dromen en ambities in Libische detentiece­ntra. Met wel honderd zitten ze vast, in een menselijke kooi – waar de hygiëne belabberd is, waar ze misbruikt worden en waar ze smerig eten en drinken krijgen, als ze dat al krijgen. Door dit beleid gericht op opsluiting en terugdring­ing worden de routes naar Europa steeds gevaarlijk­er. In het ergste geval halen Afrikaanse jongeren die onmenselij­ke detentiece­ntra niet eens en belanden ze in handen van mensenhand­elaren.

Twee weken geleden onthulde CNN gruwelijke videobeeld­en. Daarin valt te zien hoe Afrikaanse jongeren voor 500 euro op de slavenmark­t in Libië worden geveild. Die slavenhand­el met Afrikanen in Libië is al minstens een jaar bekend. De Internatio­nale Organisati­e voor Migratie (IOM) publiceerd­e in april van dit jaar nog een rapport met grimmige verhalen daarover. Verhalen over verkrachti­ngen, executies en gedwongen

De EU smijt met miljarden bij hopeloze Afrikaanse leiders met de migratiest­op als strenge voorwaarde daartegeno­ver

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium