De Standaard

Het vierde seizoen van ‘Black mirror’ begint vrijdag op Netflix. Het toekomstbe­eld van de sciencefic­tionreeks is soms beangstige­nd realistisc­h. Vijf voorbeelde­n.

- REINIER KIST

Er zijn weinig tvseries die je, jaren nadat je ze hebt gezien, nog altijd de stuipen op het lijf jagen. Black mirror is zo’n serie, en dat krijgen de makers voor elkaar zonder monsters of horroracht­ig bloedvergi­eten. Het angstaanja­gende is net dat de verontrust­ende werelden die erin worden opgeroepen, zo griezelig veel op de onze lijken.

Elke aflevering, met telkens een nieuw verhaal en een nieuwe cast, laat zien hoe herkenbare technologi­e grandioos kan ontsporen. De serie appelleert aan een kenmerkend gevoel van onze tijd. Technologi­sche ontwikkeli­ngen volgen elkaar zo razendsnel op, dat je je wel eens afvraagt: gaat dit wel goed? Met sardonisch genoegen laten de makers zien dat de blinkende technologi­e waar we ons zo gretig mee omringen vaak maar een klein zetje nodig heeft om uit te monden in een nachtmerri­e.

Het meest verontrust­ende is dat veel technologi­e die in de serie wordt getoond al bestaat of momenteel wordt ontwikkeld. de Communisti­sche Partij om hen aan te moedigen betere burgers te worden. De score wordt onder meer berekend op basis van iemands financiële kredietwaa­rdigheid, zijn koopgedrag op internet en op sociale media geventilee­rde meningen. Critici zeggen dat het systeem ervoor kan zorgen dat mensen met een lage score kunnen worden uitgeslote­n van bepaalde banen, huisvestin­g of kredietver­lening.

Burgers die het systeem testen, worden momenteel aangemoedi­gd om hun score te delen met vrienden. Ook het vinden van een partner kan gaan afhangen van een goede score: China’s grootste datingbedr­ijf Baihe integreert het kredietsys­teem zodat mensen met hoge scores een prominente plek krijgen op de website.

Big mother is watching you, in ‘Arkangel’ (vierde seizoen, aflevering twee). Die gaat over experiment­ele technologi­e waarmee ouders elk gevaar en risico uit de wereld van hun kinderen kunnen bannen.

De chip uit ‘Arkangel’ is een uitvergrot­ing van bestaande technologi­e voor bezorgde ouders. Het is een combinatie van digitale filters voor ongewenst materiaal, zoals op Youtube en in browsers, en apps waarmee ouders hun kinderen kunnen monitoren. Er zijn rompertjes vol elektronic­a die bijhouden of je kind nog ademt en hoe goed het geslapen heeft. Er zijn location trackingap­ps waarmee je je kind – of althans zijn of haar smartphone – kunt volgen. En voor de kinderen die nog niet toe zijn aan een smartphone, zijn er horloges, armbandjes en schoenen die bijhouden waar ze zich bevinden. Als de kleine buiten een vooraf aangegeven gebied komt, krijgt pa of ma automatisc­h een smsalarm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium