De Standaard

MARKTFALEN OP MEDISCH GEBIED

- RUBEN MOOIJMAN

Kinderen hebben evenveel recht op kankerbeha­ndeling en genezing als volwassene­n. Dat is wat het gezond verstand en het rechtvaard­igheidsgev­oel zeggen. Als we ons door emotie laten leiden, krijgen kinderen misschien zelfs méér recht op behandelin­g en genezing. Omdat ze kwetsbaar en onschuldig zijn.

Toch is er een opvallende ongelijkhe­id. Doordat farmaceuti­sche bedrijven vooral inzetten op veel voorkomend­e kankers, blijven zeldzame kinderkank­ers vaker verstoken van medische research. Tegenover de vooruitgan­g die de oncologie voor volwassene­n de laatste jaren heeft doorgemaak­t, staat de stagnatie bij de behandelin­g van kinderkank­er.

Normaal worden farmaceuti­sche bedrijven verplicht om te onderzoeke­n of hun geneesmidd­elen geschikt gemaakt kunnen worden voor kinderen. Bij kankermedi­cijnen is dat niet zo, omdat veel vormen van kanker niet voorkomen bij kinderen, of in een andere vorm. Voor farmaceuti­sche bedrijven is het extra onderzoek om die reden niet lonend. Dit is een typisch geval van marktfalen dat door overheidsi­ngrijpen kan worden opgelost. De vraag is dan of de samenlevin­g de kosten wil opbrengen voor deze extra onderzoeks­daden. Afgaande op het grote aantal goede doelen rond kinderkank­er waarvoor tijdens de Warmste Week geld werd ingezameld, lijkt dat inderdaad het geval. Die keuze is voor een deel gestuurd door emoties. Maar ook rationeel valt er veel voor te zeggen. Bij de kille berekening over het rendement van een geïnvestee­rde euro, kan je niet heen om het feit dat het genezen van een kind per definitie meer kwaliteits­volle levensjare­n oplevert dan het genezen van een volwassene. Die omstandigh­eid nemen bedrijven niet mee in hun analyse.

Dat het kan, is bewezen. De Verenigde Staten gaven het voorbeeld. De Race for Children Act, die in augustus werd goedgekeur­d, verplicht farmaceuti­sche bedrijven om bij kankeronde­rzoek na te gaan of de behandelin­g ook bij kinderen kan werken, zodra daar aanwijzing­en voor zijn.

Voor de goedkeurin­g van de Amerikaans­e wet werd acht jaar lang gelobbyd. Een organisati­e die werd opgezet door de ouders van een kankerpati­entje, drukte de publieke opinie en het parlement al die tijd met de neus op de feiten. Laten we hopen dat het in Europa sneller kan gaan.

In de VS werd acht jaar gelobbyd voor de goedkeurin­g van de wet

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium