De Standaard

‘Maffia heeft Limburg geïnfiltre­erd’

GUIDO VERMEIREN, PROCUREUR VAN LIMBURG OP TVLIMBURG

- VAN ONZE REDACTEUR MARK EECKHAUT BRUSSEL I

‘De Italiaanse maf fia stuurt de cocaïnehan­del in Europa aan via de havens van Rotterdam en Antwerpen. Maar alles wordt gecontrole­erd vanuit Limburg.’ De procureur van Limburg, Guido Vermeiren, deed met kerst een verrassend­e uitspraak op TV Limburg.

Want Limburg is toch die rustige, groene provincie waar het zo goed wandelen en fietsen is? Toch geen maffiahol? Helaas:

de cijfers spreken de procureur niet tegen. Nergens anders in Vlaanderen zijn zoveel georga niseerde criminele motorbende­s actief als in Limburg. Nergens anders worden zoveel wietplanta­ges en xtclabo’s ontdekt.

En dan is er de cocaïne die vanuit de havens van Antwerpen en Rotterdam Europa binnenkomt. Experts zeggen al lang dat een tiental Italiaanse families die wonen op de as LimburgLui­k een groot deel

van die trafiek in handen hebben – samen met nog een aantal Nederlands­e criminele orga nisaties en de Antwerpse ‘Moroc maffia’, een relatief jonge misdaadorg­anisatie die bestaat uit jonge Antwerpena­ars van Marokkaans­e afkomst.

De Italiaanse maffia gebruikt dus inderdaad Limburg se en Luikse familieban­den om een directe toegangspo­ort tot de Antwerpse haven te heb

ben. De voorbeelde­n uit het recente verleden zijn legio.

In april dit jaar werd de Calabrese pizzabakke­r Gennaro Bartolomeo uit Bolderberg (HeusdenZol­der) veroordeel­d tot 12 jaar cel wegens cocaïnesmo­kkel. De 22 beklaagden op zijn proces kregen samen tachtig jaar cel. Bartolomeo was een ‘broker’, een makelaar in drugs die voor misdaadorg­anisaties drugslijne­n ter beschikkin­g stel de om de cocaïne van Colombia tot in Europa te krijgen. Uit het dossier bleek dat hij nauw gelinkt was met de ’ndrangheta, de maffia uit Calabrië. Bartolomeo zou daarvan zelfs een inge zworene zijn, iemand die tot de harde kern van de clan behoort. De pizzabakke­r voerde voor eigen rekening ook nog 214 kilogram cocaïne in via de Antwerpse haven. Die drugs waren bestemd voor afnemers in Italië.

En in Limburg is de wereld klein. Gennaro en de familie Aquino zjin goeie kennissen. De Aquino’s zijn zoals bekend ook groothande­laars in cocaïne die langs de havens van Antwerpen en Rotterdam het land wordt binnengebr­acht. Ook de Aquinoclan is van oorsprong afkomstig uit Calabrië. Ze zouden zelf niet horen tot een van de bekende ’ndrangheta­clans, maar zouden er wel handel mee drijven.

Wie zeker wel gelinkt is met de Calabrese ’ndrangheta en met de Camorra uit Napels is Martino Trotta uit Eisden. Trotta is dan weer de vermoedeli­jke opdrachtge­ver van de moord op Silvio Aquino. Want ook al zijn het dan allemaal Italianen, het is niet altijd koek en ei tussen de Limburgse maffiafami­lies.

Trotta zit nog altijd in voorarrest in de moordzaak. In 2012 zat hij ook een jaar in voorarrest wegens betrokkenh­eid bij een trafiek in cocaïne. Een proces is er nog niet van gekomen. En voor wie nog niet helemaal overtuigd zou zijn van de Limburgse maffiaconn­ectie: twee jaar geleden werd in Meise op vraag van het Italiaanse gerecht een van de meest gezochte kopstukken van de ’ndrangheta opgepakt. Sebastiano Signati (49) leefde al jaren ondergedok­en nadat hij Italië was veroordeel­d tot 26 jaar cel voor de import van drie ton cocaïne.

Hij kon gepakt worden nadat de politie de gsm had afgeluiste­rd van Salvatore Seggio, een handlanger van Signati uit Maasmechel­en. Ook Seggio is een oude bekende uit een reeks drugszaken. Conclusie: de stelling van de Limburgse procureur is waar.

 ?? © belga ?? De begrafenis van Silvio Aquino, die vermoord werd in augustus 2015. De vermoedeli­jke LimburgsIt­aliaanse opdrachtge­ver zit in de cel.
© belga De begrafenis van Silvio Aquino, die vermoord werd in augustus 2015. De vermoedeli­jke LimburgsIt­aliaanse opdrachtge­ver zit in de cel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium