De Standaard

DE VRIJHEID VAN BELEDIGING BESTAAT NIET

- BART BRINCKMAN

Mannen eigenen zich meer rechten toe. Zo stellen ze westerse waarden in vraag

De discussie over Boef blijft niet gespeend van enkele ongemakkel­ijke kantjes. De Nederlands­e ‘treitervlo­gger’ en rapper gaat over de tongen omdat hij vrouwen in korte rokjes die een stapje in de wereld zetten, heeft vergeleken met ‘kechs’ (hoeren). Hij volhardde ook in de boosheid.

Maar de artiest lijkt ongenaakba­ar. Een radioboyco­t steekt schril af tegen zijn popularite­it op digitale platformen. Zijn bekendste hit, Habiba, werd al 45 miljoen keer gestreamd. Op YouTube, Instagram en Spotify telt de rapper honderddui­zenden volgers. Sponsors en concertpro­motoren laten hem vooralsnog niet vallen. Zij hebben, zoals dat eufemistis­ch heet, ‘hun belangen’.

Het beoefende genre kenmerkt zich bovendien door een zekere particular­iteit. Boef heeft zijn artiestenn­aam niet gestolen. Als tiener verzeilde hij enkele jaren achter de tralies, in 2016 vond een Nederlands­e rechtbank hem schuldig aan opruiing. Hij is niet de eerste rapper die de muziek gebruikt als ultieme vluchtweg voor een criminele levenswand­el. Rappers mogen dan woordkunst­enaars zijn, de inhoud van hun teksten klinkt zelden subtiel. Maar kritiek rijmt nogal snel op censuur.

Ten slotte loert de politieke recuperati­e om de hoek. De afkomst van Boef en de teneur van zijn uitspraken plaatsen hem in een bepaalde culturele hoek. Voor een aantal critici stroken zijn seksistisc­he uitspraken met het beeld van de moslimman op de vrouw. Dat zet in deze identiteit­sgevoelige tijden een turbo op de discussie.

De vrijheid van meningsuit­ing staat niet gelijk aan de vrijheid van belediging. Terecht voelen vrouwen zich diep gebelgd. Het probleem zit ook dieper. Jonge meisjes van allochtone afkomst hebben het nog steeds niet makkelijk om zich te emancipere­n. Zij vechten dagelijks tegen de verwijten (‘slet’) vanwege hun vrijgevoch­ten levensstij­l. Mannen eigenen zich daarbij meer rechten toe, net op die manier stellen ze westerse waarden in vraag. De kletspraat van Boef versterkt dat heilloze pad.

Pasklare remedies zijn er niet. Maar de uitlatinge­n genieten het voordeel van de duidelijkh­eid. Ze openen de deur naar een discussie. Dat overstijgt de pleidooien voor een boycot of het gelijkstel­len, en dus beledigen, van fans aan ‘meisjes met een laag zelfbeeld’.

De uiteindeli­jke excuses van Boef klonken geforceerd en eerder ingegeven door financiële besognes dan door berouw. Maar in het #MeTootijdp­erk hoeven we onder het mom van artistieke vrijheid niet alles te pikken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium