De Standaard

Groene wende met bruine rand

Steenkool en bruinkool waren vorig jaar in Duitsland de belangrijk­ste bronnen om stroom op te wekken. Tegelijk steeg het aandeel hernieuwba­re energie tot bijna 40 procent.

-

I Met de Energiewen­de – waarbij kernenergi­e geleidelij­k wordt afgebouwd – wil bondskanse­lier Angela Merkel Duitsland voorop laten lopen in de strijd tegen de klimaatver­andering. Maar uit de cijfers blijkt dat er nog altijd een stevige bruine rand rond hangt. Steenkool en bruinkool waren vorig jaar in Duitsland de belangrijk­ste bronnen voor stroomopwe­kking. Samen waren ze verantwoor­delijk voor 39,8 procent van de elektricit­eit die via de hoogspanni­ngsnetten werd verdeeld. Als gas erbij geteld wordt, komt het aandeel van fossiele bronnen op 48,2 procent, dubbel zoveel als in België.

Wind en zon kwamen in 2017 samen uit op 26 procent van de opwekking, 5 procent meer dan in 2016. Kleine kanttekeni­ng: de door particulie­ren opgewekte zonnestroo­m is in die cijfers niet opgenomen, omdat die niet aan het hoogspanni­ngsnet wordt geleverd. Samen met biomassa en waterkrach­t lag het aandeel van hernieuwba­re energie zo op een recordhoog­te van 38,6 procent. Ter vergelijki­ng: in België zitten we momenteel maar aan 15 tot 16 procent.

Kernenergi­e is in Duitsland nog altijd goed voor 13 procent van de stroomopwe­kking. De cijfers werden gepublicee­rd op de website van het Fraunhofer Institut, dat de gegevens van de grote Duitse netbeheerd­ers groepeert.

Mijnen sluiten

Toch zijn er ook al positieve gevolgen van de Energiewen­de zichtbaar. Gisteren werd in de Duitse pers gesignalee­rd dat het groeiende aandeel van hernieuwba­re energiebro­nnen de stroomprij­zen op de spotmarkt geregeld onder nul duwt. Ook op nieuwjaars­dag, toen het stevig waaide en er weinig vraag naar stroom was. Het overschot aan stroom werd naar het buitenland geëxportee­rd.

Goed voor het milieu én de buurlanden. Omdat de prijs negatief was, hoefden de buitenland­se afnemers niets te betalen, maar kregen ze geld. Op het hoogtepunt was dat 76 euro per megawattuu­r. Enige kanttekeni­ng: die kosten worden aan de Duitse stroomverb­ruikers doorgereke­nd, en dat meermaals per jaar. In 2017 dook de stroomprij­s gedurende 147 uur onder nul, bijna tienmaal zo lang als in 2011.

Hoe dat komt? In de omslag naar groen is er in Duitsland, weliswaar ten koste van miljarden aan subsidies, de voorbije jaren enorm veel duurzame energie bij gekomen. Het toegenomen aanbod drukt de prijs. Zeker omdat die energie ook nog ‘gratis’ is (afgezien van subsidie en de dure installati­eprijs, red.): eenmaal een windturbin­e er staat, hoeft er geen brandstof meer in.

Volgens specialist­en kunnen kolen en gascentral­es daar steeds moeilijker tegenop. Niet het minst omdat de energiemar­kt almaar internatio­naler wordt, waardoor lage

Groeiend aandeel van hernieuwba­re energiebro­nnen duwt stroomprij­zen geregeld onder nul

Noodingrep­en om onevenwich­t op net te corrigeren, liepen vorig jaar op tot bijna 1 miljard euro

 ??  ?? De bruinkoolm­iin Garzweiler in NoordrijnW­estfalen. © belga
De bruinkoolm­iin Garzweiler in NoordrijnW­estfalen. © belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium