De Standaard

‘België is wereldkamp­ioen kerncentra­les stilleggen’

- KRISTOF CALVO, FRACTIELEI­DER GROEN VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

‘De Belgische kernreacto­ren laten heel wat steken vallen. Daardoor zijn wij wereldreco­rdhouder onge plande stilleggin­gen’. Dat beweerde Groenfract­ieleider Kristof Calvo in een reactie op het nieuws dat de reactor van Doel 3 langer dan verwacht blijft stilliggen. Dit omdat de controlein­stantie Fanc heeft aangedrong­en op de versterkin­g van de betonstruc­tuur in een bunker met noodsystem­en.

Voor Calvo eens te meer aanleiding om aan te dringen op de uitvoering van de wettelijke kernuitsta­p. De oude kerncentra­les zijn eerder een probleem dan een oplossing, vindt hij.

Dat België op dit vlak wereldkamp­ioen is, blijkt uit statistiek­en van het Internatio­nal Atomic Energy Agency (IAEA). Die instelling houdt bij hoelang kerncentra­les overal ter wereld ongepland worden stilgelegd. In de pe riode 20142016 lagen de zeven Belgische centrales 25,0 procent van de tijd stil. In 2015 was dat zelfs 35,3 procent. Het cijfer is nergens anders ter wereld zo hoog. Het is zelfs ruim zevenmaal zoveel als het gemiddelde van alle der tig landen met kerncentra­les, en bijna het dubbele van de nummer twee op de lijst, Iran. In Japan, de beste leerling uit de nucleaire klas, werden de 48 centrales in het geheel niet ongepland stilgelegd.

De periode 20142016 was een tame lijk turbulente periode voor de Belgische kerncentra­les. In augustus 2014 werd de reactor van Doel 4 stilgelegd na een geval van sabotage. Pas een halfjaar later kon de reactor weer worden opgestart. In 2014 en 2015 lagen ook de ‘scheurtjes­reactoren’ Doel 3 en Tihange 2 stil, in afwachting van de resultaten van een onderzoek naar hun veiligheid. Bovendien wachtte Doel 1 toen op de officiële goedkeurin­g voor de levensduur­verlenging. Dat alles verklaart de extreem hoge onbeschikb­aarheid van het Belgische nucleaire productiep­ark.

In het jaar 2016 waren die problemen van de baan. Toch lagen de reactoren ook toen nog 10,5 procent van de tijd ongepland stil. Dat had veel te maken met Tihange 1. Die oude reactor ligt zo vaak stil dat hij eigenlijk nauwelijks op halve kracht draait.

Het onbeschikb­aarheidsci­jfer voor 2016 was in een internatio­nale context wel hoog, maar niet extreem: in India, Iran, Mexico, Zweden en Zwitserlan­d lagen de centrales dat jaar vaker stil.

Het IAEA houdt ook statistiek­en bij van de ongeplande onbeschikb­aarheid over de volledige levensduur van de centrales. In België lagen de centrales sinds hun ingebruikn­ame 5,9 procent van de tijd ongepland stil, dat is exact het gemiddelde van de landen die gemonitord worden.

Conclusie: Over de afgelopen drie jaar lagen nergens ter wereld kerncentra­les vaker ongepland stil dan in België. De stelling is dus waar. Een mogelijke kanttekeni­ng is dat de Belgische centrales op langere termijn niet vaker ongepland stilliggen dan gemiddeld.

In de periode 20142016 lagen de zeven Belgische centrales 25 procent van de tijd stil

 ??  ?? Een kerncentra­le in Doel.
Een kerncentra­le in Doel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium