De Standaard

VOOR GEERT BOURGEOIS IS ENERGIEPAC­T NIET DOOD EN BEGRAVEN

Vlaams ministerpr­esident wil becijferd engagement van overheden en sectoren

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

‘Het regeerakko­ord gaat ervan uit dat we een Energiepac­t sluiten, maar dan moet het een echt pact zijn.’ Voor ministerpr­esident Geert Bourgeois (NVA) is het Energiepac­t niet dood en begraven.

In het Vlaams Parlement verzekerde Geert Bourgeois gisteren dat zijn regering volop gaat voor de energietra­nsitie, maar hij koppelde er wel voorwaarde­n aan vast. De Vlaamse ministerpr­esident wil dat het een echt pact wordt, met een engagement van overheden en sectoren.

Zo moet de verdeling van de inspanning­en over de verschille­nde beleidsniv­eaus, de zogenaamde

burden sharing, er deel van uitmaken. Er moet ook overleg komen met de gemeenten, bij voorbeeld over het energieneu­traal maken van overheidsg­ebouwen, wat veel geld kan kosten.

Bourgeois wil dat de cijfers die het Energiepac­t onderbouwe­n, integraal deel uitmaken van het ontwerp zoals het nu bestaat. Zo kan de regering beoordelen of het pact overeenste­mt met het regeerakko­ord, dat zegt dat het rekening moet houden met economisch­e, sociale en ecologisch­e aspecten.

De kabinetten van de vier energiemin­isters zijn nu de cijfers aan het verwerken. Als ze daar, wellicht volgende week, mee klaar zijn, kunnen de echte onderhande­lingen over het Energiepac­t, ditmaal met de NVA erbij, beginnen.

Vertraging­smanoeuvre­s

Voor de oppositie gaat het louter om vertraging­smanoeuvre­s, zodat er straks geen alternatie­f meer mogelijk is voor een verlenging van de kerncentra­les. SP.Afractiele­ider Joris Vandenbrou­cke wees bij herhaling op het feit dat de NVA in de Kamer de sluiting van de kerncentra­les tegen 2025 mee goedgekeur­d heeft.

Maar Bourgeois zweert bij het Vlaamse regeerakko­ord, waarin het Energiepac­t wel degelijk vermeld is. ‘Alleen, als we iets onderteken­en, moet het onderbouwd en doordacht zijn’, zegt Bourgeois.

De NVA stelde zich eerder helemaal op de lijn van de industrie, met de eis om twee kerncentra­les tien jaar langer open te houden. Voorzitter Bart De Wever was er zelfs van overtuigd dat de kwestie deze regeerperi­ode niet meer uitgeklaar­d zou raken en dat het materie zou worden voor de verkiezing­scampagne van 2019.

Maar zo hard speelt de partij het niet meer. ‘Als men morgen met geloofwaar­dige cijfers en een correct pad afkomt om de kerncentra­les te sluiten, dan bekijken we het verder’, zegt Kamerfract­ie leider Peter De Roover.

Off the record wordt zelfs het beeld gecorrigee­rd dat de NVA een partij is die louter voor kernenergi­e gaat. Nog niet zo lang geleden pleitte de partij voor een nieuwe kerncentra­le en een kernuitsta­p tegen 2065, maar dat doet ze niet meer. ‘Laat er geen twijfel over bestaan: ook wij zijn voorstande­r van de energietra­nsitie en van hernieuwba­re energie, alleen willen we meer duidelijkh­eid over de juiste mix’, klinkt het.

In de partij zit ook een Volksuniek­ern die zich van oudsher tegen kernenergi­e verzet.

NVA wil ‘juiste mix’ tussen hernieuwba­re energie en kernenergi­e

 ?? © bdw ?? Geert Bourgeois.
© bdw Geert Bourgeois.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium