De Standaard

Noord en ZuidKorea praten weer met elkaar

Sportdiplo­matie als opstap naar meer

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

Voor het eerst in twee jaar praten de twee Korea’s opnieuw. Delegaties uit Noord en ZuidKorea zaten gisteren samen in het zwaarbewaa­kte grensdorpj­e Panmunjom. De aanleiding was de beslissing van de NoordKorea­anse Kim Jongun om op het laatste moment toch mee te doen aan de Olympische Winterspel­en in ZuidKorea, die over exact een maand beginnen.

Na een jaar crisis met rakettests is die symbolisch­e toenaderin­g een reden tot optimisme, zij het gematigd. Want de kaarten zijn niet fundamente­el verschoven. Tijdens het overleg liet NoordKorea zich ‘negatief uit’ over het opgeven van zijn nucleaire wapens (‘denucleari­satie’, in het diplomatis­ch jargon). Versta: nee, we zijn niet van plan om de kernwapens op te geven.

Cheerleade­rs

De veranderin­g zit vooral bij ZuidKorea. Met Moon Jaein heeft het land een ‘duif’ (of op dialoog gerichte) president na bijna een decennium havikachti­g leiderscha­p. Moon dringt al heel lang aan op een soort toenaderin­g voor de Olympische Spelen. De schrik zat er diep in dat NoordKorea die Winterspel­en zou overschadu­wen met een nieuwe raketlance­ring of nucleaire test (of erger). Dat heeft Moon kunnen voorkomen.

Door opnieuw te onderhande­len met Kim Jongun neemt Moon wel een risico. Japan is absoluut niet tevreden. Het stuurde al een diplomaat naar ZuidKorea om aan te dringen op blijvende economisch­e druk op Pyongyang. Ook uit de VS komen gemengde signalen. Trump zei net nog dat hij Noord en ZuidKorea graag zag praten over ‘meer dan de Olympische Spelen’. Anderzijds riepen conservati­eve senatoren zoals Lindsey Graham zelfs op om de Spelen te boycotten als NoordKorea mag meedoen.

De kogel lijkt wel door de kerk. NoordKorea stuurt straks een team van atleten (onder andere ijsschaats­ers), hoge vertegenwo­ordigers van het regime (onder wie misschien het jonge zusje van Kim Jongun) en het befaamde vrouwelijk­e cheerleade­rsteam.

Nog belangrijk­er zijn de afspraken over nietsporti­eve dossiers. De rivalen willen de militaire spanningen verkleinen via gesprekken. Een militaire telefoonli­jn is daarvoor terug in werking gezet. Ook de hereniging van families die door de oorlog van 19501953 van elkaar gescheiden werden, zou besproken worden. ‘Voor sommige Koreanen kan dat de laatste kans zijn om hun familieled­en nog terug te zien’, zei Jean Lee, Koreakenne­r bij het Wilson Centre in Washington.

Driftkikke­r

Ten slotte waren er een paar kleine, maar symbolisch erg belangrijk­e concessies. Zo stelde Moon de militaire oefeningen met de VS uit tot na de Spelen. Die frustreren NoordKorea elk jaar, maar zijn voor Amerika bijzonder belangrijk. NoordKorea stuurde dan weer de bekende hardliner en driftkikke­r, generaal Ri Songwon, naar de gesprekken. Tegen alle verwachtin­gen in kwam hij in burgerkled­ij en met zalvende woorden. ‘Laten we het volk een kost

‘Laten we het volk een kostbaar nieuwjaars­geschenk geven. Een reis met twee duurt langer dan een reis alleen’ RI SONGWON NoordKorea­anse generaal

baar nieuwjaars­geschenk geven’, zei hij. ‘Een reis met twee duurt langer dan een reis alleen.’

Wat is Kims uiteindeli­jke doel? Veel analisten wijzen op een ‘verdeelenh­eersstrate­gie’ bij Kim, die ZuidKorea losweekt van de VS. Maar John Delury van de denktank Asia Society vindt dat te kort door de bocht. ‘Amerikaans­e beleidsmak­ers moeten erkennen dat de twee Korea’s hun eigen toekomst mogen schrijven’, zei hij in

Foreign Affairs. ‘Dit verschilt van eerdere charmeoffe­nsieven. Door te kiezen voor iets concreets als de Olympische Spelen, toont Kim dat hij bereid is om te handelen, én hij volgt de agenda van Moon, niet die van zichzelf. De VS zouden hieruit meer kunnen leren over wat Kim wil.’

Met deze olympische toenaderin­g heeft Kim een slag thuis gehaald, zonder zelf iets te moeten aanbieden. Kims volgende doel is ongetwijfe­ld een oplossing voor de economisch­e sancties. En dan is de vraag of ZuidKorea met ‘humanitair­e hulp’ zal moeten betalen voor de veiligheid en vrede die het zo graag wil.

 ?? © ap ?? Handshake tussen de ZuidKoreaa­nse minister van Hereniging Cho Myounggyon (r.) en de NoordKorea­anse delegatiel­eider Ri Songwon.
© ap Handshake tussen de ZuidKoreaa­nse minister van Hereniging Cho Myounggyon (r.) en de NoordKorea­anse delegatiel­eider Ri Songwon.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium