De Standaard

TWAALFJARI­GEN HELPEN PSYCHISCHE PROBLEMEN TE VOORSPELLE­N

Tweeduizen­d scholieren verspreid over heel Vlaanderen werken mee aan een onderzoek naar wie het meest vatbaar is voor psychische problemen.

- VAN ONZE REDACTRICE VEERLE BEEL Scholen die nog willen meedoen, kunnen dat melden via email: sigma@kuleuven.be.

BRUSSEL I ‘Een op de vier volwassene­n zal ooit met een psychische aandoening kampen, en we weten dat de meeste van die aandoening­en al in de adolescent­ie en de jongvolwas­senheid hun oorsprong vinden. Door ons vooral op 12jarigen te richten, hopen we de aanvang van psychische klachten voor te zijn, zodat we kunnen onderzoeke­n hoe deze ontstaan en wie er vatbaar voor is’, zegt initiatief­nemer Inez Germeys, professor in de psychiatri­e aan de KU Leuven (zie inzet).

‘We bevragen ook kleinere aantallen 14 en 16jarigen, omdat we bij de eerste resultaten al een licht willen laten schijnen op hoe jongeren in de puberteit evolueren. Door het onderzoek tweejaarli­jks te herhalen, zullen we de deelnemers zien evolueren. Dat wordt nog interessan­ter.’

Het startschot van dit onderzoek, dat de naam Sigma kreeg en waaraan twintig scholen deelnemen, wordt vandaag gegeven in het SintJanBer­chmanscoll­ege in Avelgem. Gedurende twee lesuren zullen leerlingen die willen en mogen meewerken van hun ouders, meerdere vragenlijs­ten moeten beantwoord­en: over hoe ze zich voelen, of ze nu al klachten hebben, of ze ingrijpend­e gebeurteni­ssen hebben meegemaakt en ook over hun familiale situatie – hebben ze een goede band met hun ouders en broers en zussen? – en hun vrienden.

Nog meer vragen peilen naar belangrijk­e mechanisme­n die mogelijk een grote voorspelli­ngswaarde voor psychische problemen hebben, zoals de stressgevo­eligheid en de sociale competenti­e waarover jongeren op deze leeftijd al dan niet beschikken.

Dat laatste wordt onder meer getest met eenvoudige proeven, zegt Germeys. ‘Bijvoorbee­ld een proef waarin op heel basale wijze gekeken wordt of iemand beschikt over de capaciteit om te synchronis­eren. Denk aan applaus in een zaal, waarbij na enige tijd iedereen in het publiek vanzelf hetzelfde ritme volgt. Je hebt deze vaardighei­d ook nodig om met anderen goed in gesprek te kunnen gaan. We denken dat wie hier als tiener last mee heeft, later ook meer kans op psychische klachten heeft.’

‘We testen ook hechting, emotionele weerbaarhe­id en emotieregu­latie: kan je je emoties beheersen?’

Na de startsessi­e wordt leerlingen gevraagd om op een app bij te houden wat ze doen en hoe ze zich daarbij voelen. De app zal een week lang tien keer per dag een signaal geven, dat beantwoord moet worden: voelen ze zich somber? Tevreden? Angstig? Eenzaam? Wat zijn ze aan het doen? Met wie? Een fitbit houdt bij hoeveel ze bewegen. ‘Dit is een heel nieuwe manier om het psychisch welzijn van scholieren te onderzoeke­n. Zo krijgen we een fijnmazig beeld van hoe het met hen gaat’, zegt Germeys.

Gepest zijn is risicofact­or

Internatio­naal onderzoek naar psychische problemen focust almaar meer op de puberteit, zegt de onderzoeks­ter. ‘Het is een bijzonder boeiende leeftijd, omdat er zoveel in moet gebeuren: je moet je losmaken van je ouders, je eigen mening vormen, je eigen sociale contacten aangaan. Uit ander onderzoek weten al langer dat wie bijvoorbee­ld gepest is in de jeugdjaren, of wie weinig sociale steun gekregen heeft, vatbaarder is voor bepaalde psychische aandoening­en. Maar de mechanisme­n die daaraan ten grondslag liggen, zijn nog niet in kaart gebracht. Dat is wat wij willen doen.’

Het onderzoek gebeurt in samenwerki­ng met Te Gek!? Het onderzoeks­lab van Germeys en Te Gek!? bieden samen ook lessenpakk­etten aan voor scholen.

‘We testen ook hechting, emotionele weerbaarhe­id en emotieregu­latie: kan je je emoties beheersen?’ INEZ GERMEYS Professor psychiatri­e KU Leuven Via een app houden de leerlingen bij wat ze doen en hoe ze zich daarbij voelen. Een fitbit houdt bij hoeveel ze bewegen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium