De Standaard

Onervaren kapitein Van Bossuyt moet Gents NVAschip vlot trekken

Het water tussen Elke Sleurs en Siegfried Bracke is zo diep dat een onervaren kapitein het schip moet redden: Anneleen Van Bossuyt trekt de Gentse NVAlijst.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

Van Bossuyt woont nu nog in Melle, ‘maar vanaf mijn oprit kan ik het bordje van Gent zien staan’ ‘Sommige dingen moeten soms eerst heel slecht gaan, voor er zich een oplossing aftekent’

GENT I ‘Met Elke Sleurs zullen we de sossen eindelijk uit het stadhuis kunnen drijven.’ De zussen Ann en Gerda hebben als een van de eerste militanten met een glaasje bubbels plaatsgeno­men in een zaal van het NH Hotel bij het Gentse belfort, waar de Gentse NVA haar nieuwjaars­receptie houdt. Bij hen en alle andere aanwezigen is de verrassing enorm, wanneer de erg emotionele kopvrouw even later voor een ongeziene plottwist zorgt. ‘We hebben de afgelopen weken moeilijkhe­den gekend. Politiek is een zaak van mensen, en karakters kunnen botsen. In het belang van de afdeling, de partij en alle Gentenaren heb ik beslist om een stap opzij te zetten.’ De verbazing rolt hoorbaar door de zaal.

Wat het startschot had moeten worden van Sleurs’ campagne als kandidaatb­urgemeeste­r, werd de finale van een saga waarop de Gentse NVAafdelin­g al weken de tanden stukbeet. Die draait rond Kamervoorz­itter Siegfried Bracke. Hij had, na de heisa rond zijn adviesopdr­achten voor Telenet, een klein jaar geleden als kopman in Gent plaats geruimd voor toenmalig staatssecr­etaris Elke Sleurs. De NVAtop wilde Bracke als nationaal kopstuk uitspelen op de lijstduwer­spositie, maar stamboomna­tionaliste Sleurs maakte eind vorig jaar duidelijk dat ze daar niet wou van weten. De impasse spleet de Gentse afdeling in tweeën en bezorgde ook de partijtop kopzorgen. In het jarenlang progressie­f bestuurde Gent ruikt de NVA, nu burgemeest­er Daniël Termont (SP.A) stopt en het roodgroene kartel van zijn pluimen verloren heeft, immers haar kans.

Begin dit jaar werd het Sleurs stilaan duidelijk dat alleen met een stap terug het schip weer vlot getrokken kon worden. Toen wit konijn Van Bossuyt op vraag van Sleurs bleek toe te happen, verdwenen de andere mogelijke scenario’s één voor één. Al die tijd werd de denkpiste met slechts een erg selecte kring NVA’ers voorbereid, onder wie voorzitter Bart De Wever, ondervoorz­itter Sander Loones en Vlaams fractielei­der Matthias Diependael­e.

Eergistere­n pas hoorde het bestuur van de Gentse partijafde­ling, waarin ook Bracke zetelt, dat het relatief onbekende 38jarige Europese Parlements­lid de lijst zal trekken. Er volgde een emotionele discussie waarbij sommigen Sleurs nog probeerden te overtuigen de beslissing terug te draaien, maar uiteindeli­jk kwam de afdeling tot het besef dat het gezichtsve­rlies het meest beperkt blijft met de komst van een verzoening­sfiguur.

Niet zoals Peeters

De keuze voor Van Bossuyt ligt niet voor de hand. ‘Maar sommige dingen moeten soms eerst heel slecht gaan, voor er zich een oplossing aftekent’, klinkt het. Zelf was Van Bossuyt ‘erg verrast’ door de vraag van de partij. Politiek is de link tussen Van Bossuyt en Gent voorlopig flinterdun. Ze is geen gemeentera­adslid en was er ook nooit eerder kandidaat voor

(zie inzet). Ook woont ze momenteel niet in Gent, maar in Melle. De NVA wil het beeld van een geparachut­eerde kandidaat tot elke prijs vermijden. ‘Dit is niet wat Kris Peeters in Antwerpen heeft gedaan’, valt te horen. ‘Vanaf mijn oprit kan ik het bordje van Gent zien staan’, benadrukt Van Bossuyt. ‘Ze is zo Gents als Jacob van Artevelde en cuberdons’, zegt Diependael­e.

Dat Van Bossuyt een wat zachter imago heeft, ziet de partij als mooi meegenomen in het overwegend linkse Gent. Toch is ze voor een radicale beleidsoms­lag. ‘De socialiste­n zijn heel lang aan de macht geweest en veranderin­g kan alleen via het stadhuis. Ik ben kandidaatb­urgemeeste­r.’ Verder laat Van Bossuyt inhoudelij­k nog amper in haar kaarten kijken.

Wat met Bracke?

Dat geldt ook voor wat het lot van Sleurs en Bracke betreft, dat nu grotendeel­s in haar handen ligt. Officieel klinkt het dat zowel Bracke als Sleurs de lijst zal ‘steunen’. Sleurs zelf beraadt zich nog over haar politieke toekomst. ‘Politiek is geen exacte wetenschap, dat heb ik nu zelf ondervonde­n’, zei de gynaecolog­e tijdens haar toespraak, waarin ze moest aangeven dat na haar staatssecr­etarisscha­p ook haar Gents lijsttrekk­erschap prematuur wordt afgebroken. ‘Maar ik ben in deze partij en in deze afdeling geboren. En ik zal mij blijven inzetten tot de dag dat ik niet meer kan.’ Al geeft ze aan dat zulks ook achter de schermen kan.

Voor Bracke lijkt zoiets ondenkbaar. Het is onwaarschi­jnlijk dat hij voor niets het been stijf zou hebben gehouden. De Wever liet gisteren op VTM verstaan dat de Kamervoorz­itter nog een rol zal spelen.

Bracke zelf vertrok gisteren meteen na de aankondigi­ng van Sleurs met de stille trom. Een kleine twee uur later stapte ook Lieve, een 79jarige militante van het eerste uur, als een van de laatsten vertwijfel­d buiten. ‘Ik hoop dat dit een goede zet is’, zei ze. ‘Maar is de miserie binnen de partij nu opgelost? En vooral: wat zal er nu met Bracke gebeuren?’

 ?? © Brecht Van Maele ?? ‘Politiek is een zaak van mensen, en karakters kunnen botsen’, zegt Elke Sleurs.
© Brecht Van Maele ‘Politiek is een zaak van mensen, en karakters kunnen botsen’, zegt Elke Sleurs.
 ??  ??
 ?? © bvm ?? Elke Sleurs (r.) met haar opvolgster, Anneleen Van Bossuyt. ‘Ze is zo Gents als Jacob Van Artevelde en cuberdons.’
© bvm Elke Sleurs (r.) met haar opvolgster, Anneleen Van Bossuyt. ‘Ze is zo Gents als Jacob Van Artevelde en cuberdons.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium