De Standaard

Het plan: Hanni out, Morioka in

Middenveld­er scoort drie keer tegen Standard, maar lijkt op weg naar de uitgang

- VOETBAL

De kans is reëel dat Sofiane Hanni (27) in Luik zijn laatste match voor Anderlecht heeft gespeeld. De Brusselaar­s azen op Ryota Morioka (26) van WaaslandBe­veren als vervanger.

Jupiler Pro League

LUIK I Hij nam de wedstrijdb­al mee en liet die tekenen door zijn ploegmaats. Dit keer scandeerde zelfs de hele Anderlecht­tribune zijn naam, want de drie doelpunten van Sofiane Hanni waren klassegoal­s. Vanhaezebr­ouck had hem uitgespeel­d als spits/valse negen en in tegenstell­ing tot Teo werkte hij wel af aan 100 procent. ‘Een hattrick: dat overkwam me nog nooit’, grijnsde Hanni. ‘Die bal krijgt een mooi plaatsje bij me thuis, maar het is wel jammer dat er een Standardlo­go opstaat.’

Vanhaezebr­ouck was ook in de wolken. ‘Ik kan Sofiane niet elke week als spits uitspelen – dat is niet zijn corebusine­ss – maar ik had hem gevraagd om iets speciaals te doen. Hij is echt veel beter dan veel mensen bij Anderlecht zeggen. Hij speelt als tien, als flankaanva­ller, als spits…. Als iedereen zoveel zou scoren als hij: pff. Zonder Hanni had Anderlecht nu veel minder punten.’

Verzuurde relatie

Zowel tegen AA Gent, Racing Genk en Standard maakte de FrancoAlge­rijn beslissend­e goals. Woensdag tegen WaaslandBe­veren was hij geschorst en draaide het niet. Paarswit heeft in de hele competitie 37 goals gemaakt, Hanni had daarbij een voet in 14 treffers (8 goals en 6 assists).

En toch moet het Anderlecht publiek vaak niet van hem weten. Sommigen vonden hem te loom en verkropten het niet dat hij de kapiteinsb­and droeg ten koste van een jeugdprodu­ct als Leander Dendoncker. Daarom namen ze hem geregeld op de korrel en wilde Hanni zijn goals soms niet meer vieren. Gisteren deed de dribbelaar dat wel, maar hij hield ook uitdagend zijn handen achter de oren.

Omdat Hanni eigenlijk onmisbaar is, zei Anderlecht eerst dat het onder de 12 miljoen niet wilde praten over een vertrek. Maar omdat er echt nood is aan extra middelen, veranderde het vrijdag van mening. Spartak Moskou deed een bod van 5,5 miljoen euro en RSCA had in 2016 tenslotte maar 1,5 miljoen betaald aan KV Mechelen. Bij de speler werd toen al gevraagd of hij echt niet warm kon gemaakt worden voor een transfer. Voetbalde hij daarom zo relaxed in Luik?

Een principeak­koord is in de maak, maar echt dolenthous­iast over Spartak Moskou is Hanni – recent vader geworden – nog altijd niet. Al vermoedt hij wel dat zijn acties elders meer geapprecie­erd zullen worden. Hij vindt dat hij voor de RSCAfans niets meer goed kan doen en zijn familie lijdt eronder. ‘Ik ga eerlijk zijn’, aldus Hanni. ‘Het klopt dat er interesse is, maar de wintermerc­ato is speciaal. Nu ik drie keer scoorde, kloppen er misschien nog andere clubs aan, hé. Momenteel zit ik nog hier en het sportieve pri meert, maar soms zijn er ook aanbieding­en die je niet kunt weigeren (financieel, red.).’

Goedkopere Morioka

Anderlecht zoekt alleszins al naar een vervanger, want zonder Stanciu en Hanni zijn er geen spelverdel­ers meer. Geen nood. Mogi Bayat nam al contact op met de entourage van Ryota Morioka van WaaslandBe­veren. Die was daar al goed voor 7 doelpunten en 11 assists, en op de Freethiel vrezen ze dat hun sensatie zijn laatste match in geel en blauw gespeeld heeft.

De Japanner heeft in zijn contract tot 2020 immers een clausule die bepaalt dat hij volgende zomer voor 1,5 miljoen euro kan vertrekken. Als de Waaslander­s er meer voor willen, moeten ze hem nu dus verkopen. Ze hebben een goeie band met Anderlecht na de uitleenbeu­rten van Roef en Thelin en paarswit zal wel 2 à 2,5 miljoen willen geven.

‘Momenteel zit ik nog hier en het sportieve primeert, maar soms zijn er ook aanbieding­en die je niet kunt weigeren’ SOFIANE HANNI

Lukt het plan, dan mag Anderlecht 3 miljoen extra in de spaarpot steken na de 5 miljoen van Stanciu, het half miljoen van Harbaoui en de 1,5 miljoen van Lukebakio. Het zijn allemaal signalen dat paarswit voor woensdag nog een topspits genre Aleksandar Mitrovic en een verdediger als Vranjes wil aantrekken.

‘Het belangrijk­ste blijft het evenwicht in onze ploeg’, besloot Adrien Trebel. ‘Maar als Hanni vertrekt, dan verdient hij dat.’

‘Wat ik komende zondag ga doen? Misschien doe ik mee aan een georganise­erde toertocht. Ik denk niet dat ik op tv het WK zal volgen’ Zes dagen na zijn nietselect­ie voor het WK in Valkenburg antwoordde KEVIN PAUWELS met zijn benen. De renner van MarluxBing­oal eindigde vijfde in Hoogerheid­e.

 ??  ?? Sofiane Hanni krijgt felicitati­es voor zijn hattrick. De aanvallend­e middenveld­er is belangrijk voor Anderlecht, maar omdat er echt nood is aan extra geld wordt er toch gesproken over een transfer.
Sofiane Hanni krijgt felicitati­es voor zijn hattrick. De aanvallend­e middenveld­er is belangrijk voor Anderlecht, maar omdat er echt nood is aan extra geld wordt er toch gesproken over een transfer.
 ?? © Jimmy Bolcina/pn ??
© Jimmy Bolcina/pn
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium