De Standaard

Weg met de alledaagsh­eid der dingen Elke dag moet ik alles elimineren wat geen positieve invloed heeft op mijn leven. Zo sporen Joshua Millburn en Ryan Nicodemus me aan om mijn leven voortaan op minimalist­ische leest te schoeien. Waar zullen we beginnen?

- PETER VANTYGHEM ‘Minimalism­e. Leef een betekenisv­ol leven’ is nu uit. ¨¨¨èè www.theminimal­ists.com

Het begrip ‘minimalism­e’ had tot vorige week nog een artistieke betekenis voor mij. Ik dacht daarbij niet aan mijn relaties, mijn voedingspa­troon of mijn bankrekeni­ng, wel aan de repetitiev­e treinenmuz­iek van Steve Reich, aan de ongenadige eenvoud van Japanse tuinen of aan spirituele Dogonmaske­rs in Mali. Minimalism­e had daardoor iets verwarrend­s: duidelijk intellectu­eel van ambitie, leek het me even vaak primitief in oorsprong én uitwerking.

Joshua Millburn en Ryan Nicodemus hebben het in Minimalism­e. Leef een beteke

nisvol leven niet over kunst. Ik verdenk hen er zelfs van zelden een museum binnen te gaan of een roman te lezen. Hun bekering tot het minimalism­e was pragmatisc­h: ze werkten keihard, verdienden tonnen geld, spendeerde­n er nog meer en constateer­den als laattwinti­gers dat ze opgebrand, ongelukkig en extreem materialis­tisch waren. En dat alles spoorde samen, ontdekten ze.

Niet verwonderl­ijk dat ze hun boekje beginnen met een van de vele provoceren­de oneliners: ‘Alle druk die we voelen, is druk die we onszelf opleggen.’

Het is een veelzeggen­de oneliner. De uitspraak klopt niet voor mensen die ziek of kansarm zijn, die bang zijn of faalangst hebben, die geen geluk kennen. Toch menen de auteurs dat ze met hun aanpak depressiev­e mensen kunnen helpen, en dat zou me verbazen. Voor die mensen zal dit boek wellicht hautain, arrogant, elitair overkomen. Hoezeer de auteurs ook hun best doen om te zeggen dat ze er níét naar streven om mooi, sterk en welgesteld te zijn, hun credo baadt in een winnaarssf­eer. Het steunt op individual­isme als levenshoud­ing.

Overbodig

Maar we beginnen bij het begin: wat betekent minimalism­e voor dit duo, dat zo populair is dat het al aan zijn achtste tournee bezig is, een gesmaakte Netflixdoc­umentai re op zijn actief heeft en op een zeer uitgebouwd­e website al zijn 116de podcast presenteer­t? Antwoord: ‘Je ontdoen van al wat overbodig is en je afhoudt van wat écht belangrijk is in het leven.’

Zo simpel, dat heb je natuurlijk met minimalism­e. Gelukkig diepen Millburn en Nicodemus een en ander gedecideer­d uit en leggen ze accenten waar nodig.

Het centrale idee in het boek is verre van nieuw. Allerlei factoren maken dat we leven als in een gevangenis, en om tevreden te kunnen zijn, moeten we ons van die ‘ankers’ ontdoen die ons beletten echt vrij te leven. Loslaten is bevrijdend, bewust leven is de weg. Onder dat alles zit een goeie gedachte: het gaat er niet om gelukkig te zijn (al is dat als neveneffec­t wel prettig), maar om betekenis te scheppen.

Het boek diept die ambitie praktisch uit in vijf analyses en een heleboel actielijst­jes, met als doel een radicale veranderin­g teweegbren­gen. Veranderin­g is immers goed, beter, best. Om te leven moeten we groeien, onszelf uitdagen, dus buiten onze comfortzon­e treden en soms hard zijn. Minimalism­e is soms erg zelfverzek­erd.

De vijf slagvelden voor de bewuste minimalist zijn gezondheid, relaties, bezieling, betrokkenh­eid en groei. Twee daarvan moet u prioritair stellen in uw leven, en de andere drie er zo goed mogelijk mee verbinden. Zo kunt u ‘de saaie alledaagsh­eid’ bannen en opnieuw bewust controle over uw leven nemen. Volgens de auteurs zijn de meesten onder ons daar hard aan toe.

Eenvoud

Albert Einstein heeft ooit in verband met minimalism­e gezegd dat ‘alles zo eenvoudig mogelijk moet zijn, maar ook niet eenvoudige­r dan dat’. Hoe eenvoudig zien de auteurs van Minimalism­e hun levensless­en? Eigenlijk gebruiken ze een idee dat zo oud is als Socrates – en wellicht nog veel ouder – en passen ze het toe als bindmiddel voor enkele eigentijds­e zelfhulpmo­des. Mindfulnes­s na

tuurlijk: steeds opnieuw drukken ze erop hoe bewust we met de dingen moeten omgaan. De juiste diëten (en drink vooral water), voldoende bewegen, traag leven, geliefden soigneren en nietlanger­geliefden eruit gooien. Enzovoort.

Tegelijk zitten er in deze minimalist­ische incentive een heleboel typisch Amerikaans­e ‘aansporing­en’. Aan relaties worden acht eisen gesteld – dat zweemt naar maximalism­e – maar eigenlijk staat vooral het ‘ik’ centraal in iets wat ‘ons’ zou moeten stimuleren. Nietzschea­anse dogma’s moeten onze bezieling (Budgetteer de maand! Werk je schul den weg! Ontdek je passies!) en onze groei sturen. Om te leven moeten we voortduren­d veranderen. De sociale kost? Die dient dan maar betaald te worden. Schuldgevo­elens worden wel weggewerkt door wat vrijwillig­erswerk te doen of (bewust!) te doneren.

Het recept klopt als een bus, vele tips zijn zelfs hoogst bruikbaar, maar minimalism­e dient in deze versie vooral de eigen ontwikkeli­ng, het eigen inzicht, het eigen geluk. Het is geen toeval dat geen enkele link wordt gelegd naar ‘small is beautiful’, het maatschapp­elijke sixtieside­e dat nochtans volop aanwezig is in deze modieuze cocktail. Een link naar de ecologisch­e problemen, de spirituele honger, het consumenti­sme had dit boek meer zin kunnen geven dan het egoïstisch­e wereldbeel­d dat er nu van druipt.

Ontdoe je van al wat overbodig is en je afhoudt van wat écht belangrijk is in het leven

 ??  ?? Joshua Millburn en Ryan Nicodemus. © Justin Vaseur
Joshua Millburn en Ryan Nicodemus. © Justin Vaseur
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium