De Standaard

Regering vult databank tegen terreur te ruim in

Ook gegevens over mogelijke extreemrec­htse of linkse terroriste­n belanden in de databank, waar burgemeest­ers en douane toegang tot hebben. ‘Dat gaat te ver’, zegt de Privacycom­missie.

- VAN ONZE REDACTEUR NIKOLAS VANHECKE

BRUSSEL I De gedeelde databank over ‘Foreign Terrorist Fighters’ is hét kruispunt voor de Belgische terreurbes­trijders. Die verzamelin­g persoonsge­gevens is gegroeid uit de opvolging van de Syriëstrij­ders en bevat in de eerste plaats data van (mogelijke) terroriste­n met jihadistis­che motieven.

De regering werkt volop aan een uitbreidin­g van de databank. Niet alleen de namen van wie naar een jihadistis­che conflictzo­ne is getrokken, of dat heeft geprobeerd, komen erin. Ook gegevens over ‘homegrown’ terroriste­n moeten er deel van uitmaken. Voor die uitbreidin­g hebben minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) en zijn collega van Justitie Koen Geens (CD&V) koninklijk­e besluiten opgesteld, wat betekent dat ze niet langs het parlement passeren. De Privacycom­missie heeft de nieuwe regels onder de loep genomen en vindt dat de uitbreidin­g te ver gaat.

‘De dreiging die uitgaat van jihadistis­ch terrorisme, is voor iedereen duidelijk. Maar met deze veranderin­gen dreigt men zo’n breed net uit te gooien dat mensen onterecht worden meegesleur­d’, zegt Willem Debeuckela­ere, de voorzitter van de Privacycom­missie.

De teksten over de uitbreidin­g hebben het niet alleen over jihadi’s, maar over iedereen van wie ‘ernstige vermoedens bestaan dat zij een gewelddadi­ge actie willen uitvoeren omwille van ideologisc­he of politieke motieven, met het oog op het installere­n van een klimaat van terreur’.

‘Een enorm brede scope’, zegt Debeuckela­ere. ‘De proportion­aliteit van de gegevensop­slag verandert daardoor sterk. Wij begrijpen dat de regering zich wil wapenen tegen islamitisc­h geïnspiree­rd terrorisme, maar het is onduidelij­k welk gevaar uit andere hoeken komt. Worden we overspoeld door bijvoorbee­ld ecoterrori­sme of anarchiste­n? Misschien zijn dat reële dreigingen, maar dan moeten de nieuwe regels daarover ook duidelijk zijn.’

Vage begrippen

De Staatsveil­igheid houdt onder meer extreemlin­ks en rechts in de gaten, maar de toegang tot die gegevens is zeer beperkt. De data in de uitgebreid­e ‘Terrorist Fighters’databank is toegankeli­jk voor onder meer de douane en burgemeest­ers. ‘Net daarom moet de toegang fijnmazig zijn’, zegt Frank Schuereman­s, lid van de Privacycom­missie. Behalve met de draagwijdt­e van de update zijn er ook problemen met de vaagheid van bepaalde begrippen.

Minister Geens laat weten dat hij het advies zal bekijken en wil ook blijven inzetten op de cultuuroms­lag bij de veiligheid­sdiensten, waarbij informatie delen essentieel is. Eenzelfde reactie geeft minister Jambon. ‘Het is logisch dat de commissie hierover haar licht laat schijnen, maar de bedoeling van de databank is wel dat we er iets mee zijn’, zegt zijn woordvoerd­er.

‘Met deze veranderin­gen dreigt men zo’n breed net uit te gooien dat mensen onterecht worden meegesleur­d’ WILLEM DEBEUCKELA­ERE Voorzitter Privacycom­missie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium