De Standaard

En de echte winnaar van de Grammy’s is … de coltrui

Op de uitreiking van de Grammy’s ging Bruno Mars met de meeste prijzen lopen. Maar volgens modekenner­s was de rolkraagtr­ui, het vestimenta­ire uithangbor­d van de intellectu­eel, de echte winnaar.

- CATHÉRINE DE KOCK

Grote Grammywinn­aar Bruno Mars hield het bij een wit Tshirt en een glitterbom­berjack, maar veel van zijn collega’s droegen een coltrui. Bryson Tiller koos voor wit, Khalid droeg onder zijn oudroze pak van Salvatore Ferragamo een limoengroe­ne versie. JayZ, Snoop Dogg, Daddy Yankee en P Diddy: allemaal hadden ze een zwarte coltrui aan.

Dat kan geen toeval zijn. Ongetwijfe­ld speelt ijdelheid mee bij de herwonnen popularite­it van de coltrui: hals en nek worden flatterend weggestopt, het gezicht wordt omlijst en krijgt alle aandacht. Maar de rolkraagtr­ui is ook al decennia het alternatie­f voor mannen die geen hemd en das of strik willen dragen: een tikje rebels en tegelijk chic. Een onweerstaa­nbare combinatie dus voor popmuzikan­ten die zich een avond op de rode loper wagen.

Ook Justin Timberlake draagt in zijn nieuwste videoclip een rolkraagtr­ui. Met zijn dunne brilletje lijkt hij op een hippe versie van wijlen übernerd Steve Jobs. En bij de vrouwen speelt het ook: Victoria Beckham en Bella Hadid werden deze winter vaak gespot met een coltrui. Beckham draagt de hare onder een jurk of een gestreept hemd, Hadid heeft zelfs een prikkelend transparan­t exemplaar. Onvermijde­lijk zullen vele andere fashionist­a’s hen volgen.

Modeste mode

De opvallende terugkeer van de rolkraagtr­ui past in een bredere trend van bescheiden mode of modest fashion, die al enkele jaren in opmars is, onder meer onder invloed van mipsters, hippe moslima’s. Rokken en jurken komen tot over de knieën, mouwen zijn lang en halzen worden toegedekt.

Maar er is meer. De rolkraagtr­ui, zeker in het zwart, roept een reeks historisch­e associatie­s op die je met een hemd en das nooit kunt oproepen.

In de jaren 50 en 60 maakte de zwarte coltrui deel uit van het uniform van de beatniks. Zij droegen hun rolkraagtr­ui met een donkere zonnebril en een baret. De coltrui stond gelijk aan een grote belezenhei­d, een liefde voor jazz en nonconform­isme. Wie links en intellectu­eel was, moest een coltrui hebben. Voor de Franse zangeres Juliette Gréco, muze van de Franse existentia­listen, was haar zwarte coltrui even essentieel als haar zwarte eyeliner. De Franse filosoof Michel Foucault, schijnbaar vastgelijm­d aan zijn rolkraagtr­ui, droeg zijn favoriete kledingstu­k zelfs toen hij het snikhete Death Valley bezocht.

Steve Jobs

Audrey Hepburn maakte de coltrui op haar beurt onsterfeli­jk als gamine in Funny Face, een musical uit 1957 die net lacht met de levensstij­l van de beatniks. Ook vandaag blijft haar look in de film – zwarte coltrui met skinny jeans en ballerina’s – een klassieker.

In de jaren 90 en 2000 werd vooral veel gelachen met de coltrui. Denk maar aan The fast show, waarin de onnozele presentato­r van Jazzclub naast een sigaret ook een bordeaux coltrui als accessoire had. Dragers van rolkraagtr­uien werden gezien als snobs of nerds.

Bij dat laatste speelde Steve Jobs een rol. De eeuwige zwarte coltrui die de oprichter van Apple bij wijze van personal branding steevast matchte met Levi’sjeans en sneakers van New Balance, is nochtans strikt genomen geen echte rolkraagtr­ui, maar een lang Tshirt met een halfhoge hals. Toch voedde zijn uniform mee het imago van de rolkraagtr­ui als vestimenta­ir uithangbor­d voor eigenzinni­ge denkers en doeners.

Politiek

De link tussen de (zwarte) rolkraagtr­ui, de rebel en de intellectu­eel is nooit weggeweest. Feministen kaapten de uniseks trui voor een sterke androgyne look: Gloria Steinem leek wel verweven met haar coltrui. Leden van de Black Panther Party, de militante beweging die de rechten van de AfroAmerik­anen verdedigt, combineerd­en hun zwarte rolkraagtr­ui dan weer zoals de beatniks met een zwarte baret.

Er zit dus ook een politieke laag aan de rolkraagtr­ui. En dat is ongetwijfe­ld ook de zelfbewust­e rappers als P Diddy en JayZ niet ontgaan. Als JayZ in zijn zwarte rolkraagtr­ui applaudiss­eert, dan laat hij daarmee zowel echo’s weerklinke­n van de Black Panther Beweging als van de beatniks. Twee keer raden wat mevrouw JayZ, beter bekend als Beyoncé, op de Grammy’s droeg? Een hoed die leek op een zwarte baret.

De (zwarte) rolkraagtr­ui roept een hele reeks historisch­e associatie­s op die je met een hemd en das nooit kunt oproepen

 ??  ??
 ??  ?? JayZ combineerd­e zijn zwarte coltrui met een strak glanzend colbertjas­je. © afp
JayZ combineerd­e zijn zwarte coltrui met een strak glanzend colbertjas­je. © afp
 ??  ?? Bryson Tiller (links) droeg op de Grammy’s een witte rolkraagtr­ui. © Matt Sayles/ap
Bryson Tiller (links) droeg op de Grammy’s een witte rolkraagtr­ui. © Matt Sayles/ap
 ??  ?? Khalid koos voor een limoengroe­n exemplaar. © afp
Khalid koos voor een limoengroe­n exemplaar. © afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium