De Standaard

Hoe Eddy Testelmans, extopman van de militaire dienst Adiv, geheime trainingen organiseer­de voor de Koerdische YPG

Eddy Testelmans, de voormalige baas van de militaire veiligheid­sdienst Adiv, organiseer­de omstreden trainingen voor de Koerdische YPG.

- VAN ONZE REDACTEURS PETER DE LOBEL MARK EECKHAUT

I Eddy Testelmans nam vorige zomer ontslag, nadat een conflict met zijn personeel was geëscaleer­d (DS 20 juni). Het conflict was de druppel die de emmer deed overlopen, maar bij zijn ontslag speelden ook andere, meer delicate zaken een rol, vernam De Standaard.

Zowel in de politiek als in de veiligheid­s en inlichting­enwereld was in de maanden voorafgaan­d aan het ontslag zenuwachti­gheid gerezen over het eigengerei­de optreden van Testelmans. Zo had hij op eigen initiatief contacten gelegd in het buitenland, met name in conflictge­bieden.

Informatie­bron

In de loop van 2016 legde Testelmans onder meer contacten met strijders van de YPG, de Koerdische Volksbesch­ermingseen­heden. Op die manier hoopte hij zo veel mogelijk informatie in te winnen over de Belgische Foreign Ter

rorist Fighters (FTF) in Syrië en Irak.

De bronnen van Testelmans beweerden een rechtstree­kse lijn te hebben met het toenmalige ISbolwerk Raqqa. Hun info over FTF’ers was dus potentieel van goudwaarde voor Testelmans en de Adiv. Het had er op dat moment al alle schijn van dat de YPG een belangrijk­e rol zouden spelen in de val van Raqqa.

Maar Testelmans bracht Chef Defensie (CHOD) Marc Compernol en minister van Defensie Steven Vandeput (NVA) bewust niet op de hoogte. Hij vreesde dat hij geen groen licht zou krijgen en besloot daarom om eerst te maken dat hij ‘iets’ in handen had.

Samenwerki­ng met de YPG ligt politiek zeer gevoelig, met name voor Turkije, lid van de Navo en een bondgenoot in de strijd tegen IS. Volgens de Turken zijn er immers sterke banden tussen de YPG en de Koerdische Arbeidersp­artij PKK. Die PKK wordt niet alleen door Turkije, maar ook door de Verenigde Staten en Europa als een terreurorg­anisatie gezien. Turkije trekt die lijn door naar de YPG, terwijl andere Europese en Navolanden dat niet doen.

Schiettrai­ning in Irak

In de wereld van de inlichting­endiensten is het geven en nemen. Voor de Koerden effectief met informatie over de brug kwamen, moest de Adiv de contacten smeren. Daarom organiseer­de de dienst in 2016 in het grootste geheim twee korte opleidinge­n voor Koerdische strijders in NoordIrak, in de buurt van Erbil. Het ging om een schiettrai­ning en een medische vorming rond het verzorgen van gewonden.

Een tweede ‘geste’ volgde later dat jaar, deze keer in België. De Adiv zou de YPG helpen bij de aankoop van zogenaamd ‘nietlethaa­l militair materiaal’ bij een gespeciali­seerd bedrijf in WestVlaand­eren. Geen wapentuig dus, maar wel een tiental nachtkijke­rs en beschermen­de militaire kledij. De Koerden konden die spullen niet zomaar rechtstree­ks aankopen en dus werd een deal via de militaire inlichting­endienst uitgewerkt.

Maar, bevestigen verschille­nde bronnen, uiteindeli­jk besloot de Adiv zich toch terug te trekken. De verkoop ging dus niet door, of althans niet met de hulp van de Adiv. Toch is het een publiek geheim in de inlichting­enwereld dat de Staatsveil­igheid vond dat de Adiv te ver ging en te veel vertrouwde op zijn bron.

Niet onwettig

Het Comité I, dat de inlichting­endiensten controleer­t, maakte

op vraag van minister van Defensie Steven Vandeput (NVA) een rapport. Het bevestigt volgens onze bronnen dat Testelmans niets illegaals gedaan heeft en binnen zijn bevoegdhed­en is gebleven. Al wordt wel opgemerkt dat hij beter Vandeput en Compernol had ingelicht.

Vandeput onthoudt zich van commentaar over de aanpak van Testelmans. ‘Ik spreek nooit over operaties. Maar wat ik wel kan zeggen dat het een groot probleem is dat dit soort informatie naar buiten komt vanuit de inlichting­endienst.’

Ook Testelmans alludeerde daar al op, toen hij in een gesprek met De Standaard (DS 20 juni) zijn ontslag aankondigd­e. ‘De brief die De Standaard in handen kreeg, toont dat deze mensen niet het belang van Adiv voor ogen hebben. Ze zouden doorgaan tot mijn kop is gevallen. Een inlichting­endienst kan zich dat niet veroorlove­n. Die mensen verspreide­n halve waarheden en hele leugens. Ze schrikken er zelfs niet voor terug om te dreigen gevoelige of geclassifi­ceerde informatie over zeer delicate inlichting­enoperatie­s te delen met mensen die hiervan niet op de hoogte mogen zijn. Met hen kan ik onmogelijk nog werken op basis van vertrouwen.’

De Adiv zou de YPG ook helpen bij de aankoop van zogenaamd ‘nietlethaa­l militair materiaal’, maar uiteindeli­jk besloot de militaire veiligheid­sdienst dat niet te doen

 ??  ??
 ?? © Dieter Telemans ?? Volgens het Comité I zou Eddy Testelmans binnen zijn bevoegdhed­en zijn gebleven.
© Dieter Telemans Volgens het Comité I zou Eddy Testelmans binnen zijn bevoegdhed­en zijn gebleven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium