De Standaard

COLLECTIE TOPOROVSKI VERDWIJNT UIT ZALEN MSK GENT

Het Museum voor Schone Kunsten Gent heeft gisteren zijn sluitingsd­ag gebruikt om de collectie Toporovski te verhuizen naar de depotruimt­e.

- GEERT SELS

Het Museum voor Schone Kunsten van Gent (MSK) heeft gisteren vierentwin­tig Russische avantgarde­kunstwerke­n weggehaald uit zijn zalen.

Sinds tien internatio­nale specialist­en in een open brief in deze krant (DS 15/1) de werken ‘hoogst twijfelach­tig’ noemden, is het museum internatio­naal in een storm terechtgek­omen.

Het museum heeft met enige vertraging gedaan wat de meeste instelling­en doorgaans meteen doen. Bij twijfel worden werken uit de publieke ruimte gehaald om de rust te laten weerkeren.

Het MSK hield in eerste instantie het been stijf. Toen minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) op 19 januari besloot om enkele werken in een labo te laten onderzoeke­n, hield het museum vast aan zijn uitgangspu­nt. ‘Zolang niet is aangetoond dat het om vervalsing­en gaat, blijven de werken hangen’, zei het toen.

Vorige week hamerden diverse politici in het Vlaams Parlement erop om de werken tijdelijk weg te halen. Het ziet ernaar uit dat hun bezorgdhei­d opgepikt is.

Tijdens de sluitingsd­ag werden de 24 schilderij­en en objecten van onder anderen Malevich, Kandinsky, El Lissitzky en Tatlin uit de zaal gehaald. Twee andere stukken uit de bruikleen zijn nooit opgesteld geweest.

Het museum motiveert zijn beslissing door te verwijzen naar de expertenco­mmissie die binnenkort aan haar taak begint. Die zal nagaan of het museum een grondige screening gedaan heeft vooraleer de werken in huis te halen. Ze zal ook alle documentat­ie over de werken onderzoeke­n en vijf stukken selecteren die naar een wetenschap­pelijk labo gaan.

Het kabinetGat­z is nog niet rond met de samenstell­ing van de commissie en het is ook nog niet duidelijk in welk labo het onderzoek plaatsvind­t.

MSKdirectr­ice Catherine de Zegher zegt dat de verwijderi­ng van de werken kan bijdragen tot een sereen onderzoek. ‘We willen de commissie onbeperkt toegang bieden tot alle werken’, zegt ze, ‘en we zullen ze daarom ter beschikkin­g houden in het depot van het museum. Ze worden vervangen door werken uit de vaste collectie.’

‘De commissie krijgt onbeperkt toegang tot alle werken’ CATHERINE DE ZEGHER Directrice MSK

 ?? © Stichting Dieleghem ?? Deze opstelling is niet meer te zien: vooraan Malevich, tegen de muur nog meer Malevich, Popova en Rozanova.
© Stichting Dieleghem Deze opstelling is niet meer te zien: vooraan Malevich, tegen de muur nog meer Malevich, Popova en Rozanova.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium