De Standaard

ALS DE GLINSTEREN­DE BOOT WEGVAART

- BART STURTEWAGE­N

Zodra een zekere schaalgroo­tte is bereikt, lijkt uitverkoop onvermijde­lijk

De Franse groep Sanofi koopt het Gentse biotechbed­rijf Ablynx voor 3,9 miljard euro. Dat is een fenomenaal bedrag voor een ondernemin­g die pas in 2001 werd opgericht en volgens haar website ongeveer 450 mensen tewerkstel­t. Het bod volgt op een vijandige overnamepo­ging door de Deense groep Novo Nordisk. De Fransen bieden bijna de helft meer dan de Denen. Dit keer happen de aandeelhou­ders wel toe.

De torenhoge biedprijs spreekt boekdelen over de waarde van verwachtin­gen in onze huidige, snel veranderen­de wereld. Sanofi betaalt hoofdzakel­ijk voor de pipeline waarin 45 programma’s zitten die het bedrijf, alleen of in partnershi­p met andere, tot winstgeven­de geneesmidd­elen wil ontwikkele­n. De koper neemt dus een aanzienlij­k risico. Patenten zijn nog iets anders dan marktrijpe producten. In elke fase van de ontwikkeli­ng kan een beloftevol geneesmidd­el stranden. De aandeelhou­ders worden royaal vergoed voor hun vroege geloof in Ablynx, maar laten de glinsteren­de boot wegvaren zonder dat ze erop zitten. Pas over vele jaren zal duidelijk zijn wie de beste zaak deed.

Telkens als het beslissing­scentrum van een potentiële groeier naar het buitenland verhuist, roept dat een dubbel gevoel op. Het is goed en gezond dat een innovatief bedrijf de stap naar de wereldmark­t kan zetten. Het is een bewijs dat ambitie het haalt van kerktorenm­entaliteit. Tegelijk illustreer­t deze transactie dat er in onze economie nog onvoldoend­e mogelijkhe­den zijn om succesvoll­e starters financieel en organisato­risch te begeleiden, als ze de kinderscho­enen zijn ontgroeid. Zodra een zekere schaalgroo­tte is bereikt, lijkt een uitverkoop onvermijde­lijk. Dat steekt.

Het plan dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt eind vorig jaar aankondigd­e, gaat in de goede richting. Hij wil dat er grotere doorgroeif­ondsen komen die dat treurige automatism­e helpen te doorbreken. We hebben kweekvijve­rs die starters ondersteun­en, maar in de volgende fase van groei staan we zwak. We hebben de traditie tegen. Al decenniala­ng is het de Vlaamse gewoonte dat succesvoll­e familiebed­rijven ten laatste bij de generatiew­isseling aan buitenland­se bieders worden verkocht. Met de opbrengst ervan worden niet altijd even toekomstge­richte dingen gedaan. Investerin­gen in hobby’s in de sport en entertainm­entsector kunnen leuk zijn, maar ze leveren niet echt de bouwstenen die de structuur van onze economie versterken. We mogen van onze selfmade miljardair­s verwachten dat ze meer doen dan elkaar de voet dwars zetten bij hun vastgoedpr­ojecten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium