De Standaard

Zeman geeft anti-Brussels sentiment verse munitie

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN I

De herverkiez­ing van Milos Zeman als president van Tsjechië maakt nogmaals duidelijk hoe diep in OostEuropa het wantrouwen tegenover migranten is.

BRUSSEL Heeft Milos Zeman (73) zijn herverkiez­ing te danken aan fake news? Het fenomeen speelde in elk geval een opvallende rol in de campagne. Als bewonderaa­r van Donald Trump en Vladimir Poetin was Zeman niet vies van een beetje mediamanip­ulatie.

De tweede ronde van de Tsjechisch­e presidents­verkiezing­en zou een dubbeltje op zijn kant worden, al gaven de opiniepeil­ers aanvankeli­jk Zemans uitdager, Jiri Drahos, een lichte voorsprong. Maar het dubbeltje viel naar de andere kant: Zeman kreeg 51,3 procent en mag nog eens vijf jaar president blijven.

Zijn verkiezing is exemplaris­ch voor het maatschapp­elijk debat in de meeste OostEurope­se lidstaten, dat uitermate gepolarise­erd is geworden. De proWesters­e, liberale, groot stedelijke burgers staan lijnrecht tegenover de conservati­eve, euroscepti­sche krachten die vooral aanhang hebben bij de gewone, lageropgel­eide inwoners van het platteland. Vooral het door ‘Brussel’ opgelegde migratiebe­leid wordt daarbij gebruikt om de kloof tussen beide kampen te vergroten. Maar breder gaat het over waar de macht in de Europese Unie moet liggen.

Zeman en Drahos waren de perfecte vertegenwo­ordigers van de twee kampen. Zeman begon zijn politieke carrière als communist, werd even sociaaldem­ocraat, maar schoof steeds meer op naar (extreem)rechts, met een grote afkeer voor alles wat naar moslims en migratie ruikt. Drahos, een bedaarde chemieprof­essor en lid van de Tsjechisch­e Academie voor wetenschap­pen, profileerd­e zich als het bedachtzam­e, erudiete alternatie­f. Hij hoopte op die manier de zwijgende meerderhei­d voor zich te winnen.

Maar dat was buiten de straatvech­ter Zeman gerekend. Die voerde een bijzonder agressieve campagne, inclusief fake news. Via de sociale media en dubieuze websites werd Drahos zelfs beschuldig­d van pedofilie. Maar het zwaartepun­t van de campagne lag bij het migratievr­aagstuk. ‘Stop immigrante­n en Drahos. Dit is ons land. Stem Zeman!’, was te lezen op levensgrot­e verkiezing­sborden. En hoewel Tsjechië nauwelijks asielzoeke­rs heeft – vorig jaar waren er 116 asielaanvr­agen – sloeg de boodschap aan.

De herverkiez­ing van Zeman is een opsteker voor de Poolse, Slovaakse en Hongaarse regeringen. Het Visigradbl­ok dat de conflicten met de Europese Commissie opstapelt, voelt zich opnieuw versterkt. Hun onverzette­lijkheid over de aanpak van het migratievr­aagstuk zal alleen maar groter worden. In zijn felicitati­ebrief sprak EUpresiden­t Donald Tusk de hoop uit dat ‘Tsjechië een constructi­eve partner blijft van de EU.’

Nagel

Maar het is duidelijk dat de vier Visigradla­nden een andere visie hebben op ‘constructi­ef samenwerke­n in de EU’. De vier zaten vorige week samen aan tafel om na te denken over de ‘toekomst van Europa’. De communicat­ie nadien was helder: ze blijven ervan overtuigd dat ‘de EU het beste samenwerki­ngsverband is om de externe en interne uitdaginge­n aan te pakken’. Maar het moet een ‘eenheid in verscheide­nheid’ zijn. De EU moet ‘de specifieke identiteit van de lidstaten’ respectere­n. Lees: minder bemoeizuch­t uit Brussel en meer macht bij de lidstaten.

De vier regeringen zullen de komende maanden nog meer op die nagel gaan kloppen, want ze genieten daarvoor brede steun bij de bevolking. Dat geldt zeker voor de Poolse PiSregerin­g en voor de Hongaarse premier, Viktor Orban. Diens Fideszpart­ij zal over twee maanden de parlements­verkiezing­en met een grote voorsprong winnen.

In Tsjechië zal Zeman zijn invloed op de regeringsv­orming laten gelden. Daar probeert de populistis­che premier Babis een nieuwe regering op de been te brengen. Probleem is dat de andere partijen voorlopig niet met zijn ANOpartij in zee willen. Zeman kan sinds gisteren zijn volle gewicht in de strijd gooien om hen te bewegen toch met Babis aan tafel te gaan.

Voor de Visigradla­nden moet de EU ‘de specifieke identiteit van de lidstaten’ respectere­n. Lees: minder bemoeizuch­t uit Brussel en meer macht bij de lidstaten

 ??  ?? ’Straatvech­ter’ Milos Zeman blijft president van Tsjechië. © afp
’Straatvech­ter’ Milos Zeman blijft president van Tsjechië. © afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium