De Standaard

Twintig procent minder renovatiel­eningen

- (jir)

BRUSSEL I Vorig jaar werden in ons land 243.000 nieuwe woonlening­en afgesloten, goed voor een recordbedr­ag van 31 miljard euro. Vooral het aantal leningen voor de aankoop van een woning en voor nieuwbouw lager hoger dan ooit, meldt de sectorfede­ratie Febelfin.

Maar het aantal nieuwe kredieten voor de renovatie van een woning daalde met liefst 20 procent, of met ruim 14.000 dossiers, tot 54.000 (zie grafiek). Die dalende trend werd halfweg vorig jaar zichtbaar en zette zich in het vierde kwartaal sterk door, leren de cijfers van Febelfin.

De achteruitg­ang van het aantal woningreno­vaties blijkt ook uit een analyse door Julien Manceaux, de vastgoedsp­ecialist bij ING. Volgens Manceaux werden er vorig jaar in Vlaanderen 15 procent minder bestaande appartemen­ten verkocht. Hij plaatst de afgenomen interesse in oudere, te renoveren appartemen­ten tegenover het recordaanb­od aan instapklar­e nieuwbouwa­ppartement­en. Strenge overheid

Bij vastgoedma­kelaar ERA is eenzelfde geluid te horen. ERA verklaart de geringe prijsstijg­ing voor appartemen­ten in Vlaanderen (amper +0,2 procent in 2017) door de ‘concurrent­ie die bestaande appartemen­ten ondervinde­n door nieuwbouw’ en naar de impact op de prijzen door de ‘overheidse­isen inzake isolatie en veiligheid’.

Die analyse wordt gedeeld door de architecte­nfederatie NAV. Volgens NAVdirecte­ur Kris Baetens schrikken veel Vlamingen ervoor terug om te investeren in iets oudere appartemen­ten omdat ze ‘opzien tegen de kostprijs van de strenge renovatie en energienor­men en de bijbehoren­de papiermole­n’.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium