De Standaard

COUCKE ONDER DRUK

Verkoop van ‘weireldplo­egsje’ KV Oostende vlot niet

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

Marc Coucke, die onverwacht RSC Anderlecht k ocht, moe t tegen 1 maart KV Oostende verkocht hebben. Het is immers verboden om twee voe tbalclubs in de J upiler P ro League aan te sturen. Op 1 maar t wordt Coucke voorzitter van Anderlecht en moet hij weg zijn bij de kustploeg. KVO ze t alle zeilen bi j om in vesteerder­s te vinden, maar dat loopt stroef.

‘Het moet lukken’, reageert Patrick Orlans, bestuurder bi j KV Oostende en de man die er sponsors aantrekt. ‘Ik kan u nog niet zeggen wie de nieuwe voorzit ter wordt, maar we zi jn druk aan het onderhande­len.’ Volgens waarnemers vormt de hoge vraagprijs in combinatie met de hoge schulden én de hoge huurprijs voor het voetbalsta­dion een struikelst­een.

Op 30 juni 2017 stond er op de balans van KV Oostende voor 23,59 miljoen euro ‘overige schulden’. Tel daar de vraagprijs bij voor de aandelen – 10 miljoen euro volgens sommigen, 15 miljoen volgens anderen – en de verkooppri­js bedraag t 33,59 miljoen en meer. Daar zit nie t eens he t vastgoed in. KVO zou jaarli jks 800.000 euro huur moe ten be talen aan Coucke voor het gebruik van de V ersluys Arena. Hoe dan ook is de vraagprijs bi jzonder ste vig tegenover he t handvol miljoenen waartegen KV Mechelen en KV K ortrijk werden verkocht.

KVO probeerde de jongste wek en een 25tal investeerd­ers warm te maken om een tick etje te kopen van de kustploeg. Recent werd een bi jeenkomst geannuleer­d, omdat he t dossier nog te weinig was opgeschote­n. Een van de ideeën was om een tiental tickets van 1 miljoen euro te verkopen. ‘Alle scenario’s liggen open. Investeerd­ers kunnen ook meer of minder nemen’, reageert Orlans. Enkele kandidaati­nvesteerde­rs zouden in gesprek zi jn, maar zien de hoge vraagprijs nie t zit ten. Z e willen dat Coucke een deel van de schulden laat vallen.

Orlans zegt dat het allemaal voorwerp van disc ussie is, maar dat de schulden lager zijn dan wat de balans laat uitschi jnen. ‘Een deel van he t geld van de transfers – 26 miljoen euro (na de verkoop van onder meer Jordan L ukaku, Landry Dimata en Adam Marusic, red.) – moet nog binnenkome­n.’ W at de ac tuele ne ttoschuldp­ositie is, wil Orlans niet kwijt.

Geen grote traditie

Hoe dan ook zijn sommige bedragen communicer­ende vaten. Uit de verkoopbro­chure die De Standaar d kon inkijken, blijkt dat de waarde van de spelers op minimaal 35 miljoen wordt geschat. Dieper in de folder wordt dat 35 tot 54 miljoen. Hoe meer spelers verkocht worden, hoe minder waarde nog in de club zit. En als KVO in eerste klasse wil blijven spelen, zal er ook geïnvestee­rd moeten worden.

Een van de in vesteerder­s die een instap in de kustploeg bestuderen, is Christophe Desimpel. De familie Desimpel baat de W ellingtonr­enbaan uit, die vlak bij de Versluys Arena ligt, en staat dicht bij Orlans. ‘Ik bestudeer het dossier ’, be vestigt Desimpel. ‘Maar als je vraagt of ik de voorzitter zal worden, dan is het antwoord nee.’ KVO hoopt een k erninveste­erder te vinden die enkele ticketjes zou kopen en zo 30 tot 40 procent van de aandelen zou nemen.

Waarnemers zeggen dat het absoluut geen evident investerin­gsverhaal is. KV Oostende heeft geen grote traditie als voe tbalclub. Het succes van de jongste jaren is het werk van Marc Coucke. Veel van de mensen die naar de business lounge k wamen, deden dat ook voor Couck e, die aan de hoofdtafel de gasten entertaind­e. ‘De nieuwe hoofdin vesteerder moe t zowel veel geld hebben als goed kunnen entertaine­n’, zegt een waarnemer.

Versluys past

Los van de schulden die Oostende heeft én de voorschot ten die Coucke verstrekte, is he t de vraag hoe de sponsoring zal evolueren. Nu wist Orlans veel geld los te wek en met een naam als Couck e in zi jn mouw. Dat belooft straks moeili jker te worden. ‘Sommigen sponsorden om van Couckes gezaag af te zijn’, zegt een ondernemer. Een deel van de sponsors zijn bedrijven gelieerd aan Couck e.

Zowel de Oostendse vastgoedon­dernemer Bart Versluys als hoofdspons­or Luc Willems (veranda’s) past voor de eer. Aan het optimisme in de folder lig t he t nie t. Daarin wordt Couckes ‘weireldplo­egsje ’ omschre ven als de zesde grootste club in de Jupiler P ro L eague me t een budge t van 18 miljoen euro. KVO zou staan voor de grootste businessco­mmunity in het Belgische voe tbal.

‘Een koper moet zowel rijk zijn als goed kunnen entertaine­n’

 ??  ??
 ?? © Kurt Desplenter/belga ?? KV Oostende zou jaarlijks 800.000 euro huur moeten betalen aan Coucke voor het gebruik van de Versluys Arena.
© Kurt Desplenter/belga KV Oostende zou jaarlijks 800.000 euro huur moeten betalen aan Coucke voor het gebruik van de Versluys Arena.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium