De Standaard

RIP Tante Terry Studio 100 avant la lettre

Tante Terry was een pionier van de openbare omroep, en van de commercial­isering van kinderente­rtainment. Ze presenteer­de met een pluchen beest voor Gert Verhulst geboren was, en bracht tientallen platen voor kinderen uit.

- TOM HEREMANS

‘Mamaatje die zal ki jven, papaatje die zal slaan. ’ Toen Tante T erry van 1961 tot 1979 het kenwijsje van haar kinderprog­ramma Klein klein Kleutertje zong, nam niemand aanstoot aan die zin. In 2012, toen de pedagogisc­he tik al enige ti jd uit de mode was (zek er als die moest dienen ter bestraf fing van een bagatel als ‘ bloemetjes plukk en in de hof ’) werd de tekst officieel aangepast in een liedjesboe­k van Ketnet. In de nieuwe versie werd de gewraakte zin ver vangen door: ‘ O mi jn lie ve mamaatje, zeg het niet tegen papaatje.’ In Nederland was die zin al jaren voordien ingevoerd. Sindsdien zingt Kaatje van Ketnet geregeld de aangepaste versie van he t liedje in haar programma. G evraagd naar een reactie door Story, vond Tante Terry het toen allemaal best. Z e had geen bezwaar tegen de aanpassing­en aan de tekst.

Wat zou ze zich toen ook nog dik mak en. Tante Terry, in 1931 geboren als Esther V erbeeck en in 1952 verpopt tot Esther Van Ginderen (dankzi j haar huweli jk me t de toen vermaarde voetballer Jos Van Ginderen) had dat liedje al een halve eeuw eerder voor he t eerst gezongen, in 1961. Toen werkte ze al zeven jaar voor tv: ze ging in 1954 aan de slag bjihet toenmalige NIR . Z e behoorde samen me t N ora Steyaert en Paula Semer tot de allereerst­e lichting omroepster­s van de openbare omroep, onder de naam Terry Van Ginderen (die nieuwe voornaam was een idee van de toenmalige directie, die Esther te F rans vond klinken).

‘Die periode had ie ts unieks’, ver telde Van Ginderen in 2003 in een inter view me t De Standaard. ‘Iedereen vormde één grote familie en we kregen veel krediet van de kijker. De ommezwaai kwam er met de Expo ’ 58. Niet alleen ging de techniek er toen enorm op vooruit, er kwamen ook nieuwe mensen bij en de omroep werd langzaamaa­n een fabriek.’

Gouden zet

In die fabriek kreeg Van Ginderen begin jaren 60 een nieuwe opdracht: het kleuterkwa­rtiertje presentere­n in he t kinderprog­ramma van ‘Nonkel’ Bob Davidse. Dat beschouwde ze niet als een promotie: ‘I n die ti jd was je zo ’n beetje een halve debiel als je voor kleuters werkte’, zei ze daar zes jaar geleden over .

Het bleek een gouden zet. Tante Terry werd een hit bij de kleuters uit de vroege jaren 60. Zeker de combinatie met Kraakje was een voltreffer. K raakje was een eekhoorn, gemaakt van pluche en uitgerust met de stem van (even) Chris Lomme en (vooral) Monique Delvaux, die later (me t een heel andere stem) voor de nieuwsdien­st zou gaan werk en. K raakje was ongetwijfe­ld de inspiratie­bron voor Samson, de hond waarmee omroeper Gert Verhulst eind jaren 80 kinderprog­ramma’ s ging aank ondi gen. Die bobtail was het begin van het commerciël­e succesverh­aal Studio 100.

Zo’n succes werden Tante Terry en Kraakje niet, maar Klein klein kleutert je bleef toch achttien jaar bestaan. Van Ginderen nam ook tientallen platen op als Tante Terry, waarop ze sprookjes ver telde en kinderlied­jes zong . Elk Vlaams gezin dat in die tijd een platenspel­er en kinderen in huis had, had ook wel enk ele lp’s van Tante Terry in de kast staan. Z e had een magische aantrekkin­gskracht op kleuters: persoonlij­k herinneren wij ons vooral de fluwelen stem en de putjes in haar wangen als ze lachte. Elke dreumes droomde ervan haar als kleuterjuf te hebben. Enfin, wi j toch.

Daar had T ante Terry natuurli jk geen ti jd voor. Als ze niet aan het omroepen of presentere­n was, trok ze door Vlaanderen om optredens te verzorgen. Sinterklaa­soptredens, onder meer, in parochieza­len, maar ne t zo goed in meubelzake­n.

De vuile was

Werden die ‘commerciël­e’ nevenactiv­iteiten de directie van de openbare omroep een doorn in het oog? In 1979 – ze was toen 48 – werd Van Ginderen ontslagen, na 25 jaar dienst. Veel uitleg werd daar nie t bij gegeven, ook nie t door haarzelf. In de schaarse inter views die ze nadien nog gaf , meed ze he t onder werp. In De Standaard zei ze vijftien jaar geleden: ‘ Na mijn ontslag moedigden de roddelblad­en me aan om de vuile was buiten te hangen. Dat wou ik niet, al had ik he t toen emotioneel moeili jk.’

Van Ginderen trad nadien nog geregeld op als presentatr­ice en zangeres. In de beginjaren van VTM, vanaf 1989, was ze enk ele keren op die zender te zien. Ze was ook een tijdlang manager van het zangeresje Silvy Melody. Tot aan haar dood bleef ze actief, onder meer als zangeres in rusthuizen.

Van Ginderen hield de beste herinnerin­gen over aan haar periode als T ante Terry, gaf ze destijds toe in De Standaard. ‘Al was het maar omdat de kleine Bar t Peeters in een van mi jn uitzending­en zi jn handen vol vinger verf aan mijn rok afveegde. De arme drommel heef t toen een enorme uitbrander gekregen van zijn moeder.’

Toen omroepster Terry Van Ginderen in 1961 gevraagd werd het kleuterkwa­rtiertje te presentere­n, beschouwde ze dat niet als een promotie

 ??  ??
 ?? © gva ?? De combinatie van Tante Terry en de pluchen eekhoorn Kraakje was een schot in de roos.
© gva De combinatie van Tante Terry en de pluchen eekhoorn Kraakje was een schot in de roos.
 ?? © rr ?? Zowat elk gezin met kinderen had destijds platen van Tante Terry in huis.
© rr Zowat elk gezin met kinderen had destijds platen van Tante Terry in huis.
 ?? © rr ?? Nonkel Bob, Keith Richards en Tante Terry.
© rr Nonkel Bob, Keith Richards en Tante Terry.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium