De Standaard

Europa voert strijd tegen luchtvervu­iling op

Lidstaten die de Europese regels rond luchtvervu­iling naast zich neer blijven leggen, moeten zich voor het Europees Hof van Justitie verantwoor­den.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

‘Deze Commissie wil Europa dichter bi j de burgers brengen. Anders is ze mislukt. De beste manier om dat doel te bereiken, is hen be ter beschermen. Economisch en politionee­l, maar ook op he t vlak van le venskwalit­eit.’

De Europese commissari­s voor Leefmilieu, Karmenu Vella, vindt dat hi j goede redenen heef t om de milieumini­sters van negen lidstaten dringend op he t matje te roepen. Duitsland, F rankrijk, GrootBritt­annië, Spanje, Italië, Hongarije, Roemenië, Slovaki je en Tsjechië hebben nog een week de tijd om bijkomende maatregele­n op tafel te leggen voor een betere luchtk waliteit. Z o nie t worden ze voor het Europees Hof van Justitie gedaagd. Vorig jaar stelde de Commissie Polen en Bulgari je al in gebreke. De Bulgaren werden veroordeel­d – al kregen ze nog geen straf – en over een maand spreken de rechters in Luxemburg zich uit over P olen.

De landen overschrij­den al jaren de Europese normen voor de concentrat­ies fijn stof (PM10) en stikstofdi­oxide (NO2). Het geduld van de Commissie raakt op. ‘Er werden ti jdens de vergaderin­g positieve suggesties gedaan, maar die waren op he t eerste gezicht onvoldoend­e om he t bredere plaatje te veranderen’, aldus Vella. ‘Zonder nieuwe en ef fectieve maatregele­n zullen de luchtkwali­teitsnorme­n nog tot na 2020 overschred­en worden.’

De ge volgen daar van worden steeds be ter in kaar t gebracht. Het Europees M ilieuagent­schap berekende vorig jaar dat in de EU elk jaar 400.000 mensen een vroegtijdi­ge dood ster ven als ge volg van de lucht vervuiling. De jaarlijkse economisch­e k ostprijs wordt op 20 miljard geraamd.

Vella wi jst erop dat Europa fondsen ter beschikkin­g stelt om de problemen bi j de bron aan te pakken. Bovendien hebben de lidstaten tijd genoeg gehad om actieplann­en uit te werken. De normen voor fijn stof zijn van kracht sinds 2005, die voor NO sinds 2010.

2

Te lang ongestraft

Opvallend: België wordt voorlopig gespaard, maar ook ons land moet dringend ingri jpen. ‘België is het volgende land dat op de vingers zal worden ge tikt’, voorspelt Joeri Thijs van Greenpeace. Twee jaar geleden opende de Commissie de inbreukpro­cedure tegen ons land, de volgende stap is de dagvaardin­g. Greenpeace is ook van plan naar de rechtbank te stappen. De milieuorga­nisatie wil de Waalse en de Vlaamse regering dagvaarden. Eerder hadden Brusselse burgers en de ngo Ear th Client al he tzelfde gedaan me t Brussel.

‘De weg naar de rechtbank werkt’, zeg t M argherita T olotto van he t Europees M ilieuburea­u, het grootste netwerk van burgerinit­iatieven rond milieuzak en. ‘Het gebeurt overal in Europa en de klagers krijgen meestal gelijk.’ Tolotto hoopt dat de Europese Commissie echt de forcing wil voeren. ‘ Want het probleem gaat de hele U nie aan. I n 23 van de 28 lidstaten worden de regels overtreden. 130 steden kampen met lucht vervuiling. De regels zijn veel te lang ongestraf t geschonden.’

‘België is het volgende land dat op de vingers zal worden getikt’ JOERI THIJS Greenpeace

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium